Rajčata se dají v kuchyni využít velmi všestranně, ať už ve studené, nebo teplé kuchyni, a proto jsou oblíbená nejen v Itálii, ale i u nás.
Rajské jablíčko – pomocník v kuchyni i bojovník proti rakovině
Rajčata mají typicky sice červenou barvu, ale můžou být i žlutá, oranžová, zelená, či dokonce černá (kumato). Taktéž rajčata dosahují rozličných tvarů (od kulaté po oválnou či srdcovou formu) a velikostí (od velkých masitých rajčat dosahujících hmotnosti až 500 g, po klasická kulatá rajčata či rajčata třešňová – cherry). Taktéž chutě odrůd rajčat se různí – od lehce kyselé, po sladkou, po hořkosladkou nebo sladce kořenitou chuť.
Tip: Utržená nedozrálá rajčata, avšak dorostlá konečné velikosti, nám snáz dozrají ve společnosti dozrávajících jablek, přikrytá například fólií, ale postačí i obyčejná utěrka.
Kde se vzala rajčata?
Rajčata mají svůj původ v jihoamerických Andách, kde je staří Inkové pěstovali již v pátém století před naším letopočtem, kdy rajčata dorůstala velikosti přibližně třešní. Dále se rajčata rozšířila do Mexika, kde je využívali Aztékové a díky zámořským objevům se do Evropy rajčata dostala v 16. století, nejprve pouze jako okrasná rostlina. Na evropském stole se objevila v 18. století, kdy jejich kvality a příjemnou chuť jako první odhalili Italové, v ostatních zemích se v kuchyni rajčata začala zabydlela v 19. století a ve střední Evropě dokonce až na počátku století dvacátého. Rajčata mají přízvisko rajská, díky jejich bájným afrodiziakálním účinkům a jako připomínka odříkání mladistvých, kterým byla rajčata pro jejich účinky zapovězena.
Na co si dát pozor: Nedozrálá zelená rajčata rozhodně nekonzumujte, jsou totiž jedovatá!
Rady při nákupu a skladování rajčat
Rajčata je vhodné skladovat na suchém chladném místě a pokud možno jen po krátkou dobu nepřesahující několik dní. Rajčata by rozhodně neměla být skladována v blízkosti mrkve, protože mohou zhořknout, ale ani v blízkosti cibule, okurek, petržele a kapusty.
Při koupi rajčat, ať už v supermarketu, či na trhu, si vybíráme pouze rajčata čistá a dostatečně zralá, bez tmavých skvrn u řapíků; rozhodně by neměla být seschlá, popraskaná či dokonce nahnilá.
Rajčata a zdraví
Rajčata jsou nejen zdravá, ale i dobře stravitelná a díky minimálnímu obsahu kalorií jsou vhodná i při redukčních dietách. Z vitamínů obsahují například vitamín C, A nebo vitamíny skupiny B, kromě toho obsahují i zinek, horčík, draslík nebo fosfor, kyselinu listovou či vlákninu, která nám dodá pocit sytosti. Rajčata jsou taktéž bohatá na beta karoten a především lykopeny, které mají prokazatelný protirakovinný účinek.
Tip: Rajčata přispívají k regeneraci jater, pomohou nám tedy i po bujarém večírku, stačí vypít například rajčatovou šťávu nebo džus.
Rajčata v kuchyni kralují
Rajčata vynikají jak v kuchyni teplé, tak ve studené, kde je můžeme přidávat do různých salátů; oblíbený je napříkat salát šopský s balkánským sýrem či salát řecký s černými olivami a červenou cibulí či rajčata s cibulí a zakysanou smetanou. Výborná jsou také syrová rajčata s mozzarelou, olivovým olejem, čerstvou bazalkou a balzamikem. Typická pro českou kuchyni jsou rajská omáčka či polévka, kterou pro její sladkou chuť milují především děti. Rajčata se ale dají i péct, zapékat, grilovat nebo plnit (pro plnění – například rýží – jsou nejvhodnejší rajčata masitá). Hitem pozdního léta či raného podzimu je lečo, do kterého se může – aby chutnalo i mužům – přidat nějaká uzenina (například opečený špekáček), ale nemusí. Typicky se rajčata používají do různých omáček k těstovinám – zejména špagetám. Mohou se přidat i na domácí pizzu nebo z nich můžeme připravit chutné domácí čatní. Rajčata skvěle ladí s česnekem, bazalkou nebo cuketou. Jejich užití je opravdu všestranné a bohaté; představivosti se meze nekladou.
Autor: Dana Špatenková
redaktorka FTV Prima