Každý z nás to zná. Při čtení etiket na potravinách se zajímáme o složení výrobku, hmotnost, popř. cenu, ale hlavně o "datum spotřeby". Jaké jsou rozdíly ve značení, na co si dát pozor a které potraviny nemusí být takto značeny vůbec?
Kdo se v tom má vyznat aneb "Best before" a jiná data spotřeby a trvanlivosti
Datum spotřeby
Datum spotřeby neboli "spotřebujte do…", časový údaj se uvádí v pořadí den, měsíc, rok. Na obale by měly být i údaje o podmínkách skladování. Obvykle se používá pro potraviny, které podléhají rychle zkáze (mléčné výrobky, ryby, drůbež, výrobky studené kuchyně apod.)
Na co si dát pozor: Potraviny s prošlým datem spotřeby se nesmí dále prodávat a považují se za zdravotně závadné. Někteří prodejci poskytují na tyto potraviny výraznou slevu těsně před uplynutím vyznačeného data. Kupující by se však neměl setkat s potravinami, překračujícími ve spotřebě aktuální datum.
Minimální trvanlivost
Trvanlivost se uvádí slovy "minimální trvanlivost do…" s příslušným datumovým vyjádřením času. Tímto způsobem se označují potraviny, které nepodléhají rychlé zkáze a zpravidla nevyžadují specifické skladovací podmínky (např. chlazení). Patří sem těstoviny, konzervy, nápoje, čokolády, sušenky apod.
V případě prošlé doby minimální trvanlivosti se mohou tyto potraviny dále prodávat za těchto podmínek:
– jsou zdravotně nezávadné
– jsou označeny jako prošlé
– jsou umístěny odděleně
– výrobce nezaručuje výživové ani chuťové kvality výrobku
Potraviny bez označení datem spotřeby ani minimální trvanlivosti
– lihoviny, kvasný ocet
– čerstvé ovoce a zelenina
– cukrářské a pekařské výrobky, které se spotřebují do 24 hodin od výroby
– jedlá sůl
– žvýkačky
– jednotlivé porce nebalené zmrzliny atd.
Způsoby značení: Všechna data by měla být značena srozumitelně, čitelně, na viditelném, nezakrytém místě a nesmazatelně.
Pozor na uskladnění!
Způsob skladování potravin ovlivňuje jejich kvalitu i zdravotní nezávadnost. Může zásadně zkrátit dobu spotřeby i minimální trvanlivosti.
Základní zásady skladování:
– ovoce a zeleninu uchováváme ve spodních patrech lednice a myjeme zásadně před konzumací
– mléčné výrobky skladujeme v chladu a temnu
– vejce nenecháváme v lednici déle než měsíc
– maso může zůstat v syrovém stavu v lednici max. 3 dny, čerstvé ryby 2 dny
– neotevřené PET lahve skladujeme tak, abychom zabránili přímému slunečnímu osvitu
Čerstvost nade vše: Je lépe se vyhýbat výrobkům s neúměrně dlouhou trvanlivostí. Čerstvé potraviny jsou pro člověka prospěšnější. Výrobky BIO mají kratší data spotřeby, protože neobsahují chemické příměsi.
Autor: Alžběta Krchová
redaktorka FTV Prima