Rozhodli jste se držet bezlepkovou dietu. Ať už vám byla diagnostikována celiakie, nebo chcete „jen“ zhubnout či zkrátka udělat pro své tělo něco dobrého, potřebujete zjistit, co vlastně smíte jíst.
Snídejte s chutí, snídejte bez lepku!
V úvodním článku „Začínáte s bezlepkovou dietou?“ jsme si vysvětlili, co znamená držet bezlepkovou dietu, jak bezlepkové potraviny rozpoznáme, kde je seženeme a kde můžeme najít užitečné informace o bezlepkové dietě.
V tomto článku se dozvíte, jak připravit chutnou a zdravou snídani bez lepku. Vždyť snídaně je základ. Od toho, jak dobře se ráno nasnídáte, se odvíjí celý váš den.
Čeho byste se měli vyvarovat
• müsli (jsou v něm ovesné vločky), existuje i bezlepkové müsli, je ale dost drahé
• ovesné kaše
• koláče a buchty z pšeničné či žitné mouky
• chléb, rohlíky, housky
• některé jogurty
• pudinky
• běžné piškoty
• sušenky, čokoláda
Co si můžete dopřát
• bezlepkové müsli
• rýžové vločky
• rýžové, pohankové a jáhlové kaše
• koláče a buchty z kukuřičné či sójové mouky
• bezlepkový chléb
• sójové jogurty, některé bílé jogurty
• bezlepkové pudinky
• bezlepkové piškoty z kukuřičné mouky, jáhelné piškoty…
• bezlepkové sušenky
• jáhly
• pohanka
• bezlepkové sýry, šunky, klobásy
Kde lepek zaručeně nenajdete
• veškeré ovoce a zelenina
• vejce
• domácí med
• mléko
• káva, čaj
• cukr
A jak to všechno zkombinovat?
Uvádíme zde několik jednoduchých a časově nenáročných receptů pro snídani bez lepku.
Vitamínová bomba bez lepku
• 2 mrkve
• 2 menší jablka
• 2 lžíce mletých vlašských nebo lískových ořechů
• 2 lžíce medu
• trocha skořice
Nastrouhejte mrkev najemno. Přidejte nakrájená jablka a rozemleté ořechy. Zalijte medem a promíchejte. Na závěr posypte skořicí.
Hutné kaše, které zasytí
Na trhu existují instantní bezlepkové kaše. České jsou označené značkou Nominal. Příprava je rychlá a jednoduchá. Kaši zalijete vroucí vodou a promícháte. Můžete ozdobit ovocem, medem, ořechy…
Nechtějí se vám vařit instantní potraviny? Nevadí, kaši si můžete udělat i vy sami. Stačí k tomu jen rýže, pohanka, jáhly, rýžové vločky…
Vybranou potravinu vařte asi 20 minut ve vodě, např. šálek jáhel na 3 šálky vody, a počkejte, až se voda vyvaří. Pozor jen, ať kaši nepřipálíte. Nechte vystydnout a dochuťte opět medem, ořechy, čerstvým ovocem či kompotem, bezlepkovou marmeládou…
Pohanková kaše s mlékem. Foto: Thinkstock
Vraťte se do dětství a dopřejte si bezlepkový pudink!
• 1 balení bezlepkového pudinku (vystačí vám asi na 4 mističky)
• 500 ml mléka
• 4 hrsti bezlepkových piškotů
• ořechy a ovoce na ozdobu
Pudink děláme dle návodu na obalu stejně jako klasický pudink s lepkem. Podle chuti přisladíme.
Jahodové smoothie s bílým jogurtem. Foto: Thinkstock
Není nad chleba
Bezlepkový chléb můžete koupit, je ale dosti finančně náročný. Proto je výhodnější, máte -li doma domácí pekárnu, si chléb z bezlepkové směsi upéct.
Postupujte dle návodu na obalu směsi. Zhruba za dvě hodiny máte chléb hotový. Alespoň hodinu nechte stydnout. Jezte pak namazaný máslem s medem, bezlepkovou marmeládou, šunkou či sýrem.
Autor: Alžběta Krchová