Suroviny
- Máslo 25 g
- Olivový olej 1 lžíce
- různě velká rajčata, přepůlená a bez semínek 800 g
- třtinový cukr 1 lžícei
- červený vinný ocet 1 lžíce
- tymiánové lístky
- Listové těsto 375 g
- hladká mouka na poprášení
- rozmarýn na ozdobu
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. Máslo rozpusťte v největší pánvi, co máte, přidejte olej a rajčata (řeznou stranou nahoru). Rajčata by se neměla překrývat (pokud se do pánve nevejdou, opečte je ve více fázích). Chvíli je opékejte, aby změkla. Pak je opatrně, pomocí dřevěné vařečky, naaranžujte na dno koláčové formy o průměru 23 cm – opět řeznou stranou nahoru. Protože se pečením srazí, přimáčkněte je pěkně k sobě, aby pak v koláči nebyly žádné díry.
- Do pánve po rajčatech vsypte cukr a vlijte ocet a nechte zhoustnout, pak vzniklým sirupem přelijte rajčata. Posypte tymiánem, pořádně osolte a zlehka opepřete.
- Těsto rozválejte do kola o průměru asi 25–26 cm a přiklopte jím rajčata. Konce zastrčte dolů, aby rajčata nevykukovala. Těsto na mnoha místech propíchejte vidličkou.
- Pečte 30 minut, dokud těsto nezezlátne. Vyndejte z trouby, nechte 10 minut odpočinout, pak kolem dokola těsta objeďte nožem a koláč opatrně překlopte na servírovací tác. Podávejte ho ozdobený tymiánem a snítkami rozmarýnu.