Pít k určitému jídlu určené víno dnes nikoho neudiví. K červenému strávníci jedí tvrdý sýr a tučná masa, k bílému ryby a zelené olivy. Umíte ale správně vybrat jídlo ke správnému pivu?
Vybíráte pivo k jídlu nebo jídlo k pivu?
Každého určitě napadne pečená kachna se zelím zapitá vychlazenou dvanáctkou. Avšak s produkcí malých pivovarů se dnes dostává do popředí pivní sommeliérství.
Druhy piv:
výčepní, ležáky, světlá, polotmavá, tmavá
Svrchně kvašená piva: pšeničné, ale, stout, porter
Spodně kvašená piva (ležáky): pivo plzeňského typu
Hlavní zásady párování: nalezení toho správného páru piva a jídla je do určité míry samozřejmě subjektivní záležitostí a záleží na zkušenostech každého pivního sommeliéra. Párování piva a jídla je závislé nejen na chuti, ale i na správném čichu sommeliéra. Existují však základní pravidla spojování – párování:
Tmavá piva (velký podíl pražených sladů) se možná překvapivě hodí ke sladkým dezertům s čokoládovou nebo kávovou chutí.
Lehké pšeničné pivo se výborně hodí k pokrmům s rybou.
Výrazná (silně chmelená) piva se hodí spíše k tučnějším masitým pokrmům, jelikož chmel pomáhá při trávení.
Ležák plzeňského typu podáváme ke gulášům, pečenému masu.
Polotmavé ležáky – těmito pivy zapíjíme rajčatovou omáčku s voňavými bylinkami. S uvedeného je zřejmé, že i k boloňským špagetám se pivo výborně hodí.
Jak je to s tmavými pivy?
Někomu může tmavé pivo připomínat čokoládu nebo čokoládový dezert a přesně tak to i funguje. Tmavé pivo se k čokoládě opravdu hodí. Kdo tuto kombinaci ochutná, určitě se k ní vrátí.
Pravidlo stupňovitosti
Obecně se k méně stupňovým pivům (desítkám) hodí spíše lehčí jídla. A naopak. Vícestupňová piva je lépe podávat k těžším a tučnějším pokrmům.
Nejen k pivu, ale také na pivu
Nejznámější a také nejjednodušší recept s přísadou piva jsou špekáčky na pivu. I když tento pokrm určitě není nejzdravější a ani na pohled není nejestetičtější, jeho chuť však překoná všechna očekávání.
Suroviny:
• 1kg olupaných špekáčků, rozkrojených podélně na půlky
• 500 ml černého piva
• 1 větší plechovka rajčatového protlaku
• 5 stroužků česneku nakrájených na plátky
• 3 velká rajčata nakrájená na kostky
• 2 slovenské papriky nakrájené na proužky
• 3 cibule nakrájené na klínky
• worcesterová omáčka, sójová omáčka
• sůl, pepř, nové koření, bobkový list
Postup: Všechny suroviny smícháme v jedné míse (nejlépe ve skleněné z varného skla) a dáme do trouby na 200 stupňů. Přiklopíme a vaříme asi jednu hodinu. Potom odklopíme a po promíchání vaříme bez pokličky ještě asi půl hodiny. Podáváme s pečivem. Po proležení (druhý den) jsou špekáčky na pivu prostě nejlepší!
A jak párovat konkrétní piva?
Porter – tmavý speciál se hodí k uzenému, slanině a sladkým dezertům
Brown Ale – tmavé pivo s karamelovým základem je dobré k roastbeefu a vepřové pečeni
Pale Ale 12 % - svrchně kvašené světlé pivo je vhodné k plísňovým sýrům a hamburgerům
Párujte, ochutnávejte, klidně si i přivoňte a hlavně nalezněte svůj dokonalý pár – buďto pivo k jídlu, nebo jídlo k pivu.
Autor: Alžběta Krchová