Chcete o víkendu vyrazit za gastronomickými zážitky? Pak si musíte pročíst dnešní článek hned se třemi tipy! Na své si přijdou především fanoušci alkoholu, ale i dobrého jídla. Jelikož je v plném proudu sezona chřestu, i na něj jsme mysleli. :) A nezapomeňte na první Prima FRESH festival!
3 tipy na květnové gastroakce: festival rumu, růžového vína a slavnosti chřestu
Rumfest 2022 zve na degustace i semináře
Rumfest, zábavná i naučná oslava pravého třtinového rumu, se letos uskuteční už podesáté. Program i místo konání jubilejního ročníku odpovídají významu události, která do Prahy přivede majitele značek, master blendery a milovníky prvotřídních rumů z celého světa. 10. Rumfest proběhne v sobotu 21. května od 12.00 do 21.00 v nádherném Martinickém paláci na Hradčanech. Nabídne historicky největší počet rumů k degustaci – více než pět stovek rumů + desítky rumových koktejlů.
Zárukou vysoké kvality Rumfestu je odborný garant celé akce – respektovaný magazín Barlife, zaměřený na moderní gastronomii. Během odpoledne a večera se budou v 1. patře Martinického paláce konat semináře s rumovými experty a odborníky. Vstup na semináře je v rámci základní vstupenky na Rumfest (400 korun) zdarma. Nová luxusní restaurace v areálu Martinického paláce bude hostit dvě exkluzivní řízené degustace: Masterclass 1 – Blind tasting a navazující Masterclass 2 – Barbados tasting.
Mimořádný gurmánský zážitek nabídne karibská večeře s tříchodovým menu, jehož autorem je Roman Dolejš, michelinský šéfkuchař s profesními zkušenostmi z celého světa. Servírovat se bude například grilovaný žlutoploutvý tuňák v pepřové krustě s flambovanou banánovou salsou či cajun hovězí grilovaný flank steak a tygří kreveta…
Festival růžových vín se vrací na Rašínovo nábřeží
Kolem 45 stánků, z toho více než 30 vinařů především z Moravy, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude jedenáctý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 22. května na pravém břehu Vltavy. Kvůli pandemii se poslední dva roky konal v pražských Holešovicích, navíc kvůli omezení museli organizátoři pořádat dva předchozí ročníky až v září. V letošním roce si Růžový máj užijí návštěvníci v podobě, na jakou jsou zvyklí. Festival odstartuje v neděli v 10 hodin, slavnostní zahájení proběhne o hodinu později. Na festival přiveze svá nejlepší růžová vína 30 moravských a českých vinařů, kteří návštěvníkům nabídnou přes 2 500 lahví vína. Na festival dorazí řada nových vinařství – vůbec poprvé se bude účastnit například Vinařství Kolby.
„Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Degustační set, který zahrnuje 0,35l sklenici, degustační kartu s přehledem vinařů a dalšími informacemi a tužku, bude možné zakoupit v předprodeji nebo v den festivalu na pokladně za sto korun. Pokud ovšem návštěvník nechce degustovat víno, ale například pít jen nealko nebo si pochutnat ve stáncích s občerstvením, nic si kupovat nemusí, vstup na festival včetně kulturního programu je zdarma. Letos bude součástí karty i lístek k hlasování v anketě o nejoblíbenější vinařství festivalu,“ popsal Jiří Sedláček. Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě 14 stánků s gastronomií hodící se právě k růžovým vínům.
Slavnosti chřestu a vína v Ivančicích
Regionální restaurace, 20 moravských vinařství, kuchařské show, duely vína a jídla, řemeslný a potravinový trh, nabitý hudební program a program pro děti – to vše je letos připraveno na Slavnostech chřestu a vína v Ivančicích od 20. do 22. května. Chřest si v posledních letech získává stále více příznivců. Na své si na Slavnostech přijdou všichni, i ti, kdo chtějí třeba jen ochutnat nebo potřebují načerpat inspiraci. Po celou dobu slavností bude připravena gastrozóna, ve které bude možno okusit přibližně třicet chřestových pokrmů.
V minulých letech návštěvníci mohli ochutnat například filírované kachní prso s grilovaným pikantním chřestem a červeným zelím se sladkou cibulkou, kapří hranolky s chřestovým dipem nebo smažený chřest v parmazánovém těstíčku, ale i úpravy na sladko – chřestový cheesecake, zmrzlinu nebo například mandlový dort s marinovaným chřestem. Přímo v gastrozóně se také nachází WinePoint – místo, kde čekají na degustaci vína od prezentujících se vinařů nasnoubená k pokrmům festivalových restaurací. Ve vinařské zóně bude možné ochutnat víno přibližně u dvaceti vinařství. Zároveň zde budou na kuchařském pódiu probíhat kuchařské show Petra Stupky – v sobotu s Honzou Vorlem a v neděli s Mirkem Kalinou. V této zóně bude také možné na vlastní kůži vyzkoušet snoubení vína a jídla s Pavlech Chrástem.
redaktorka FTV Prima