Zatímco domácí listové těsto je úctyhodný hospodyňský výkon, to hotové umožňuje vytvářet kulinární zázraky prostě každému. Uplatňuje se po celý rok, ale zimní sezona se svou přehršlí svátků a jim příslušných chuťovek mu dává zvlášť velký prostor. Těsto tedy řešit nemusíte, techniku oblíbených spirálek či šneků zvládnete za minutku, tudíž vám zbude spousta času na vtipné náplně.
4 originální nápady na křehké a slavnostní roládky z listového těsta
Vymysleli jsme pro vás hned 4 nevšední recepty, které přinesou na oslavy trochu osvěžení. Klasická kombinace šunka - sýr je sice výborná, ale postopadesáté už trochu nudná. Tak proč to nezkusit jinak? Do listového těsta můžete zamotat různé dobroty, stačí se jen inspirovat. Oslavy můžou začít!
Vepřo-knedlo-zelo
Vepřové, respektive uzené se zelím a knedlíkem je samozřejmě národní památník, ale proč si s touhle zasloužilou klasikou trochu nezažertovat? Není nic snazšího a výsledek je vpravdě světový.
4 originální nápady na křehké a slavnostní roládky z listového těsta 2 Zdroj: se souhlasem Marka Kučery
- 1 balení listového těsta
- 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
- 1 menší cibule, oloupaná a nakrájená nadrobno + 1 cibule oloupaná a nakrájená na tenké půlměsíčky
- cukr na dochucení
- 500 g kysaného zelí (červené nebo bílé, případně směs)
- asi 10 plátků debrecínky nebo moravského uzeného
- asi 10 plátků uzeného sýra
- rozpuštěné sádlo nebo máslo na potírání
- hrubá sůl na posypání
- Balíček těsta rozdělte na dva díly a dejte je do chladu. V silnostěnném kastrolu rozehřejte lžíci sádla nebo oleje a osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Posypte trochou cukru a počkejte, až se rozpustí, pak vsypte zelí. Za případného podlévání duste pod pokličkou, až zelí zcela změkne, 15 až 20 minut. Šťávu nechte úplně vydusit a zelí pak případně dochuťte solí a cukrem.
- Na zbylém sádle nebo másle osmažte dozlatova cibuli nakrájenou na půlměsíčky.
- Kusy těsta rozválejte na placky, ponechte je malinko silnější, aby dobře udržely náplň. Každou placku potřete rozpuštěným sádlem nebo máslem, poklaďte plátky uzeného masa a sýra, na ně rozestřete dušené zelí a nakonec posypte osmaženou cibulkou. Placky opatrně a co nejpevněji sviňte a švy smáčkněte k sobě. Dejte na cca 30 minut do ledničky. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Záviny rozkrájejte na cca 5mm kolečka, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení, potřete sádlem, posypte solí, vložte do trouby a pečte asi 20–25 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Obměnu náplně můžete vytvořit, když do zelí během dušení zamícháte šunku nakrájenou na drobné kostičky a po potření posypete náplň na kostičky nakrájeným uzeným sýrem.
Vyzkoušejte párečky v listovém těstě podle návodného videoreceptu
Lososové s mákem
Roládky s uzeným lososem se hodí i na slavnostní stůl, efektní zdobení mákem a nevšední styl zatočení těsta hosty překvapí.
4 originální nápady na křehké a slavnostní roládky z listového těsta 3 Zdroj: se souhlasem Marka Kučery
- 2 balení rozváleného listového těsta
- 2 vejce, rozšlehaná
- 10 lžic krémového sýra
- 200 g uzeného lososa
- svazek čerstvé pažitky, nakrájené
- 2 lžíce máku
- Těsto potřete z jedné strany rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Pak ho obraťte a z druhé strany potřete krémovým sýrem, poklaďte plátky lososa a posypte nakrájenou pažitkou.
- V těstě položeném na výšku naznačte uprostřed svislou rýhu a pak těsto stočte z obou delších stran ke středu. Nechte asi půl hodiny v chladu. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Rolády pak nakrájejte na asi 1cm plátky, vložte do trouby a pečte asi 15 až 20 minut, až hezky zezlátnou.
PRIMA TIP: Nakrájené, ale neupečené spirálky můžete v plošší krabici uchovat na mrazáku až 3 měsíce a mít tak připravený šikovný polotovar na pohoštění.
Česko-čínské
Ve stylu „česká čína“ se nese tahle hodně zajímavá varianta, která je zcela určitě skvělou výzvou už poněkud nudným párečkům v těstě.
4 originální nápady na křehké a slavnostní roládky z listového těsta 4 Zdroj: se souhlasem Marka Kučery
- 2 balení rozváleného listového těsta
- 400 g mletého vepřového masa (nebo prýtu z měkkých klobásek typu salsiccia)
- 2 lžičky mletého koření pěti vůní
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce omáčky hoisin
- 2cm kousek čerstvého zázvoru
- trocha mouky na poprášení
- 1 vejce, rozšlehané
- 1 lžíce různobarevných sezamových semínek
- Troubu předehřejte na 200 °C. Dva plechy vyložte papírem na pečení, těsto rozdělte na ddvě poloviny a vykrájejte z něj kolečka.
- Maso nebo prýt dejte do mísy, přidejte koření pěti vůní, ústřicovou a hoisin omáčku a najemno nastrouhaný zázvor. Důkladně propracujte.
- Masovou náplň rozetřete na polovinu koleček, přikryjte zbylými kolečky těsta, v okrajích důkladně spojte, případně ozdobte spirálkami ze zbytku těsta. Dejte na zhruba půl hodiny vychladit do ledničky.
- Koláčky rozložte na plechy, potřete rozšlehaným vejcem, posypte semínky a pečte dozlatova asi 20 až 25 minut.
Krémově pikantní
Kombinace plísňového sýra, brusinek a jablek je velmi oblíbená – viz zapečený sýr typu Brie s brusinkami. Takže není důvod, proč by to nemohlo fungovat i v podobě roládek!
4 originální nápady na křehké a slavnostní roládky z listového těsta 5 Zdroj: se souhlasem Marka Kučery
- 2 balení rozváleného listového těsta
- 200 g plísňových sýrů, zralejších
- 1 velké pevnější jablko, nastrouhané
- 5–6 lžic brusinek
- 1 lžíce dijonské hořčice
- Troubu předehřejte na 200 °C. Dva plechy vyložte papírem na pečení.
- Sýry v misce rozmělněte vidličkou, vmíchejte nastrouhaná jablka, brusinky a hořčici. Směsí potřete pláty těsta, po delší straně je stočte a dejte asi na 30 minut vychladit.
- Pak rolády rozkrájejte, klaďte řeznou plochou navrch na plechy, vložte do trouby a pečte asi 25 až 30 minut, až budou rolády hezky zlaté.
Zdroj: časopis Prima FRESH, foto: se souhlasem Marka Kučery