Nakoupili jste si celé balení nezralých avokád a stále nejsou připravena ke konzumaci? S těmito snadnými triky můžete celý proces urychlit a do přibližně 2 dnů pořádat avokádové hody.
4 jednoduché triky, jak nechat dozrát avokádo, které jste koupili tvrdé jako kámen
Už při nákupu se můžete rozhodnout, jestli koupíte avokádo nezralé, nebo určené přímo ke konzumaci. To často bývá označené nálepkou Ready to eat a je ve speciálních baleních, aby šlo od ostatních snadno odlišit. Pokud máte doma zásobu nezralých plodů, můžete zkusit následující způsoby, jak tvrdá avokáda proměnit v lahůdku s krémovou konzistencí.
Dozrání na kuchyňském pultu
Zdá se to jako banalita, ale jednou z možností je avokádo zkrátka nechat na pultu při pokojové teplotě, kde si bude žít svým životem. Během několika dnů postupně dozraje, takže si budete moct užít jeho skvělou chuť.
V papírovém pytlíku
Další z možností je plod avokáda zabalit do papírového pytlíku, dobře uzavřít a nechat opět na pultu dozrát. Proces se o trochu zrychlí a vy si budete avokádové hody užívat co nevidět. Do 2 dnů by mělo být hotovo.
Banán pomůže
Když už jsme u toho balení do papírových pytlíků, podívejte se, jestli doma nemáte banán. Ten totiž patří mezi ovoce, které může avokádu pomoct s urychlením dozrávání. Stačí ho jen přidat k avokádu do sáčku, uzavřít a nechat pracovat. Rozhodně ho ale neloupejte! Čas dozrání se pohybuje okolo 1 a půl dne.
A stejně tak jablko
Kromě banánu může stejně zafungovat i jablko. Opět ho do pytlíku vložte celé a neoloupané, uzavřete a nechte avokádo dozrát. Doba je podobná jako v případě banánu, tedy něco kolem 1 a půl dne. V obou případech by na vás mělo čekat krásně máslové a lahodné avokádo, které si s chutí dáte na toust nebo sníte jen tak.
Jak ale poznat, že je opravdu zralé? Stačí plod vzít do ruky a opravdu jemně ohmatat, aby nedošlo k poškození. Zralý kus by měl být lehce měkký a zbytek jeho stopky by měl jít snadno odloupnout. V místě po stopce by neměla být dužina hnědá, to totiž může značit, že už je avokádo přezrálé. Správná barva pod stopkou je zelená, stejně jako je dužina avokáda.
Zdroj: thekitchn.com; zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima