Pesto alla Trapanese – sicilské pesto s mandlemi a rajčaty rozšíří váš repertoár rychlých večeří

Když se řekne pesto, každému se vybaví klasické janovské pesto z bazalky a piniových oříšků. Možností je ale mnohem víc a obdobné recepty můžou být připravené z různých ingrediencí.

Pesto lze připravit z různých bylinek – zkuste třeba petržel, koriandr nebo pečené jarní cibulky. Do mixéru lze vložit i sušená rajčata nebo olivy. Stejně tak oříšky nemusí být jen piniové. Skvělá pesta můžete připravit z vlašáků, slunečnicových semínek nebo mandlí.

A právě mandle jsou jednou z hlavních ingrediencí tradičního sicilského pesta alla Trapanese. Jinak se od toho janovského zase tolik neliší – pouze jednou další ingrediencí – a tou jsou čerstvá rajčata. Základem je tedy čerstvá bazalka (můžete přidat i pár lístků máty), česnek, olivový olej a sýr, ke kterým se přidají oloupané mandle a dužina z rajčat.

Jako všechna další pesta, i toto se používá především jako čerstvá omáčka na těstoviny, která se tepelně neupravuje, a přidává se do uvařených horkých těstovin spolu s trochou vody z vaření, díky čemuž vznikne krémová omáčka. Pak už stačí jen pár kapek olivového oleje a hrst nastrouhaného sýra navrch. Blesková večeře plná skvělých chutí je na světě!

Vyzkoušejte tradiční sicilské pesto alla Trapanese

4 PORCE / PŘÍPRAVA DO 30 MINUT

  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • 60 g loupaných a nasucho opražených mandlí
  • 35 velkých bazalkových lístků (asi 4 snítky)
  • 2–4 lístky máty (nemusí být)
  • 100 g nastrouhaného sýra (směs pecorina a parmazánu) + další k servírování
  • 500 g zralých rajčat (oloupaných a zbavených semínek)
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 500 g těstovin (tagliatelle, spaghetti nebo linguine)
  1. Do mixéru vložte česnek s mandlemi a spolu je nahrubo podrťte. Poté přidejte lístky bazalky a máty (pokud je používáte), nastrouhaný sýr, rajčata a olivový olej, a vše promixujte, až vznikne hrubá pasta. Dochuťte solí.
  2. Dvě třetiny pesta přendejte do velké servírovací mísy.
  3. V osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu, až budou al dente. Uschovejte si asi hrnek vody z vaření a poté těstoviny slijte. Přendejte je do servírovací mísy a důkladně promíchejte s pestem. Přidejte i trochu olivového oleje a po troškách vodu z těstovin, až vznikne krásně krémová (ne tekutá) omáčka. Pokud je třeba, dochuťte solí.
  4. Servírujte na talířích s trochou zbylého pesta navrch a posypané dalším strouhaným sýrem.

PRIMA TIP: Můžete ušetřit čas s loupáním rajčat. Stačí je rozpůlit, vydlabat vodnatá semínka a dužinu nastrouhat, tak aby vám zbyla pouze prázdná slupka.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty