Přemýšleli jste někdy o rýžovaru jako o multifunkčním přístroji, nebo vás odradil jeho název a doteď jste si mysleli, že se hodí opravdu jen na vaření rýže? Zdání klame! Tento šikovný a relativně malý pomocník vám může usnadnit práci v mnoha ohledech. Snadno s ním totiž připravíte kromě rýže i zeleninu, luštěniny nebo vločky. Nevěříte? Čtěte dál!
5 surovin, které připravíte v rýžovaru, ale není to rýže
5 surovin, které připravíte v rýžovaru, ale není to rýže Zdroj: iStock
Quinoa
Máte rádi tuto superpotravinu, které se také říká merlík chilský? Pak by se vám určitě hodil tip, jak si ji co nejrychleji připravit. Quinou totiž nemusíte vařit jen v hrnci, skvěle poslouží právě rýžovar. Nejprve všechna semínka propláchněte, poté je přesypte do rýžovaru a zalijte vodou – na 1 hrnek quinoy dejte ideálně 2 hrnky vody.
Kukuřičná krupice (polenta)
Možná by vás to nikdy nenapadlo, ale kukuřičná krupice je pro přípravu v rýžovaru také vhodná. Ušetří vám mnoho nervů a zároveň i nějaký ten čas. Stačí odměřit 1/2 hrnku kukuřičné krupice, 2 hrnky tekutiny (vody nebo vývaru) a nalít do nádoby. Jakmile se rýžovar přehodí do stavu “ohřívání”, můžete přisypat trochu parmazánu a přilít kapku smetany. Díky tomu bude krásně krémová a lahodná.
Čočka
V rýžovaru můžete snadno připravit i takovou klasickou čočku. Pokud ji navíc předem namočíte, bude pak lépe stravitelná. Pracujte s poměry 1 hrnek čočky vs. 3 hrnky vody. Obdobně můžete zpracovat i další luštěniny.
5 surovin, které připravíte v rýžovaru, ale není to rýže 2 Zdroj: iStock
Ovesné vločky
Horká ovesná kaše snadno a rychle? To bychom si určitě nechali líbit. Pokud chcete ovesné vločky připravit efektivně a nemuset je neustále sledovat, dejte je do rýžovaru. V mezičase se snadno umyjete a připravíte na celý den. Ideální je poměr 1 hrnek vloček a 1 hrnek vody. Klidně ale můžete použít i mléko. A skvělý tip na závěr? Vše můžete dát do rýžovaru večer předem, aby mohly vločky nasáknout veškerou tekutinu. Pak už ho jen po probuzení zapnete a je to!
Zelenina
Jako poslední tip tu máme milovanou zeleninu. Velice jednoduše ji totiž pomocí rýžovaru můžete připravit v páře. Stačí vám k tomu napařovací rošt, který má většina modelů v základním vybavení. Přesypte na něj kusy zeleniny a rošt pak vložte do rýžovaru, ve kterém ve stejnou chvíli vaříte rýži nebo jiné obiloviny. Za chvíli máte hotovo!
Zdroj: frugalandthriving.com.au; Zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima
