Jih Španělska má silnou kulturu, která se promítá v každém jeho koutu. Města jsou plná tradičních kaváren a podniků s výběrem senzačních jídel. Vychutnat si můžete pokrmy jako churros, paellu, ale také salmorejo. Pokrm ze zeleniny a španělského chleba je takové jiné gazpacho. Perfektně se hodí na oběd v horkém letním dnu.
Andalusie je plná autentických pokrmů. Ochutnejte španělské salmorejo
Tradiční jihošpanělská polévka se v Andalusii konzumuje již po několik staletí. Salmorejo se skládá z potravin, které se v těchto oblastech řadí k potravinám skromného původu, navíc se silnými vazbami na venkovské prostředí. Základ tvoří rajčata, chléb, extra panenský olivový olej a česnek. V každé domácnosti si pak lidé recept dochucují podle svého gusta. Navrch polévky se obvykle dává uvařené vejce, sušená šunka jamón a jablko.
Právě díky chlebu nemá salmorejo ostrou chuť. Polévka je hustší a více krémová než klasické gazpacho, kterému se jinak podobá. S pečivem to však není úplně jednoduché. Používá se totiž chléb nazývaný pan de telera, který je bílý, hutný s tenkou kůrkou. Díky tomuto druhu chleba získalo salmorejo svou charakteristickou strukturu.
Jak vzniklo salmorejo
Ve Španělsku je salmorejo prastarým pokrmem, který má základ zakořeněný nejspíš v Cordobě. Recept nejpíše vznikl z polévky aliño, což byla polévka z vody, octa, soli a oleje, kterou konzumovali španělští rolníci. První zmínky o salmoreju pocházejí až ze 17. století. Šlo o období objevování nového světa a tím i dostupnosti nových potravin, v tomto případě především rajčat. Před objevením Ameriky salmorejo žádná rajčata ani obsahovat nemohlo.
Recept na salmorejo
Tradiční recept se připravoval v hmoždíři, kde se všechny inredience postupně rozemlely. Dnes se lidé ve většině obracejí k modernějším kuchyňským pomocníkům, jako je ruční nebo robotický mixér. Díky němu také vykouzlíte jemnější texturu salmoreja. Důležité je vybrat dobrou nádobu, ve které se budou všechny ingredience dobře mixovat.
Ingredience:
- 1 kg rajčat
- 200 g bílého chleba nebo bagety
- 100 g extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- sůl
Na dokončení:
- vařené vejce
- jamón nebo pršut
- jablko na kousky nebo nastrouhané
Postup:
Nejprve rozmixujte všechna rajčata dohladka. Rajčata nijak neloupejte ani je jinak neupravujte. Stačí je nakrájet na menší kousky. Pak k rajčatům přidejte česnek, kousky chleba a vše znovu rozmixujte. Přidejte olivový olej a podle chuti osolte.
Salmorejo před konzumací ozdobte vařeným vejcem, nastrouhaným jablkem a kousky jamónu či pršutu.
Zdroj: sevilla.abc.es, salmorejocordobes.com; foto: iStock