Pořiďte si nekonečný pórek. Zelenina opředená legendami umí znovu dorůst

Některé druhy zeleniny mají bezkonkurenční vlastnost, dokážou totiž po čase znovu dorůst. Jednou z nich je pórek, který můžete mít doma v kuchyni vždy po ruce. Vyroste vám totiž z odřezku.

Pór je zelenina plná vitamínů, kterou by si čas od času měl dopřát každý. Jeho zelená nať má dvojnásobek vitamínů než část bílá. Takže si jej dopřejte celý. Kořenovou část pórku ale nevyhazujte! Dokáže totiž nabídnout nekonečný zdroj vitaminů.

Pórek doprovází mnoho různých povídaček a legend. Ve Walesu jej mají dokonce za svůj symbol. Místní bojovníci si v dávných dobách šťávou natírali kůži, která jim měla zařídit sílu, odvahu a chránit je před zraněním.

Pórek a jeho magická moc

Staří Peršané kousek pórku nosili za levým uchem, aby se vyhnuli otravě. Dělníci ve starověkém Egyptě jej údajně často jedli, protože díky pórku měli více síly na stavění pyramid. A v neposlední řadě vyháněl noční můry Angličanům, kteří si jej zabalený v černé látce schovávali v noci pod polštář.

Ať už je to s kouzlením pórku jakkoliv, dvě věci se mu upřít nedají ani ve 21. století. Umí bojovat proti různým nemocem a navíc vám sám znovu naroste.

Pórek umí léčit

Díky svým močopudným vlastnostem, obsahu kyseliny listové, draslíku, fosforu a spousty dalších vitamínů pomáhá lidem trpících dnou, revmatem, ale povzbudí i mozek, zlepšuje myšlení a napomáhá správně fungovat cévám.

Pěstování ve skleničce

Tenhle zeleninový přírodní zázrak navíc můžete mít stále po ruce. Nekonečný zdroj vitamínů vám totiž dokáže nabídnout pórkový stonek.

Až příště spotřebujete pórek, nechte posledních pár centimetrů stonku v celku a vložte jej kořeny do skleničky s troškou vody. Za týden až 10 dnů vám pórek sám začne znovu růst. Nezapomeňte ale vodu ve skleničce občas vyměnit.

Zdroj:zlinsky.denik.cz; foto: iStock.com

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty