Zlaté květy podobné kopru platí ve vysoké gastronomii za pětihvězdičkovou delikatesu. Ve Středomoří je jako plevel.
Sladké květy fenyklu
Fenykl je dobře znám jako zelenina. Jeho bílé bulvy se prodávají celoročně. To kvůli globalizaci a nikoli, že byl měl nekonečnou sezonu. Bulvy pocházejí z rostliny, které se botanicky nazývá Foeniculum vulgare, tedy fenykl obecný. Stejné jméno nese i bylina, která hojně a divoce roste ve Středomoří a u nás s poměrně minimální zahradní péčí. Rozdíl je v tom, že ten prvně jmenovaný je vyšlechtěný, a to do mnoha variet. Evropský zelinářský soupis jich má kolem devadesáti.
Miluje slunce
Na jihu Evropy roste fenykl podobně ochotně jako u nás třeba kopřivy. Vybírá si nehostinná místa, kde se může dostatečně „roztahovat“. Jeho stonky klidně dosahují výšky až dva a půl metru. Potřebuje dobře drenážovanou půdu a snáší bez úhony i poměrně velké sucho. V jihofrancouzském Marseille se tradičně sbíral na svátek svatého Michala, což je 29. září. V tu dobu prý obsahuje nejvíce aroma. V srpnu ovšem ještě bujně kvete.
Maraton či seno a jiná jména
Botanické označení vychází latinského slova fenuculum, což je zdrobnělina od slova sena. Jeho jemně rozvětvené lístky lehké jako pápěří jsou prostě „seníčko“. V řečtině se bylina nazývá marathon. Vesnice, která se stala synonymem vytrvalostního běhu, by se tedy česky možná mohla jmenovat Fenyklov. Velký bylinář Mathioli jej nazývá kopr vlašský.
Co s ním v kuchyni
Jedlá je celá rostlina. Šťavnaté květy fenyklu je třeba užívat v létě, protože sušit se moc nedají. Mají překvapivě sladkou chuť a aroma příbuzné anýzu nebo lékořici. Vytvářejí vynikající akord s rybami – studenými i grilovanými, a také s nejrůznější letní zeleninou – lilky, cuketami, rajčaty. Ozvláštní okurkové saláty nebo smetanové dipy. Již výše zmíněný Mathioli mluví o Foeniculum Saccharatum neboli „kopr zadělaný do cukru nebo potažený cukrem“. Květy jsou i ideální ingrediencí, z níž lze kouzlit nejrůznější letní nápoje – šťávy nebo sirupy. Je to ideální květ na experimentování s různými recepty na želé. Fenyklu jsou připisovány rozličné léčivé vlastnosti, a tak ještě do třetice citace z klasika: „Někteří pojídají vlašský kopr po jídle na závěrku a dobře dělají, neboť jim ostří zrak, posiluje žaludek, napomáhá dobrému zažívání a rozhání větry.“
Autor: Jana Vlková
www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu