Jak na nejlepší domácí hořčici? Postup je velmi jednoduchý a variabilní

Domácí hořčice je perfektním dochucovadlem nejrůznějších pokrmů. Využijete ji do omáček, salátových zálivek nebo jen tak ke grilovanému masu. Pokud si hořčici připravíte z vlastních surovin, už po kupované v obchodě nesáhnete. Tahle totiž nemá konkurenci.

Hořčic existuje celá řada druhů. U domácího receptu je jen na vás, jak si omáčku doladíte. Semínka lze nasekat nahrubo nebo je rozmixovat zcela dohladka. Do hořčice je také možné přidat med nebo křen, pokud máte rádi výraznější chuť.

PRIMA TIP: Obecně platí, že světlejší hořčičná semínka dodají omáčce jemnější chuť, kdežto díky tmavým semenům získáte chuť ostřejší a hořčejší.

Ingredience na přípravu domácí hořčice

  • 100 g nasekaných nebo celých žlutých hořčičných semínek
  • 150 ml filtrované vody, bílého vína nebo piva
  • 3 lžíce cukru nebo medu
  • 2 lžíce vinného nebo jablečného octa
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžíce soli
  • přidejte dle chuti i curry koření, červenou sladkou papriku

Ocet se v receptu používá pro svou ostrost. Bez něho by hořčice nebyla hořčicí. Navíc spolu se solí slouží jako konzervant. Díky těmto ingrediencím vám omáčka vydrží v lednice klidně i tři měsíce.

Postup na domácí hořčici

Semínka umelte v mlýnku na koření nebo je rozmixujte v mixéru. Můžete také použít hmoždíř, ale u drcení si pěkně procvičíte ruce, než dosáhnete požadované konzistence. Pokud se rozhodnete pro mírně hrubší konzistenci, hořčici se nebojte rozmixovat o trochu více, po přidání tekutiny semínka nabobtnají a zvětší se.

Do rozmixovaných semínek přidejte jednu z tekutin, kterou jste si na začátku zvolili – vodu, víno nebo pivo. Přidejte ocet, sůl, kurkumu a med nebo cukr. Směs důkladně promíchejte a nalijte do připravené zavírací skleničky.

Hořčici dochuťte až po třech dnech

Nelekejte se, že směs bude velmi vodnatá a nevábná, nechejte ji alespoň dva dny v lednici odležet. Semínka nabobtnají a celá hořčice se zahustí.

PRIMA TIP: Domácí hořčice bude nejhořčejší prvních 24 hodin po výrobě. Hořkost se však časem vytratí. Proto ji dochuťte až po dvou nebo třech dnech, až se omáčka zjemní.

zdroj: alphafoodie.com; foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty