Zapomeňte na oschlou vysočinu a eidam zdobený kudrnkou, obložený talíř nebo ještě lépe prkénko je aktuálním hitem studeného občerstvení! Pečlivě vybrané suroviny, hra chutí, barev a struktur, zároveň i rychlost přípravy, to vše mluví jasně pro tento typ pohoštění.
Obložený talíř nemusí být nouzovka! Připravte působivé občerstvení bez vaření
Chystáte domácí večírek, rodinnou oslavu nebo pohoštění ke sledování sportovního utkání? Podobné situace vyžadují občerstvení pro všechny zúčastněné. Pokud je nechcete odbýt pytlem chipsů a zároveň nemáte chuť trávit hodiny v kuchyni složitou přípravou pomazánek, jednohubek a pizza šneků, vsaďte na obložený talíř!
Moderní retro
Ano, všichni si pamatujeme obložené talíře z dob ne tak dávno minulých. Plátkové tvrdé sýry bez chuti, šunkový a trvanlivý salám, mezi tím pár ovadlých listů salátu a možná rajče „na barvu“.
Tyhle vzpomínky rychle vyžeňte z hlavy a zkuste popustit uzdu fatazii! Dnes je naštěstí nabídka v obchodech velmi široká a připravit studené pohoštění může být velká zábava, za kterou navíc sklidíte pochvalu.
Připravte působivé občerstvení bez vaření 2 Zdroj: iStock
Základem je několik druhů sýra – vsaďte na rozmanitost – hodí se tvrdé sýy typu parmazán nebo zralá gouda, polotvrdé sýry, jako je čedar, sýry s modrou plísní, třeba gorgonzola nebo niva, delikátní sýry s bílou plísní typu brie nebo camembert, uzené sýry parenica nebo korbáčiky, ochucené barevné sýry gouda s bylinkami nebo sušenými rajčaty, ovčí nebo kozí sýry... Na sýrovém prkénku by měly být minimálně čtyři různorodé druhy sýra.
Pokud nepřipravujete striktně bezmasé pohoštění, určitě doplňte sýry i dobrými uzeninami. Vhodné jsou trvanlivé kousky, které vydrží v pokojové teplotě delší dobu. Skvělé jsou klobásky typu chorizo nebo fuet, různé sušené šunky nebo i dobře vyuzená slanina.
Připravte působivé občerstvení bez vaření 3 Zdroj: iStock
Dejte tomu šmrnc
Na prkénko nepatří jen sýry a uzeniny. Doplňte je dalšími ingrediencemi, které dodají další požitek. K sýrům výborně ladí ovoce – vsaďte na hroznové víno, hrušky, kaki, borůvky nebo jahody. Vhodné je i sušené ovoce – meruňky, švestky, brusinky. A o křupavý element se postarají ořechy.
Pro odlehčení přidejte i nakrájenou zeleninu – mrkev, papriku, řapíkatý celer, kedlubnu nebo okurku – a k nim přidejte jednoduchý dip ze zakysané smetany s bylinkami a česnekem nebo cizrnový hummus.
Na prkénko patří i další pochutiny, perfektní jsou sušená rajčata, olivy, malé kyselé okurky cornichon nebo nakládané cibulky.
Nebojte se použít i malé mističky s různými dipy a omáčkami – k sýrům perfektně ladí třeba med, fíková či rybízová zavařenina, případně cibulové čatní.
Něco k zakousnutí
Nezapomeňte na pečivo! I v něm zkuste být kreativní, každý má rád něco jiného... Kromě klasické francouzské bagety či italské ciabatty, volte klidně i dobrý kváskový chléb. Oblíbené jsou různě dochucené křupavé krekry nebo silnější tyčinky. Můžete připravit i chlebové chipsy (nakrájejte chléb nebo bagetu na velmi tenké plátky, osolte, posypte sušeným česnekem, zakápněte olejem a pečte pár minut v troubě lehce dozlatova) nebo podobně připravené chipsy z pšeničných tortil.
Pokud jsme vás nalákali, vytáhněte velké dřevěné prkénko, zajděte do nejbližšího lahůdkářství a poskládejte parádní hostinu bez zapnutí sporáku!