Vyznavači jedlých květů ji milují horoucí láskou. Ti ostatní taktéž. Ti první pro její jedinečné kulinární vlastnosti, ti druzí pro její neobyčejně krásnou barvu.

Vyznavači jedlých květů ji milují horoucí láskou. Ti ostatní taktéž. Ti první pro její jedinečné kulinární vlastnosti, ti druzí pro její neobyčejně krásnou barvu.
Pampeliška má ráda blízkou přítomnost lidí, podobně jako sedmikráska. Ve svých stanovištních nárocích je velmi přizpůsobivá, což znamená, že roste prakticky všude. Ve škvírách mezi kameny, v zahradách, na lukách i v blízkosti potoků. Podle toho, kde roste, vytváří menší či větší listy a květy a vyhání kratší či delší stonky.
Kvete hodně dlouho, ale doba vhodná k jejímu sběru je velmi krátká. Na jednom místě se počítá prakticky na dny. Vyskytuje se od nížin až po horské louky a podle nadmořské výšky případně orientace svahu kvete od začátku do konce května.
Jako každá velmi běžná rostlina, tak i pampeliška má mnoho lidových názvů. Dříve se jí říkalo také pléška. To proto, že když odkvete, zůstane po ní lůžko, které vypadá jako pleška. Myslívala se tím především mnišská tonzura. Jan Svatopluk Presl ji přibližně před dvěma sty lety nazval smetankou. Celá rostlina totiž pouští mléko, ale to je poněkud hořké a také zanechává nevypratelné stopy na šatech.
A ještě inspirace pro velmi vášnivé kytkožrouty. Kdo má zahradu, může zkusit listy pampelišek vybělit. Je to zcela jednoduché. Je třeba zabránit na pár dnů přístupu světla k rostlině. Trs přikryjte kbelíkem či květináčem nebo můžete svázat listy dohromady. Po loňské i letošní zimě počítejte s tím, že křehoučké, čekance podobné listy, vám možná sežerou slimáci dříve, než si na nich budete moci pochutnat sami. I oni vědí, že není nad biokvalitu planých rostlin.
Pampeliškové hody byste měli zahájit neprodleně, a to konzumací svěžích listů. Stejně jako u ostatních darů brzkého jara, jsou i pampeliškové listy nejlepší dříve než začne rostlina kvést. Jak tuto chuť ještě vylepšit, je popsáno výše. Vybělené, tedy spíš vyžlucené listy můžete vyřezávat těsně u země. Přiberete pravděpodobně i nějaká poupátka. Jsou taktéž delikátní. Pampeliškové listy vylepší všechny zeleninové saláty. Vynikající kombinace poskytují zejména s hlávkovým salátem, mrkví, vařenou červenou řepou nebo rajčaty. Ale i jakoukoli další zeleninou, kterou máte rádi.
Další částí, kterou lze v kuchyni zužitkovat, jsou poupata. Je to jedna z rostlin, které se dají nakládat podobně jako kapary. Stávají se tak za krátkých zimních dní milou zásobárnou vzpomínek na rozkvetlé louky. Hlavní ingredience je zadarmo a ostatní přísady stojí taktéž minimum. Výsledek je však vynikající.
A pak tu jsou květy. Dají se z nich dělat pampeliškové limonády, medy i vína. Všechny tyto výrobky mohou sloužit v kuchyni na ozvláštňování dalších květinových jídel – ovocných salátů, tvarohových krémů, želé na koláče. Zmrazená a rozdrcená limonáda, to je nejbáječnější sorbet pod sluncem.
Autor: Jana Vlková
www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living