Suroviny
- nemletý mák 50 g
- slunečnicová semínka 50 g
- sušené švestky 5 ks
- mletá skořice 1/2 lžičky
- Med 1/2 lžíce
- špetka soli
Postup přípravy
- Večer před přípravou si namočte mák a slunečnicová semínka – v jedné misce je zalijte dvěma hrnky vody a dejte do lednice. Stejně tak namočte do 50–100 ml vody opláchnuté švestky, dejte do lednice.
- Druhý den ráno obsah misky vlijte do mixéru (vodu nevylévejte), přilijte další hrnek studené vody, švestky včetně vody a všechny ostatní suroviny.
- Mixujte tak dlouho, dokud směs nebude úplně hladká a vše pořádně rozmixováno.
- Připravte si velmi jemné sítko (nebo ještě lépe plátýnko) a mléko dokonale přeceďte – zbylou hmotu můžete zamrazit a použít třeba do koláče. Sami můžete ovlivnit hustotu, která vám nejvíce vyhovuje – cezením přes jemné sítko získáte velmi vydatné „mléko“, které může sloužit klidně místo svačiny; přes plátýnko pak bude tekutina velmi jemná a méně tak zasytí.
- Dejte do lednice a spotřebujte do dvou dnů.