O hlasování pro tu nej pizzu v Praze už jsme vás informovali. Jak tedy vypadaly pizza těstem, mozzarelou a pomodorem provoněné stupínky slávy? Pro opravdové znalce pizzy to nebylo asi nic překvapivého.
Praha má svou nejlepší pizzu. V hlasování zvítězila pizzerie Grosseto
Na prvním místě se umístila pizzerie Grosseto, druhou pozici získala Pizza Nuova řetězce Ambiente a třetí si vybojovala Pizzerie Kmotra.
Pizza poprvé
Vůbec poprvé v České republice jsme mohli vyjádřit svůj názor a podpořit oblíbený podnik v hlasování o nejlepší pizzu v Praze. Anketa, které se zúčastnilo více než 3000 hlasujících, běžela na internetových stránkách www.nejvpraze.cz dva měsíce. 2. dubna se konalo vyhlašování a FRESH byl samozřejmě u toho. Tělem, duší i chutí.
Nejlepší pizza v Praze 2014. Foto: www.klapper.cz
A proč se hlasovalo zrovna o pizzu?
Pizza je rozhodně jedním z nejoblíbenějších pokrmů v České republice, tedy pokud za jídlem vyrážíme někam ven. Téměř v každé druhé ulici narazíte na jednu pizzerii, ne-li dvě, a protože je jejich konkurence veliká, tak rostou i požadavky našich kritických jazýčků. Podle Tomáše Čupra, zakladatele serveru DameJidlo.cz a partnera akce, byla pizza dle statistik vůbec nejobjednávanějším rozvozovým jídlem roku.
„Rozvoz jídla byl v minulosti často spojován s nekvalitní pizzou, to ovšem už dávno není pravda. Dokazuje to právě soutěž na www.nejvpraze.cz, kdy se na prvním místě umístila pizzerie, která má jedno z nejvyšších zákaznických hodnocení na DameJidlo.cz. Grosseto je vzorovým příkladem kvalitní restaurace, která umí skloubit vynikající kuchyni s efektivním rozvozem. Především způsob balení a rychlost dodání často rozhodují o spokojenosti či nespokojenosti klienta.“
Na nejlepší Margheritu do Grosseta
Cenu v podobě dřevěné pizzy předal ředitel portálu Expats.cz Martin Howlings šéfpizzaři Robertu Štrbovi, který má teď svůj um posvěcen i od svých věrných hostů, milovníků pizzy.
Nejlepší pizza v Praze 2014 – Grosseto. Foto: www.klapper.cz
První pizzerie Grosseto byla založena roku 1996 a už od samotného začátku s šéfpizzařem Robertem Štrbou spolupracuje. Štrba je známý nejen výhrou v soutěži o nejlepší Margheritu v roce 2007, ale také svými kurzy v Pražském kulinářském institutu Romana Vaňka. S ním rovněž spolupracoval na kuchařce Klenoty klasické evropské kuchyně. V Grossetu si kromě zmíněné Capricciosy a Margherity můžete objednat také třeba Calzone primaveru, jejíž recept je zdejším originálem. Menu Roberta Štrby ovšem nabízí i další pochoutky italské kuchyně, a to na pěti pražských lokalitách – V Průhonicích, na náměstí Míru, na Brumlovce, v Marině a v Dejvicích – původní pobočce.
A jak chutnalo nám?
Jelikož u nás rádi ochutnáváme, děkovačka a proslovy k vítězům byly sice krásné, ale trochu zdržovaly naše chuťové pohárky a posilovaly mírné kručení v břiše. Všichni ocenění totiž přivezli své pizzy přímo na místo, a tak hostina mohla začít. Voňavé pizzy zdobily stoly všemi barvami a člověk nevěděl, jakou ochutnat dřív. Nesnídat byl tedy dobrý plán.
Ze všech ochutnaných pizz pro nás v tento den vyhrála Pizza Nuova, avšak to mohlo být i tím, že u ní zrovna byla nejmenší fronta. Bon apetit.
Za projektem stojí Expats.cz spolu s rozvozovým portálem DameJidlo.cz, který je také hlavní kurýrní službou vítězné restaurace, a rezervačním systémem Restu.cz.
Autor: Michaela Králová