Tzatziki je v Řecku všudypřítomný dip, který se podává jako součást předkrmů. Nemůže chybět v pita chlebu s gyrosem, je skvělý k namáčení zeleninových hranolků (čerstvých i pečených), ale klidně ho podávejte i s krekry.
Tak chutná léto – osvěžující řecký dip tzatziki s okurkou a koprem bude hitem grilovaček
Populární středomořskou omáčku připravíte do 10 minut pouze ze 6 ingrediencí. V tomto případě opravdu platí, že v jednoduchosti je krása! Základem je hustý a tučný řecký jogurt, na výběru si dejte opravdu záležet, čím autentičtější produkt zvolíte, tím lepší tzatziki budete mít. V tomto případě nedoporučujeme odtučněnou verzi jogurtu, který má nevhodnou konzistenci. Naopak můžete zvolit tučný kozí nebo ovčí jogurt.
Do tzatziki patří okurka, zvolte salátovou, rozpulte ji podélně a vydlabejte semínka, která pouští příliš vody. Okurku nastrouhejte nahrubo, lehce osolte, promíchejte a nechte v cedníku vyloženém látkovou utěrkou asi 10 minut odstát. Okurka pustí překvapivě hodně vody, kterou slijte a okurku ještě důkladně vyždímejte. Jen tak bude mít tzatziki konzistenci hustého dipu a ne vodové omáčky.
Na dochucení pak použijte česnek, čerstvý kopr, citronovou šťávu a sůl s pepřem. Před podáváním zakápněte extra panenským olivovým olejem, nejlépe řeckým. Kromě již zmíněného gyrosu a hranolků, je tzatziki skvělé ke grilovanému masu, báječně doplní třeba špízy z kuřecího nebo jehněčího masa, ale báječně chutná i s rybami, především s lososem. Perfektně doplní i ostrá kořeněná jídla, díky svěží až chladivé chuti dokáže zmírnit přílišnou ostrost.
Tradiční bylinkou v tzatziki je čerstvý kopr, pokud ho ale nemáte rádi, můžete ho nahradit (nebo doplnit) mátou nebo hladkolistou petrželí.
Vyzkoušejte recept na autentické tzatziki s okurkou a koprem:
POTŘEBUJETE:
- 1 salátovou okurku
- 2 hrnky tučného řeckého jogurtu
- šťávu z ½ citronu
- 3 stroužky česneku
- 1-2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
- extra panenský olivový olej
POSTUP:
- Připravte okurku – nejprve ji omyjte, podélně rozpulte a lžičkou vydlabejte semínka. Poté ji nastrouhejte nahrubo. Cedník vyložte látkovou utěrkou a přemístěte do něj nastrouhanou okurku, kterou jste smíchali s trochou soli. Nechte odkapat přebytečnou vodu, kterou okurka pustí, minimálně 10 minut, ale klidně hodinu. Poté okurku důkladně vyždímejte, aby se opravdu zbavila co nejvíce tekutiny.
- V míse smíchejte připravenou okurku s řeckým jogurtem, čerstvě vymačkanou šťávou z citronu, prolisovaný česnek, nasekaný kopr a vše dochuťte solí a pepřem. Dobře promíchejte.
- Servírujte vychlazené do mělké misky pokapané 1-2 lžícemi extra panenského olivového oleje. Podávejte s krekry, zeleninou nebo grilovaným masem.