Hrozny štěstí nebo pohankové nudle. Znáte světové silvestrovské zvyky spojené s jídlem a pitím?
Zdroj: iStock
Hrozny štěstí nebo pohankové nudle. Znáte světové silvestrovské zvyky spojené s jídlem a pitím?
Zdroj:
iStock
Silvestr je oslavou konce roku a téměř v každé kultuře je spojen s tradicemi, rituály a samozřejmě s jídlem a pitím. Zatímco některé zvyky jsou univerzální, máme teď na mysli hlavně slavnostní večeři nebo třeba přípitek, jiné jsou unikátní pro konkrétní země a jejich kulturu. Proto jsme pro vás sepsali ty, které nás zaujaly nejvíc!
Španělsko: dvanáct hroznů pro štěstí
Pokud jste na Nový rok ve Španělsku, určitě si všimnete, že v obchodech najdete speciální balení hroznů. Místní totiž při příchodu nového roku nejedí jen tradiční večeři, ale dodržují i zvyk sníst dvanáct hroznů, jeden za každou odbitou hodinu o půlnoci.
Každý hrozen symbolizuje jeden měsíc nadcházejícího roku a když ho sníte, má vám přinést štěstí a hojnost. Tento zvyk je tak populární, že hrozny se ve Španělsku prodávají už několik týdnů před silvestrovským večerem, a to ve speciálních baleních s přesně napočítaným množstvím.
Itálie: Čočka a klobása
Italové mají silvestrovskou večeři plnou symboliky. Oblíbeným pokrmem jsou cotechino (tradiční italská klobása) a čočka, protože čočka svým tvarem připomíná mince a má zajistit finance do nového roku. Večer se pak samozřejmě zakončuje tradičním přípitkem šampaňským.
Na Nový rok ani u nás nechybí čočka. Tak si ji uvařte podle našeho videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: Čočka na kyselo s vejcem
Skotsko: „First Footing“ a whisky
Ve Skotsku se novoroční oslavy soustředí na tzv. First Footing, kdy první host, který vstoupí do domu po půlnoci, přináší štěstí. Ideálně by to měl být muž s tmavými vlasy, který nese drobné dary, jako whisky a sladkosti. Whisky je totiž ve Skotsku symbolem pohostinnosti a sladkosti vám zajistí sladký nový rok.
Japonsko: Toshikoshi soba
Není překvapením, že v japonských tradicích figurují nudle. Během silvestrovských oslav se totiž konzumují toshikoshi soba, což jsou tenké pohankové nudle. Ty symbolizují dlouhý život a oproštění od minulých starostí. Nudle se často podávají těsně před půlnocí a jsou doplněny lehkými pokrmy a tradičním saké.
Toshikoshi soba se podávají v Japonsku
Zdroj: iStock
Toshikoshi soba se podávají v Japonsku
Zdroj:
iStock
USA: Fazole a kukuřičný chléb na Nový rok
Ve Spojených státech se liší zvyky podle regionu. V některých oblastech, zejména na jihu, se jí kukuřičný chléb a černooké fazole, další luštěniny a rýže, tzv. Hoppin’ John. Symbolizují prosperitu a štěstí. V některých rodinách se navíc na stůl dává kaviár, spíš pro ozvláštnění sváteční tabule, ne jako nějaký symbol.
Německo: Pečení štěstí
V Německu je populární Bleigießen, lití olova do vody. Tento zvyk máme i u nás, takže netřeba dlouze představovat: olovo při tuhnutí vytvoří tvary, ze kterých se odhaduje budoucnost. Na oslavách jako takových můžete ochutnat různé sladké pečivo a chuťovky, doprovázené sektovým přípitkem.
Brazílie: Rituály u moře
V Brazílii lidé slaví příchod nového roku u pláže, často oblečeni v bílé jako symbol míru a nových začátků. Tradičně se do moře házejí květiny a dary bohyni moře Iemanjá a servírují se luštěniny, rýže a ryby, aby byla zajištěna prosperita a hojnost v novém roce. Přípitek obvykle tvoří místní šampaňské nebo cachaça.
Kdo chce, může si připravit mojito podle našeho videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: Mojito
Silvestr je plný radosti a společných chvil, kdy jídlo a pití hrají zásadní roli. A nejkrásnější na tom je právě to, jak odlišné mohou zvyky být. Kdo chce, může některý z nich vyzkoušet i doma!
Zdroj: autorský text; Wikipedia, brookshirebrothers.com