Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Připravte se na Vánoce včas! Kdy co péct a jaké pomocníky vybrat?

Připravte se na Vánoce včas

Připravte se na Vánoce včas Zdroj: archiv Svět cukrářů

  • Zavřít
Připravte se na Vánoce včas

Připravte se na Vánoce včas Zdroj: archiv Svět cukrářů

Pečení cukroví je v Česku jednou z velkých vánočních tradic. Stihnout však 10 druhů během jednoho víkendu týden před svátky je nemožné, proto je důležité si vše předem dobře naplánovat. Některé druhy cukroví totiž potřebují dostatečný čas, aby se před servírováním hezky rozležely.

Seznam.cz banner

Celý proces se také neobejde bez správných pomocníků, a proto vám přinášíme tipy, kdy ideálně s veškerou přípravou začít a co k tomuto sladkému kouzlení budete potřebovat.

3 týdny do Vánoc

Do svátků se může zdát ještě daleko, ale některé cukroví je potřeba začít připravovat již na začátku prosince. Jedná se tedy zejména o ty druhy, které je nutné na nějakou dobu uložit do chladu, aby před samotnou konzumací hezky změkly. Pokud se navíc řadíte mezi milovníky vůně skořice, hřebíčku a muškátového oříšku, je nejvyšší čas zadělat těsto právě na perníčky. „Přípravu perníčků nepodceňujte a upečte je opravdu včas, abyste si o Štědrém dnu nevylámali zuby. Tvar perníčků může být v podstatě jakýkoliv, výběr vykrajovátek je dnes skutečně široký – perníčkům sluší srdíčka, zvonky, kapři, stromky či panáčci. Nepodceňujte ale ani přípravu na zdobení. K tomu je nutné si pořídit zdobicí sáček s tenkou psací cukrářskou špičkou, abyste docílili opravdu precizních linek. Před Vánoci se prodávají také speciální jednorázové sáčky na zdobení perníčků s již přidělanou tenkou špičkou. Abyste se vyhnuli ucpání jemné špičky, doporučujeme kromě klasické bílkové polevy tzv. královskou glazuru, někdy také nazývanou royal icing. Ta je skvělá zejména na jemné závěrečné práce, ale i v poslední dobu stále modernější celoplošné barevné zdobení,“ doporučuje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů. Královskou glazuru lze totiž snadno dobarvovat různými druhy gelových potravinářských barev a mimo zdobení perníčků ji navíc využijete třeba i na potahování sušenek, zákusků či cupcakes.

Kromě perníčků se co nejdříve pusťte také do dalších českých stálic, a to do vanilkových rohlíčků nebo pracen. Na křehké rohlíčkové těsto jsou nejlepší vyklápěcí formičky, které dokážou vytvořit cukroví jako podle šablonky. Navíc díky formičkám můžete tvořit dva druhy této oblíbené sladkosti – pokud totiž formu naplníte jen z části, máte základ pro rohlíčky plněné či slepované. Stejně můžete postupovat i v případě pracen.

2 týdny do Vánoc

Ideální čas začít péct linecké či připravit vosí hnízda (nebo také včelí úly). Ať už pečete linecké světlé či tmavé, těsto se snažte zpracovat co nejrychleji, aby se tuk nestihl rozpustit a vsáknout do mouky. Potom by se mohlo stát, že bude cukroví po upečení moc tvrdé. K dalšímu tvoření pak přizvěte i děti, s vykrajovátky se hezky zabaví a strávíte tak společně hezké předvánoční odpoledne. I přestože jsou na rozdíl od lineckého vosí hnízda nepečený typ cukroví, je dobré si na ně také vyhradit čas alespoň čtrnáct dnů před Vánoci. „Na vosí hnízda je třeba pořídit speciální formičku, tvořit úly lze pak různými způsoby. Jednou z variant je těsto do formy napěchovat a tu poté zaklapnout, čímž docílíme požadovaného tvaru. Další technika spočívá v naplnění formičky těstem a jeho následném vyklápění, což by se dalo přirovnat v podstatě ke tvoření báboviček. Hotová hnízda mohou mít i různé dekory, například lze vytvořit obrázek včely,“ popisuje Michal Kubíček. Na plnění hnízd krémem však nespěchejte a nechte jej až na týden před svátky. V opačném případě by se vám mohly tyto sladké dobroty zkazit.

1 týden do Vánoc

Těsně před Vánoci už byste se do velkého pečení pouštět neměli a je tak lepší vsadit spíše na nepečené druhy nebo kousky, jako jsou marokánky či pusinky. Z nepečených vyzkoušejte třeba rumové kuličky či variantu takzvaně „co dům dal“ a využijte zbytky těsta z předchozích várek cukroví. Ty stačí rozmixovat, spojit oblíbeným krémem nebo salkem a nakonec obalit v kokosu či čokoládě. A pokud byste raději zdravější variantu, vsaďte na RAW cukroví z datlí a ořechů. Ingredience pouze umixujete a vyválíte jako klasické těsto. K závěrečnému tvoření pak můžete ještě naposledy v tomto roce zužitkovat klasická vykrajovátka libovolných tvarů.

Všechny pomocníky najdete na www.SvetCukraru.cz

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Vánoce hnízdo svátek tvorba skořice muškátový oříšek formička těsto sušenka potravinářské barvivo pečení vánoční cukroví

Návrhy pro vás

Sladký koláč s tvarohem a třemi druhy ovoce – šťavnatý moučník plný barev Sladké

Sladký koláč s tvarohem a třemi druhy ovoce – šťavnatý moučník plný barev

Krůtí řízečky smažené v bramborákovém těstě s cuketou podávejte s křupavým zelným salátem Maso

Krůtí řízečky smažené v bramborákovém těstě s cuketou podávejte s křupavým zelným salátem

Nedělní snídaně: Skořicové palačinky s čokoládovým pribináčkem podle Buchty v troubě Sladké

Nedělní snídaně: Skořicové palačinky s čokoládovým pribináčkem podle Buchty v troubě

Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta – lehký a chutný letní pokrm Vegetariánské

Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta – lehký a chutný letní pokrm

Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou Maso

Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou

Domácí zmrzlina z melounu, tvarohu a zakysané smetany – letní osvěžení na každý piknik Sladké

Domácí zmrzlina z melounu, tvarohu a zakysané smetany – letní osvěžení na každý piknik

Nepečené tvarohové kostky s čerstvým ovocem – na osvěžující letní dezert nepotřebujete troubu Sladké

Nepečené tvarohové kostky s čerstvým ovocem – na osvěžující letní dezert nepotřebujete troubu

Pečený losos s kokosovou rýží a mangovo-avokádovou salsou podle Garden and Kitchen: Luxusní chuť plná zdraví z jedné pánve Ryby a mořské plody
7

Pečený losos s kokosovou rýží a mangovo-avokádovou salsou podle Garden and Kitchen: Luxusní chuť plná zdraví z jedné pánve


Přečtěte si také

Sladké
Sladký koláč s tvarohem a třemi druhy ovoce – šťavnatý moučník plný barev

Sladký koláč s tvarohem a třemi druhy ovoce – šťavnatý moučník plný barev

Maso
Krůtí řízečky smažené v bramborákovém těstě s cuketou podávejte s křupavým zelným salátem

Krůtí řízečky smažené v bramborákovém těstě s cuketou podávejte s křupavým zelným salátem

Novinky
Dnes se slaví Mezinárodní den zmrzliny! Připravte své rodině lahodné letní osvěžení

Dnes se slaví Mezinárodní den zmrzliny! Připravte své rodině lahodné letní osvěžení

Sladké
Nedělní snídaně: Skořicové palačinky s čokoládovým pribináčkem podle Buchty v troubě

Nedělní snídaně: Skořicové palačinky s čokoládovým pribináčkem podle Buchty v troubě

Vegetariánské
Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta – lehký a chutný letní pokrm

Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta – lehký a chutný letní pokrm

Maso
Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou

Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Naučte se připravit nejlepší těstovinové saláty. Dodržujte těchto 5 fíglů pro perfektní výsledek

Naučte se připravit nejlepší těstovinové saláty. Dodržujte těchto 5 fíglů pro perfektní výsledek

Sladké
Domácí zmrzlina z melounu, tvarohu a zakysané smetany – letní osvěžení na každý piknik

Domácí zmrzlina z melounu, tvarohu a zakysané smetany – letní osvěžení na každý piknik

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní Recepty

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Sladké
Sladký koláč s tvarohem a třemi druhy ovoce – šťavnatý moučník plný barev

Sladký koláč s tvarohem a třemi druhy ovoce – šťavnatý moučník plný barev

Nedělní snídaně: Skořicové palačinky s čokoládovým pribináčkem podle Buchty v troubě Sladké

Nedělní snídaně: Skořicové palačinky s čokoládovým pribináčkem podle Buchty v troubě

Domácí zmrzlina z melounu, tvarohu a zakysané smetany – letní osvěžení na každý piknik Sladké

Domácí zmrzlina z melounu, tvarohu a zakysané smetany – letní osvěžení na každý piknik

Maso
Krůtí řízečky smažené v bramborákovém těstě s cuketou podávejte s křupavým zelným salátem

Krůtí řízečky smažené v bramborákovém těstě s cuketou podávejte s křupavým zelným salátem

Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou Maso

Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou

Kuřecí satay špízy s krémovým a lehce pikantním arašídovým dipem Maso

Kuřecí satay špízy s krémovým a lehce pikantním arašídovým dipem

Maso
Krůtí řízečky smažené v bramborákovém těstě s cuketou podávejte s křupavým zelným salátem

Krůtí řízečky smažené v bramborákovém těstě s cuketou podávejte s křupavým zelným salátem

Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou Maso

Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou

Zapečené ratatouille – voňavá letní zelenina s křupavou pokličkou z brambor Zelenina

Zapečené ratatouille – voňavá letní zelenina s křupavou pokličkou z brambor

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů Nápoje

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Ryby a mořské plody
Pečený losos s kokosovou rýží a mangovo-avokádovou salsou podle Garden and Kitchen: Luxusní chuť plná zdraví z jedné pánve
7

Pečený losos s kokosovou rýží a mangovo-avokádovou salsou podle Garden and Kitchen: Luxusní chuť plná zdraví z jedné pánve

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred Předkrmy a chuťovky

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem Těstoviny

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Polévky
Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku Polévky

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Recepty
Nakládané papriky s hříbky – skvělá domácí delikatesa k sýrům, uzeninám i pivu

Nakládané papriky s hříbky – skvělá domácí delikatesa k sýrům, uzeninám i pivu

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred Předkrmy a chuťovky

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami Sladké

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami

Vegetariánské
Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta – lehký a chutný letní pokrm

Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta – lehký a chutný letní pokrm

Zapečené ratatouille – voňavá letní zelenina s křupavou pokličkou z brambor Zelenina

Zapečené ratatouille – voňavá letní zelenina s křupavou pokličkou z brambor

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou Zelenina

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Sladké
Nepečené tvarohové kostky s čerstvým ovocem – na osvěžující letní dezert nepotřebujete troubu

Nepečené tvarohové kostky s čerstvým ovocem – na osvěžující letní dezert nepotřebujete troubu

Francouzský čokoládový mousse s malinami – klasická pěna v lehčím veganském podání Sladké

Francouzský čokoládový mousse s malinami – klasická pěna v lehčím veganském podání

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky Sladké

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky

Předkrmy a chuťovky
Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den Saláty

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

Co stihne Putin za 50 dní? Horší než dosud už to být nemůže, myslí si Ukrajinci Zemřel herec z Červeného trpaslíka. Augins ztvárnil roli nekompromisního palubního počítače Dva postřelení na Náchodsku: Chtěli okrást muže u bankomatu, ten vytáhl pistoli a pálil

prima-zeny

My parkuráci jsme větší šlechtici než dostiháci, usmívá se Ondřej Kraus Ach bože. Ženy sloužící psům! Princezna Frederika v kulturním šoku z budoucnosti Puf... a dvě princezny jsou v budoucnosti. Eleonora léčí Frederiku se zlomeným srdcem

prima-zoom

Jediný blesk zabil 323 sobů Zvládá čtyři sedmimetrové skoky za sekundu. Podívejte se na nejrychlejšího lovce v akci Jak rychlý je nejrychlejší internet na světě? Japonci překonali bývalý rekord víc než dvojnásobně

prima-fresh

Krůtí řízečky smažené v bramborákovém těstě s cuketou podávejte s křupavým zelným salátem Dnes se slaví Mezinárodní den zmrzliny! Připravte své rodině lahodné letní osvěžení Nedělní snídaně: Skořicové palačinky s čokoládovým pribináčkem podle Buchty v troubě

prima-cool

Spider-Man: třetí animák opět odložen Clarksonova farma na Prima COOL: Co vás čeká v prvních osmi epizodách? Assassin's Creed konečně vznikne jako hraný seriál od zajímavé tvůrčí dvojice

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Kvůli mojí tvorbě musel táta na kobereček, říká Řezník a představuje Martyho frky Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně

prima-living

Zámek Matěje Stropnického poničila supercela. S odstraněním škod mu pomáhá i rodina Slavné osobnosti horké počasí netrápí. Podívejte se na jejich ohromující bazény Jak nebezpečné je hadí kousnutí? Co dělat, když vás uštkne zmije

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.