Někdo slupku nechává, pro jiné je potřeba vždy loupat. Je třeba ale myslet na to, že určité druhy ovoce a zeleniny nám toho mohou nabídnout víc, pokud jim jejich vnější obal ponecháme. Může se tak zvýšit příjem vitamínů a minerálních látek. A jako bonus ušetříte trochu času i při samotném vaření.
5 druhů zeleniny a ovoce, kterým se vyplatí nechat slupku
Okurky
Že do našeho výběru patří okurky, to vás asi nepřekvapí. Ty mají samozřejmě dužinu, která se konzumuje, ale ta je zároveň plná vody. Proto se rozhodně vyplatí servírovat okurky neoloupované, jelikož právě slupka v sobě skrývá další vitamíny. Podobně jsou na tom i cukety. Jen si dejte pozor, abyste všechny okurky dobře umyli, někdy bývá jejich povrch hrbolatý a drsný.
Lilky
Když se připravují jídla z lilků, často obsahují právě i slupku. Je to kvůli tomu, že lilek je velice křehký a samotná dužina prakticky nedrží po uvaření pohromadě. Slupka navíc při tepelném zpracování krásně změkne a jde bez problému sníst. Podobně jako první druh zeleniny i lilky obsahují hodně vody a nejvíce živin se tedy skrývá v jejich „obalu“. Navíc jdou bez problému umýt.
5 druhů zeleniny a ovoce, kterým se vyplatí nechat slupku 2 Zdroj: iStock
Mrkve
Opět klasika, kterou nejspíš dobře znáte. Ušetřete čas při vaření a přeskočte fázi loupání slupky i u mrkví. Stačí je pouze dobře vydrhnout a zbavit případné hlíny. Nejvíce vitamínů, jako je například A nebo C, a minerálních látek na vás totiž opět čeká ve slupce a první vrstvě dužiny.
Brambory
Některé recepty si vyloženě žádají, aby brambory byly krásně hladké a bez slupky. Pokud to ale jde, zkuste jim ji ponechat. Bramborová slupka totiž obsahuje spoustu vlákniny, minerálních látek a zároveň hlízám dodává lepší chuť. Pokud je chcete opravdu dobře omýt, připravte si na to kartáček.
5 druhů zeleniny a ovoce, kterým se vyplatí nechat slupku 3 Zdroj: iStock
Kiwi
A trochu překvapení na závěr. Věděli jste, že kiwi můžete opravdu jíst i se slupkou? Většina lidí to ale odmítá, protože na povrchu tohoto ovoce najdete malé chloupky, které mohou v krku trochu potrápit. Pokud se ale přece jen odhodláte, odmění se vám kiwi další dávkou vlákniny a kyseliny listové.
Zdroj: allrecipes.com ; zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima