Extrémní a molekulární kuchař Petr Koukolíček je „matadorem“ na Fresh festivalu už řadu let. Je průkopníkem těchto netradičních kuchyní v České republice a kromě vaření provozuje bistro a obchod s delikatesami.
Seznamte se: Petr Koukolíček a "kostka ve skluzu"
Kromě toho distribuuje vlastní značku ingrediencí pro molekulární kuchyni – Molecular base a také vydal knihu: Molekulární gastronomie – avantgarda na vašem stole…
Petrovi jsme položili pár otázek k jeho profesi a našemu festivalu…
Jak jste se dostal k profesionálnímu vaření? Kdy nastal ten zlom, který rozhodl, že se tím budete živit?
Začalo to už v dětství, chuť vařit. Že se tím budu jednou živit, bylo jisté už v učení.
Na Bosch Fresh Festivalu povedete kulinářský workshop. Jaké jídlo budete pro návštěvníky vařit?
Bude to takový rychlokurz molekulární gastronomie.
Co se vám na téhle akci líbí?
Nejvíc se mi líbí pohoda a propojení kvalitního jídla, lahodného pití s dobrou zábavou.
Kde berete inspiraci pro nové recepty?
V hlavě, a koukám kolem sebe, to je asi nejdůležitější.
Jakou kuchyni vaříte doma?
Jíme všechno, je to podle nálady a času, někdy středomořskou kuchyni, někdy českou klasiku, někdy zase něco z Asie.
Na čem si rád pochutnáte?
Asi na pečené kachýnce.
Je profesionální vaření o tréninku nebo i talentu?
Talent je dost důležitý, kreativita není k zahození a trénink to je celoživotní.
Chcete si vyzkoušet molekulární kuchyni doma? Petr se s námi podělil o jeden ze svých receptů:
Kávová špageta
• 240 g filtrované kávy
• 10 g cukru
• 4,8 g Aga-base
1. Uvařenou kávu smíchejte s Aga-base, zahřejte na 90 °C, poté seberte pěnu.
2. Směs natáhněte do stříkačky, kterou naplňte hadičku. Naplněnou hadičku ponořte do vody s ledem a nechte několik sekund ztuhnout.
3. Ztuhlou kávu vytlačte druhou stříkačkou naplněnou vzduchem.
4. Servírovat můžete například v kombinaci se smetanovým kaviárem.
Již tento víkend 25.–26. června se koná poslední letošní Bosch Fresh Festival, tentokrát v Praze v parku na Vítkově! Čeká na vás skvělá atmosféra, výborné jídlo a pití, zábavné cooking show známých kuchařů (včetně Zdeňka Pohlreicha) a spousta dalších "laskomin".
Více informací najdete na www.freshfestival.cz.