4 originální nápady na křehké a slavnostní roládky z listového těsta

Zatímco domácí listové těsto je úctyhodný hospodyňský výkon, to hotové umožňuje vytvářet kulinární zázraky prostě každému. Uplatňuje se po celý rok, ale zimní sezona se svou přehršlí svátků a jim příslušných chuťovek mu dává zvlášť velký prostor. Těsto tedy řešit nemusíte, techniku oblíbených spirálek či šneků zvládnete za minutku, tudíž vám zbude spousta času na vtipné náplně.

Vymysleli jsme pro vás hned 4 nevšední recepty, které přinesou na oslavy trochu osvěžení. Klasická kombinace šunka - sýr je sice výborná, ale postopadesáté už trochu nudná. Tak proč to nezkusit jinak? Do listového těsta můžete zamotat různé dobroty, stačí se jen inspirovat. Oslavy můžou začít!

Vepřo-knedlo-zelo

Vepřové, respektive uzené se zelím a knedlíkem je samozřejmě národní památník, ale proč si s touhle zasloužilou klasikou trochu nezažertovat? Není nic snazšího a výsledek je vpravdě světový.

  • 1 balení listového těsta
  • 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
  • 1 menší cibule, oloupaná a nakrájená nadrobno + 1 cibule oloupaná a nakrájená na tenké půlměsíčky
  • cukr na dochucení
  • 500 g kysaného zelí (červené nebo bílé, případně směs)
  • asi 10 plátků debrecínky nebo moravského uzeného
  • asi 10 plátků uzeného sýra
  • rozpuštěné sádlo nebo máslo na potírání
  • hrubá sůl na posypání
  1. Balíček těsta rozdělte na dva díly a dejte je do chladu. V silnostěnném kastrolu rozehřejte lžíci sádla nebo oleje a osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Posypte trochou cukru a počkejte, až se rozpustí, pak vsypte zelí. Za případného podlévání duste pod pokličkou, až zelí zcela změkne, 15 až 20 minut. Šťávu nechte úplně vydusit a zelí pak případně dochuťte solí a cukrem.
  2. Na zbylém sádle nebo másle osmažte dozlatova cibuli nakrájenou na půlměsíčky.
  3. Kusy těsta rozválejte na placky, ponechte je malinko silnější, aby dobře udržely náplň. Každou placku potřete rozpuštěným sádlem nebo máslem, poklaďte plátky uzeného masa a sýra, na ně rozestřete dušené zelí a nakonec posypte osmaženou cibulkou. Placky opatrně a co nejpevněji sviňte a švy smáčkněte k sobě. Dejte na cca 30 minut do ledničky. Troubu předehřejte na 180 °C.
  4. Záviny rozkrájejte na cca 5mm kolečka, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení, potřete sádlem, posypte solí, vložte do trouby a pečte asi 20–25 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Obměnu náplně můžete vytvořit, když do zelí během dušení zamícháte šunku nakrájenou na drobné kostičky a po potření posypete náplň na kostičky nakrájeným uzeným sýrem.

Vyzkoušejte párečky v listovém těstě podle návodného videoreceptu

Lososové s mákem

Roládky s uzeným lososem se hodí i na slavnostní stůl, efektní zdobení mákem a nevšední styl zatočení těsta hosty překvapí.

  • 2 balení rozváleného listového těsta
  • 2 vejce, rozšlehaná
  • 10 lžic krémového sýra
  • 200 g uzeného lososa
  • svazek čerstvé pažitky, nakrájené
  • 2 lžíce máku
  1. Těsto potřete z jedné strany rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Pak ho obraťte a z druhé strany potřete krémovým sýrem, poklaďte plátky lososa a posypte nakrájenou pažitkou.
  2. V těstě položeném na výšku naznačte uprostřed svislou rýhu a pak těsto stočte z obou delších stran ke středu. Nechte asi půl hodiny v chladu. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Rolády pak nakrájejte na asi 1cm plátky, vložte do trouby a pečte asi 15 až 20 minut, až hezky zezlátnou.
PRIMA TIP: Nakrájené, ale neupečené spirálky můžete v plošší krabici uchovat na mrazáku až 3 měsíce a mít tak připravený šikovný polotovar na pohoštění.

Česko-čínské

Ve stylu „česká čína“ se nese tahle hodně zajímavá varianta, která je zcela určitě skvělou výzvou už poněkud nudným párečkům v těstě.

  • 2 balení rozváleného listového těsta
  • 400 g mletého vepřového masa (nebo prýtu z měkkých klobásek typu salsiccia)
  • 2 lžičky mletého koření pěti vůní
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce omáčky hoisin
  • 2cm kousek čerstvého zázvoru
  • trocha mouky na poprášení
  • 1 vejce, rozšlehané
  • 1 lžíce různobarevných sezamových semínek
  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dva plechy vyložte papírem na pečení, těsto rozdělte na ddvě poloviny a vykrájejte z něj kolečka.
  2. Maso nebo prýt dejte do mísy, přidejte koření pěti vůní, ústřicovou a hoisin omáčku a najemno nastrouhaný zázvor. Důkladně propracujte.
  3. Masovou náplň rozetřete na polovinu koleček, přikryjte zbylými kolečky těsta, v okrajích důkladně spojte, případně ozdobte spirálkami ze zbytku těsta. Dejte na zhruba půl hodiny vychladit do ledničky.
  4. Koláčky rozložte na plechy, potřete rozšlehaným vejcem, posypte semínky a pečte dozlatova asi 20 až 25 minut.

Krémově pikantní

Kombinace plísňového sýra, brusinek a jablek je velmi oblíbená – viz zapečený sýr typu Brie s brusinkami. Takže není důvod, proč by to nemohlo fungovat i v podobě roládek!

  • 2 balení rozváleného listového těsta
  • 200 g plísňových sýrů, zralejších
  • 1 velké pevnější jablko, nastrouhané
  • 5–6 lžic brusinek
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dva plechy vyložte papírem na pečení.
  2. Sýry v misce rozmělněte vidličkou, vmíchejte nastrouhaná jablka, brusinky a hořčici. Směsí potřete pláty těsta, po delší straně je stočte a dejte asi na 30 minut vychladit.
  3. Pak rolády rozkrájejte, klaďte řeznou plochou navrch na plechy, vložte do trouby a pečte asi 25 až 30 minut, až budou rolády hezky zlaté.

Zdroj: časopis Prima FRESH, foto: se souhlasem Marka Kučery

redakce Prima FRESH

Autor článku

redakce Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty