Domácí hořčice je nejlepší
                                                    
                        Zdroj: istock.com
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Domácí hořčice je nejlepší
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            istock.com
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                        Domácí hořčice je perfektním dochucovadlem nejrůznějších pokrmů. Využijete ji do omáček, salátových zálivek nebo jen tak ke grilovanému masu. Pokud si hořčici připravíte z vlastních surovin, už po kupované v obchodě nesáhnete. Tahle totiž nemá konkurenci.
                        
                     
                
                                
                    Hořčic existuje celá řada druhů. U domácího receptu je jen na vás, jak si omáčku doladíte. Semínka lze nasekat nahrubo nebo je rozmixovat zcela dohladka. Do hořčice je také možné přidat med nebo křen, pokud máte rádi výraznější chuť.
PRIMA TIP: Obecně platí, že světlejší hořčičná semínka dodají omáčce jemnější chuť, kdežto díky tmavým semenům získáte chuť ostřejší a hořčejší.
Ingredience na přípravu domácí hořčice
	- 100 g nasekaných nebo celých žlutých hořčičných semínek
 
	- 150 ml filtrované vody, bílého vína nebo piva
 
	- 3 lžíce cukru nebo medu
 
	- 2 lžíce vinného nebo jablečného octa
 
	- 1 lžička mleté kurkumy 
 
	- 1 lžíce soli
 
	- přidejte dle chuti i curry koření, červenou sladkou papriku
 
Ocet se v receptu používá pro svou ostrost. Bez něho by hořčice nebyla hořčicí. Navíc spolu se solí slouží jako konzervant. Díky těmto ingrediencím vám omáčka vydrží v lednice klidně i tři měsíce.
        
                                                                
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                            
                    
                                        
                                    Domácí hořčici si můžete dokořenit podle vaší chuti
                                                    
                        Zdroj: iStock
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Domácí hořčici si můžete dokořenit podle vaší chuti
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            iStock
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
Postup na domácí hořčici
Semínka umelte v mlýnku na koření nebo je rozmixujte v mixéru. Můžete také použít hmoždíř, ale u drcení si pěkně procvičíte ruce, než dosáhnete požadované konzistence. Pokud se rozhodnete pro mírně hrubší konzistenci, hořčici se nebojte rozmixovat o trochu více, po přidání tekutiny semínka nabobtnají a zvětší se.
Do rozmixovaných semínek přidejte jednu z tekutin, kterou jste si na začátku zvolili – vodu, víno nebo pivo. Přidejte ocet, sůl, kurkumu a med nebo cukr. Směs důkladně promíchejte a nalijte do připravené zavírací skleničky.
        
    
        
            
                                
        
    
Hořčici dochuťte až po třech dnech
Nelekejte se, že směs bude velmi vodnatá a nevábná, nechejte ji alespoň dva dny v lednici odležet. Semínka nabobtnají a celá hořčice se zahustí.
PRIMA TIP: Domácí hořčice bude nejhořčejší prvních 24 hodin po výrobě. Hořkost se však časem vytratí. Proto ji dochuťte až po dvou nebo třech dnech, až se omáčka zjemní.
 
zdroj: alphafoodie.com; foto: iStock