Jsou chutná, zdravá a v kuchyni (nejen té veganské) mají široké uplatnění. Stále více oblíbená rostlinná mléka mohou být zpestřením běžného jídelníčku. Poradíme vám, na co si dát pozor při nakupování a jak si rostlinné mléko připravíte jednoduše doma.
Rostlinné mléko: vyrobte si ho snadno doma v řadě různých variant
Valná většina z nás používá kravské, ovčí nebo kozí mléko a výrobky z nich jsou pro nás nenahraditelné. Někdo ale může mít s trávením mléčného cukru (laktózy) nebo mléčné bílkoviny problém a někomu zas mléčné výrobky neladí s jeho životním stylem. Naštěstí se dá živočišné mléko vcelku dobře nahradit. Rostlinná mléka jsou v každém případě vítaným zpestřením běžného jídelníčku a je fajn občas je zařadit, zvláště ta doma vyrobená!
Kravské vs. rostlinné
Rostlinná mléka obsahují vitamíny a minerály, nápoje z ořechů a semen pak i zdravé rostlinné tuky. Podíl mikronutrientů se u různých druhů liší, a proto je dobré je střídat. Rostlinná mléka neobsahují cholesterol a na rozdíl od těch živočišných jsou zdrojem vlákniny. Co mají s kravským mlékem společného, je přítomnost alergenů. U kravského mléka je to laktóza a bílkovina kravského mléka, v případě rostlinných mlék jde o sóju, lepek, případně ořechy. Sója navíc obsahuje vedle prospěšných látek také antinutrienty, které brání vstřebávání některých živin. Čerstvé kravské mléko vítězí co do obsahu kvalitních bílkovin, vitamínů, minerálů (především vápníku) a zdraví prospěšných enzymů. Rostlinné alternativy jsou tedy jen částečnou náhradou.
Rostlinné mléko: vyrobte si ho snadno doma v řadě různých variant 2 Zdroj: iStock
Při nakupování zbystřete
Rostlinná mléka nabírají na popularitě a díky tomu jsou v dnešní době už snadno dostupná. Na pultech supermarketů, obchodů se zdravou výživou i v nabídce on-line shopů je běžně velký výběr rostlinných mlék, resp. nápojů (dle legislativy). Tato mléka s vegan piktogramem na obalu jsou vyrobena z obilovin, luštěnin, semínek či ořechů, mohou mít různé příchutě a složení obohacené o vitamíny a minerály.
Sáhnout po kupovaném produktu je vždy tou nejjednodušší cestou. Než ale rostlinné mléko koupíte, přečtěte si pořádně etiketu. Výrobku, který obsahuje aditiva, éčka, přidaný cukr a sladidla je lepší se vyhnout. Na trhu najdete i „čistá“ mléka vyrobená jen z vody a hlavní ingredience.
Vyrobte si ho doma
Je to snazší, než byste mysleli. A nejen to. Domácí rostlinné mléko je až o 50 % levnější. Kupovaná mléka bývají hodně ředěná. Z obchodu tak v tetrapaku přinesete hlavně vodu a například podíl ořechů může být jen 2 %. Doma víte, z čeho rostlinné mléko vyrábíte. Máte přesně pod kontrolou kvalitu ořechů a semen a nepřidáváte do něj žádné zbytečnosti jako emulgátory, umělá aromata a podobně.
Rostlinné mléko: vyrobte si ho snadno doma v řadě různých variant 4 Zdroj: iStock
Z čeho připravit rostlinné mléko
Než se pustíte do výroby, měli byste vědět, jak chcete mléko následně použít. Chcete ho pít jen tak, vyrobit z něj jogurt, dát si ho do kávy či použít do kaše? Každé chutná jinak a mají i odlišné vlastnosti. Do kávy nejlépe napěníte mandlové a sójové mléko, vhodné je i ovesné. Jen tak na pití je ideální přirozeně sladké špaldové a rýžové mléko, případně mandlové a makové. Kaši, lívance a nápoje připravíte prakticky z jakéhokoli oříškového mléka. Rýžové a špaldové výsledek opět přirozeně dosladí. Stejná volba padne i k ranním cereáliím (nejlépe domácí granole). Pudink připravte z libovolného mléka, jen rýžovému se vyhněte. Často s ním pudink nezhoustne. Do slaných jídel sáhněte po kokosovém, rýžovém a sójovém mléce.
Jak na to ve 3 jednoduchých krocích
Rostlinná mléka vyrobíte doma poměrně jednoduše, rychle a levně. Budete potřebovat:
- 100 g základní rostlinné suroviny (ořechy, semena, oves…)
- ½ litru filtrované vody
- volitelně na dochucení 2 až 3 datle, vanilku, skořici a podobně
- špetku soli (zvýrazní chuť i přirozenou sladkost)
- vysokorychlostní stolní mixér, blender
- sáček na výrobu mléka, případně síto a čisté plátýnko
- mísu
- čistou láhev
Rostlinné mléko: vyrobte si ho snadno doma v řadě různých variant 3 Zdroj: iStock
Krok 1: namočte to
Pro snadnější mixování se suroviny nejprve namáčejí se špetkou soli. Ořechy a semena tím navíc tzv. aktivujete a zlepšíte u nich vstřebatelnost minerálů a vitamínů.Ořechy potřebují asi 8 hodin, aby změkly, rýži to trvá 24 hodin. Pokud se chystáte na ovesné či makové mléko, stačí máčet jen pár hodin. Po změknutí vodu slejte a k samotné přípravě použijte novou.
PRIMA TIP: Pokud budete mléko přislazovat datlemi, namočte je také.
Krok 2: rozmixujte
Namočenou surovinu slejte, v mixéru přidejte novou filtrovanou vodu a jednoduše rozmixujte na mléko. Blendery již bývají vybaveny funkcí přípravy mléka. Při vysokých otáčkách to trvá asi 2 minuty. Pokud mléko přislazujete nebo jinak dochucujete, přidejte datle, sirup, případně koření a znovu promixujte.
Krok 3: sceďte
Aby bylo rostlinné mléko dokonale jemné a hladké, zbývá přecedit zbytky, které zůstaly nerozmixované. Použijte k tomu sáček z čisté bavlny, který se na výrobu mléka prodává, ale vystačíte si i s cedníkem a plátýnkem nebo utěrkou. Hotové mléko ihned konzumujte nebo ho přelejte do čisté skleněné láhve s patentovým uzávěrem, uložte do lednice a skladujte maximálně 4 dny.
PRIMA TIP: Zbytky po výrobě oříškového mléka použijte při pečení a do kaší, stejně jako zbytky z ovesného mléka a máku.