Zapomeňte na oschlou vysočinu a eidam zdobený kudrnkou, obložený talíř nebo ještě lépe prkénko je aktuálním hitem studeného občerstvení! Pečlivě vybrané suroviny, hra chutí, barev a struktur, zároveň i rychlost přípravy, to vše mluví jasně pro tento typ pohoštění.
Obložený talíř nemusí být nouzovka! Připravte působivé občerstvení bez vaření
Připravte působivé občerstvení bez vaření Zdroj: iStock
Chystáte domácí večírek, rodinnou oslavu nebo pohoštění ke sledování sportovního utkání? Podobné situace vyžadují občerstvení pro všechny zúčastněné. Pokud je nechcete odbýt pytlem chipsů a zároveň nemáte chuť trávit hodiny v kuchyni složitou přípravou pomazánek, jednohubek a pizza šneků, vsaďte na obložený talíř!
Moderní retro
Ano, všichni si pamatujeme obložené talíře z dob ne tak dávno minulých. Plátkové tvrdé sýry bez chuti, šunkový a trvanlivý salám, mezi tím pár ovadlých listů salátu a možná rajče „na barvu“.
Tyhle vzpomínky rychle vyžeňte z hlavy a zkuste popustit uzdu fatazii! Dnes je naštěstí nabídka v obchodech velmi široká a připravit studené pohoštění může být velká zábava, za kterou navíc sklidíte pochvalu.
Připravte působivé občerstvení bez vaření 2 Zdroj: iStock
Základem je několik druhů sýra – vsaďte na rozmanitost – hodí se tvrdé sýy typu parmazán nebo zralá gouda, polotvrdé sýry, jako je čedar, sýry s modrou plísní, třeba gorgonzola nebo niva, delikátní sýry s bílou plísní typu brie nebo camembert, uzené sýry parenica nebo korbáčiky, ochucené barevné sýry gouda s bylinkami nebo sušenými rajčaty, ovčí nebo kozí sýry... Na sýrovém prkénku by měly být minimálně čtyři různorodé druhy sýra.
Pokud nepřipravujete striktně bezmasé pohoštění, určitě doplňte sýry i dobrými uzeninami. Vhodné jsou trvanlivé kousky, které vydrží v pokojové teplotě delší dobu. Skvělé jsou klobásky typu chorizo nebo fuet, různé sušené šunky nebo i dobře vyuzená slanina.
Připravte působivé občerstvení bez vaření 3 Zdroj: iStock
Dejte tomu šmrnc
Na prkénko nepatří jen sýry a uzeniny. Doplňte je dalšími ingrediencemi, které dodají další požitek. K sýrům výborně ladí ovoce – vsaďte na hroznové víno, hrušky, kaki, borůvky nebo jahody. Vhodné je i sušené ovoce – meruňky, švestky, brusinky. A o křupavý element se postarají ořechy.
Pro odlehčení přidejte i nakrájenou zeleninu – mrkev, papriku, řapíkatý celer, kedlubnu nebo okurku – a k nim přidejte jednoduchý dip ze zakysané smetany s bylinkami a česnekem nebo cizrnový hummus.
Na prkénko patří i další pochutiny, perfektní jsou sušená rajčata, olivy, malé kyselé okurky cornichon nebo nakládané cibulky.
Nebojte se použít i malé mističky s různými dipy a omáčkami – k sýrům perfektně ladí třeba med, fíková či rybízová zavařenina, případně cibulové čatní.
Něco k zakousnutí
Nezapomeňte na pečivo! I v něm zkuste být kreativní, každý má rád něco jiného... Kromě klasické francouzské bagety či italské ciabatty, volte klidně i dobrý kváskový chléb. Oblíbené jsou různě dochucené křupavé krekry nebo silnější tyčinky. Můžete připravit i chlebové chipsy (nakrájejte chléb nebo bagetu na velmi tenké plátky, osolte, posypte sušeným česnekem, zakápněte olejem a pečte pár minut v troubě lehce dozlatova) nebo podobně připravené chipsy z pšeničných tortil.
Pokud jsme vás nalákali, vytáhněte velké dřevěné prkénko, zajděte do nejbližšího lahůdkářství a poskládejte parádní hostinu bez zapnutí sporáku!