Rozhodli jste se držet bezlepkovou dietu. Ať už vám byla diagnostikována celiakie, nebo chcete „jen“ zhubnout či zkrátka udělat pro své tělo něco dobrého, potřebujete zjistit, co vlastně smíte jíst.
![Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem](https://cdn.administrace.tv/2022/08/07/mini_169/f4f707a785462824c2aa47005a9a2500.jpg)
Rozhodli jste se držet bezlepkovou dietu. Ať už vám byla diagnostikována celiakie, nebo chcete „jen“ zhubnout či zkrátka udělat pro své tělo něco dobrého, potřebujete zjistit, co vlastně smíte jíst.
V úvodním článku „Začínáte s bezlepkovou dietou?“ jsme si vysvětlili, co znamená držet bezlepkovou dietu, jak bezlepkové potraviny rozpoznáme, kde je seženeme a kde můžeme najít užitečné informace o bezlepkové dietě.
V tomto článku se dozvíte, jak připravit chutnou a zdravou snídani bez lepku. Vždyť snídaně je základ. Od toho, jak dobře se ráno nasnídáte, se odvíjí celý váš den.
• müsli (jsou v něm ovesné vločky), existuje i bezlepkové müsli, je ale dost drahé
• ovesné kaše
• koláče a buchty z pšeničné či žitné mouky
• chléb, rohlíky, housky
• některé jogurty
• pudinky
• běžné piškoty
• sušenky, čokoláda
• bezlepkové müsli
• rýžové vločky
• rýžové, pohankové a jáhlové kaše
• koláče a buchty z kukuřičné či sójové mouky
• bezlepkový chléb
• sójové jogurty, některé bílé jogurty
• bezlepkové pudinky
• bezlepkové piškoty z kukuřičné mouky, jáhelné piškoty…
• bezlepkové sušenky
• jáhly
• pohanka
• bezlepkové sýry, šunky, klobásy
• veškeré ovoce a zelenina
• vejce
• domácí med
• mléko
• káva, čaj
• cukr
Uvádíme zde několik jednoduchých a časově nenáročných receptů pro snídani bez lepku.
• 2 mrkve
• 2 menší jablka
• 2 lžíce mletých vlašských nebo lískových ořechů
• 2 lžíce medu
• trocha skořice
Nastrouhejte mrkev najemno. Přidejte nakrájená jablka a rozemleté ořechy. Zalijte medem a promíchejte. Na závěr posypte skořicí.
Na trhu existují instantní bezlepkové kaše. České jsou označené značkou Nominal. Příprava je rychlá a jednoduchá. Kaši zalijete vroucí vodou a promícháte. Můžete ozdobit ovocem, medem, ořechy…
Nechtějí se vám vařit instantní potraviny? Nevadí, kaši si můžete udělat i vy sami. Stačí k tomu jen rýže, pohanka, jáhly, rýžové vločky…
Vybranou potravinu vařte asi 20 minut ve vodě, např. šálek jáhel na 3 šálky vody, a počkejte, až se voda vyvaří. Pozor jen, ať kaši nepřipálíte. Nechte vystydnout a dochuťte opět medem, ořechy, čerstvým ovocem či kompotem, bezlepkovou marmeládou…
Pohanková kaše s mlékem. Foto: Thinkstock
• 1 balení bezlepkového pudinku (vystačí vám asi na 4 mističky)
• 500 ml mléka
• 4 hrsti bezlepkových piškotů
• ořechy a ovoce na ozdobu
Pudink děláme dle návodu na obalu stejně jako klasický pudink s lepkem. Podle chuti přisladíme.
Jahodové smoothie s bílým jogurtem. Foto: Thinkstock
Bezlepkový chléb můžete koupit, je ale dosti finančně náročný. Proto je výhodnější, máte -li doma domácí pekárnu, si chléb z bezlepkové směsi upéct.
Postupujte dle návodu na obalu směsi. Zhruba za dvě hodiny máte chléb hotový. Alespoň hodinu nechte stydnout. Jezte pak namazaný máslem s medem, bezlepkovou marmeládou, šunkou či sýrem.
Autor: Alžběta Krchová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living