Mixér: podzimní a polední menu, nová prodejna, věnečky nebo šperky podle sektů

Dnešní Mixér je opravdu plný zajímavostí! Čtěte dál, pokud chcete inspiraci na podzimní menu v podnicích. Dále na vás čeká tip na nové věnečky, limitovanou čokoládu i náhrdelníky, kterým byly inspirací sekty. Jdeme na to!

Štangl představuje nové podzimní menu

Karlínská restaurace Štangl uvedla nové podzimní menu, které oslavuje přechod mezi létem a podzimem. Na talířích se potkávají suroviny typické pro toto období: topinambur, květák, křen, švestky, fíkové listí i ořechy. Hosté se mohou těšit také na rozšířenou nabídku vín od českých i světových vinařů. Další novinkou je zkrácená tříchodová verze večerního menu, která doplnila tu pětichodovou.

Nové podzimní menu vychází z dlouhodobé filozofie Štanglu – vařit z toho, co má právě teď nejlepší chuť. Tým kuchařů pod vedením Martina Štangla pracuje s respektem k přírodě a dává vyniknout surovinám od malých lokálních farmářů a pěstitelů.

Hosté se mohou těšit například na předkrm z českého wagyu s topinamburem, ponzu a křenem. „K wagyu, které si u nás staříme, podáváme koblížek z topinamburu z farmy Oleško. Veronika a Renata se na pěstování topinamburů přímo specializují a vrací tuhle skoro zapomenutou, ale pro náš region tradiční surovinu zpátky na talíře,“ popisuje nový předkrm Martin Štangl. Hlavní chod tvoří pečený candát z Chabrybárny od pana Kalendy. Ve Štanglu ho připravují na másle s bylinkami a podávají s jemným pyré z květáku, garumem z vaječných bílků a dresinkem z lískových ořechů, jablečného balzamika z Oceterie, šalotky a pstružích jiker. O sladký závěr v podobě zakouřených švestek se postarala šéfcukrářka Sabina Keltrnerová. Podzimní ovoce doplnila čokoládovou pěnou, zmrzlinou z fíkového listí a švestkami uzenými na listí z ořešáku. „Nejsem fanouškem těžkých podzimních dezertů. Chtěla jsem zemitým surovinám dodat svěžest,“ vysvětluje šéfcukrářka a dodává, že zmrzlina ze sušených fíkových listů překvapí vůní po kokosu.

Yurij Kolesnik poprvé představuje polední nabídku v La Verandě a Babiččině zahradě

Známý restauratér Yurij Kolesnik, který stojí za oblíbenými restauracemi La Veranda v centru Prahy a Babiččina zahrada v Průhonicích, nově představuje polední nabídku. Poprvé tak hosté mohou v obou podnicích vyzkoušet speciálně sestavená menu, která se budou každý týden obměňovat. La Veranda (Po–Pá, 12:00–15:00) – fine dining v srdci Prahy za příznivé ceny. Polední menu přináší lehčí, sezónní kombinace a je ideální volbou pro pracovní oběd i rychlý únik z ruchu města.

Babiččina zahrada (Út–Pá, 11:00–15:00) – jídlo jako od babičky, poctivá domácí kuchyně, která zahřeje na duši. Polední nabídka je koncipována tak, aby hosté našli známé chutě v čerstvém a nápaditém provedení. „Chtěli jsme vyjít vstříc hostům, kteří nás navštěvují pravidelně, a zároveň dát příležitost těm, kteří si chtějí dopřát naši kuchyni i během dne. Každý týden proto přinášíme nové menu, aby se naši hosté vždy měli na co těšit,“ říká Yurij Kolesnik. Polední nabídka je tak ideální volbou jak pro obchodní schůzky v centru Prahy, tak i pro klidný oběd v rodinném prostředí Průhonic.

Nová prodejna Sonnentoru v Olomouci

Sonnentor otevřel na podzim svou již pátou firemní prodejnu, která našla své místo v srdci Olomouce, v nákupní Galerii Šantovka. V této nové slunečné prodejně najdete kompletní sortiment bioproduktů Sonnentor, ať už jde o čaje, koření, sirupy bez cukru, kávu a další dobroty. A samozřejmě jsou tu pro vás i milé kolegyně, které nakupujícím pomohou s výběrem.

Slavnostního otevření se zúčastnil také zakladatel rakouského Sonnentoru, Johannes Gutmann, kterému stál po boku spolumajitel a CEO českého Sonnentoru, Josef Dvořáček. Společně s dalšími kolegy přivítali v olomoucké prodejně první zákazníky. Tak se zastavte!

Návrat k tradici, který baví. V Zátiší vsadilo na slovanské kořeny

Po více než třiceti letech prochází jedna z ikon pražské gastronomie zásadní proměnou. V Zátiší, podnik, který je od počátku symbolem noblesy a poctivého fine diningu, mění interiér i celou filozofii. Nový koncept staví na slovanských kořenech a návratu k tradicím. V Zátiší na Betlémském náměstí patří už přes třicet let k pražským stálicím. Teď ale přichází s novou kapitolou a svěží energií pro další generaci hostů. Nový koncept, za kterým stojí manažer restaurace Marek Všelicha, staví na slovanství, autentičnosti, kvalitních surovinách a atmosféře, která dělá z každé návštěvy zážitek. Restaurace chce zůstat místem, kam se lidé rádi vracejí, a zároveň přilákat nové tváře, které podnik budou teprve objevovat.

Kuchyně se vrací k postupům, které známe od našich babiček: kvašení, zavařování nebo poctivé pečení. Na první pohled obyčejné věci, které ale nesou chuť domova a silnou emoci, dostávají na talíři moderní a hravou podobu. Hosté se mohou těšit na suroviny v různých fázích fermentace, zeleninu a bylinky z vlastního pole nebo třeba brambory s tvarohem, které šéfkuchař Daniel Bureš povýšil na svůj signature dish. Právě na tomto pokrmu je vidět, že i zdánlivě prostá surovina může být gurmánským zážitkem.

Novou éru podtrhuje i interiér od designérky Jitky Třmínkové. Zmizely těžké tapety a tmavé tóny, prostor se otevřel a nadechl. Dominantou se stal bar prorůstající skálou, který na sebe strhává pozornost hned při vstupu. Celý interiér je laděn do zemitých barev, doplněný metalickými detaily a pracuje s hrou světla a stínů. Výsledkem je prostředí, které působí syrově, ale přitom zůstává elegantní. Interiér tak není jen kulisou, ale partnerem, který nechává vyniknout tomu nejdůležitějšímu: jídlu.

V Zátiší se posouvá dál. Spojuje minulost s přítomností a tradici s moderním twistem. Zůstává ikonou českého fine diningu, ale zároveň se stává místem, kam se hosté budou chtít vracet i ve všední den. Jen tak posedět a dobře se najíst.

Trendy matcha, retro šunková pěna. Věnečky Janeček rozšiřují sladkou i slanou řadu o nové příchutě 

Cukrářský boutique Věnečky Janeček v pražské Pštrossově ulici zůstává věrný svému zaměření na jeden konkrétní dezert, kterým je věneček. Ten představuje v mini verzi a několika různých, sladkých i slaných příchutích. Jejich řady se pravidelně rozšiřují a letošní rok není výjimkou, přibudou dokonce hned dvě. První z nich je limitovaná edice věnečku s příchutí čaje matcha, jež vznikla ve spolupráci se značkou Nekohama. Druhá příchuť rozšiřuje nabídku slaných věnečků. Uzeného lososa a modrý sýr nově doplní šunková pěna.

Tradiční žloutkový věneček v moderním kabátě. V podání Romana Janečka vznikla ze známé cukrářské klasiky odlehčená verze v jednohubkové velikosti a s podstatně menším množstvím cukru. Specializace na jediný dezert mu navíc dává možnost s ním neustále experimentovat. Vedle klasického máslového krému tak lze ochutnat příchutě jako pistácie, jahoda, griliáš nebo exotická maracuja. Aktuálně je na výběr celkem deset různých variant – osm sladkých a dvě slané. Již takto rozmanitou nabídku Roman Janeček nadále rozšiřuje o nové a originální variace.

Energizující matcha

Podzimní novinkou je věneček s příchutí čaje matcha, jenž vznikl ve spolupráci s firmou Nekohama. Zakladateli tohoto japonského rodinného podniku jsou manželé Max Ando a Sanne Vloet společně s Maxovou matkou Shigeko Ando z japonské Nagoyi. Rodina Ando se věnuje tradičnímu japonskému zemědělství již přes sto let a jejich značka se postupně dostává do povědomí také mimo Japonsko. Díky spojení s Věnečky Janeček se vůbec poprvé představuje i tuzemským spotřebitelům.

„V gastronomii přichází inspirace ze všech koutů světa – skvělým příkladem je právě matcha. Nekohama mě zaujala především svou bezkonkurenční kvalitou. Chuť jejich čaje je zemitá a jemně nasládlá, což s máslovým krémem ve věnečcích perfektně funguje. Oslovil mě ale i přístup značky, jejíž majitelé se přímo podílejí na pěstování, jarní sklizni lístků v Japonsku či výrobě produktů. O to víc mě těší, že tuto výjimečnou značku můžeme u nás poprvé uvést právě my,” sdílí Roman Janeček. Přidáním prášku matcha získává máslový krém svěže zelený odstín. V chuti může věneček působit sladším dojmem než ostatní varianty, podíl cukru však zůstává stejný. V závěru vynikne jemná zemitá chuť, která je pro matchu typická.

Slané trio

Rozšíření se dočkaly i slané věnečky, nově mohou zákazníci vybírat ze tří příchutí. Zatím posledním přírůstkem je šunková pěna, retro pochoutka, která bývala k dostání v každém lahůdkářství. Roman Janeček ji připravuje podle původní československé normy, jíž se kdysi museli řídit všichni výrobci. V jeho podání se tedy jedná o poctivou pomazánku s výraznou chutí, jejíž základ tvoří pražská šunka. Lehce narůžovělý korpus pak na talíři doplní elegantní černý věneček s uzeným lososem a královsky modrý se šlehaným modrým sýrem uvnitř.

Lahodný podzim v restauraci Hliněná bašta

V restauraci Hliněná bašta v Průhonicích se ocitnete na místě, kde se nespěchá a kde si podzim můžete užít všemi smysly. Romantická terasa u rybníčku i útulný interiér s výhledem na okolní přírodu zve návštěvníky k poklidnému posezení a vychutnání pokrmů připravených z těch nejkvalitnějších sezonních surovin. Šéfkuchař Hynek Vávra, který s manželkou Andreou Hliněnou baštu provozuje již téměř 30 let, opět skloubil tradiční podzimní chutě s mezinárodními gastronomickými vlivy. V menu nechybí zvěřina – jelení a dančí hřbety, kančí maso či pomalu pečená jelení kýta doplněná bramborovými knedlíčky a omáčkami z lišek či švestek. Pro milovníky masa je připravena i exkluzivní steaková mísa s telecím roštěným, vepřovou panenkou, argentinským rib-eye steakem a japonským hovězím wagyu A5.

Podzimní menu však potěší i příznivce mořských specialit. Čerstvé ryby a mořské plody jsou upraveny moderně s vlivy Japonska, Thajska, Francie i Itálie – od tataki z tuňáka s mangovým pyré, přes mušle svatého Jakuba s petrželovým pyré, až po tresku ceviche s limetkovou šťávou, červenou řepou a fíkem. Oblíbená středomořská rybí mísa a humři z akvária samozřejmě nechybí, stejně jako populární krevety v pikatním kari. Pro vegetariány a vegany připravil Hynek Vávra smetanové ragú z hlívy ústřičné s bramborovými noky, káhirský luštěninový falafel se salátem tabouleh nebo burger s pečenou červenou řepou a domácími hranolkami.

Sladkou tečku má pod palcem cukrářka Andrea Vávrová, která každý den připravuje čerstvé dezerty. Cheesecake s dýní, koláč se švestkami a mákem, štrúdl s jablky a tapiokový pudink s mangem představují dary sezony v té nejkrásnější podobě.

Bohemia Sekt Prestige a Du Coeur představují limitovanou kolekci náhrdelníků inspirovanou prémiovými sekty

Výjimečné věci vznikají díky času, trpělivosti a mistrovskému umění. Inspirací pro limitovanou kolekci pěti náhrdelníků se stala ikonická kolekce Bubbles značky Du Coeur, jejímž typickým znakem jsou jemné kulaté tvary připomínající drobné bublinky v sektu, které jsou znamením jeho vyzrálosti a noblesy. Některé z náhrdelníků jsou navíc doplněny pravými perlami, jež podobně jako sekt potřebují čas, aby dozrály do dokonalosti. Touto symbolickou hrou tvarů a významů se přirozeně propojily dvě české značky, které sdílí úctu k řemeslu, kráse a jedinečným okamžikům. Díky spojení šperků Du Coeur a prémiových sektů Bohemia Sekt Prestige vznikla kolekce, jejíž tváří se stala Veronika Sovadina Kašáková.

Náhrdelníky inspirované dokonalostí

Šperk ani prémiový sekt se nedají vytvořit rychle. Oba potřebují čas, aby vynikla jejich krása. Za každým náhrdelníkem stojí desítky hodin soustředěné práce, letité zkušenosti a dokonalé porozumění materiálu. „Kulaté tvary pro mě symbolizují lehkost okamžiku a plynutí času, z něhož vzniká něco výjimečného. Když držím v ruce perlu, cítím pokoru před tím, kolik let trvalo, než vznikla. Stejnou pokoru vnímám i u lahve, která zraje několik let, než ji můžete otevřít a naplno si užít její chuť,“ říká Kristýna Černá, která stojí za značkou Du Coeur.

Při tvorbě kolekce se inspirovala jednotlivými sekty řady Bohemia Sekt Prestige. Každý náhrdelník je ztělesněním jejich jedinečného charakteru a jemného perlení. Bohemia Sekt Prestige brut byl první lahví této řady a vznikl u příležitosti oslav nového tisíciletí. Jeho náhrdelník tak symbolizuje nový začátek, čistotu a nadčasovou chladnou eleganci. Bohemia Sekt Prestige demi sec je spojením svěžesti a jemné sladkosti. Tento kontrast v sobě odráží náhrdelník kombinující chladivé stříbro s hřejivým zlatem v dokonalém celku. Náhrdelník pro Bohemia Sekt Prestige rosé vypráví příběh jemnosti a ženskosti prostřednictvím spojení růžového a žlutého kovu. V případě náhrdelníku pro Bohemia Sekt Prestige Chardonnay se zlatá barva a perly v počtu měsíců zrání sektu proměňují v symbol noblesy a harmonie. Oslavou dokonalosti je pak vrchol celé kolekce, Bohemia Sekt Prestige 36. Kombinuje v sobě stříbrný, zlatý i růžový kov a je doplněn 36 perlami na 36 řetízkových vláknech za každý měsíc zrání sektu.

Ajala představuje čokoládu Fuchs 130 – poctu funkcionalistické architektuře a Bohuslavu Fuchsovi

Brněnská čokoládovna Ajala uvádí limitovanou edici čokolád Fuchs 130, věnovanou 130. výročí narození architekta a urbanisty Bohuslava Fuchse, jedné z nejvýznamnějších osobností československého funkcionalismu. Novinka byla oficiálně představena 8. října na zahajovacím večeru festivalu Brno Creative Days 2025 v Moravské galerii, v Uměleckoprůmyslovém muzeu na Husově ulici.

Obaly čokolád navrhl designér a restaurátor Ondřej Zatloukal, který vycházel z Fuchsova odkazu i z vizuálního jazyka Ajaly. Inspirací se staly luxfery – skleněné tvárnice, jejichž rytmus, hra světla a jednoduchost jsou pro Fuchsovu architekturu charakteristické. Průřezy v obalu vycházejí z tvarů luxfer použitých v brněnském Hotelu Avion a díky prosvítajícímu stříbrnému papíru působí samotný obal jako architektonický prvek, který pracuje se světlem. Barevnost (červená a žlutá) pak odkazuje na původní interiéry Avionu.

„U Fuchsova odkazu jsem věděl, že bude třeba jít ještě dál – jeho architektura je čistá, modernistická a bez ornamentu. Luxusní čokoládový obal tak získal další rozměr: světlo jím skutečně prochází a stejně jako Fuchsovy stavby se i on ‚prosvětluje‘,“ popisuje autor návrhu Ondřej Zatloukal.

Čokolády Fuchs 130

  • Tmavá čokoláda 70 % – inspirovaná čtvercovými luxferami, nese v sobě Fuchsův smysl pro řád: rovnoměrné světlo, klid a jasný výraz. Chuťově nabízí plnou kakaovou intenzitu, jemnou sladkost a dlouhý dozvuk.

  • Mléčná čokoláda 57 % – s motivem kruhových luxfer, které přinášejí měkčí světlo a jemnější rytmus. Čokoláda je krémová, s čistou mléčnou linkou a vyváženou sladkostí.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů