Nekonečné množství stánků, chutné jídlo, kam se podíváš. Pražská Stromovka se 12. října proměnila v "pouliční trh" plný dobrot, naprosté nebe pro chuťové pohárky všech návštěvníků.
Ohlédnutí za Street Food Festivalem ve Stromovce
Již první ročník této akce mě uchvátil. Rozmanitost jídel byla neuvěřitelná, atmosféra naprosto skvělá. Lehce nešťastný byl pouze zvolený prostor: venkovní plácek před holešovickým klubem Cross. V začátcích si ale pořadatelé nemohou být jisti ničím; už vůbec ne návštěvností, která byla v jejich případě nepředvídatelně vysoká. Z minula se proto poučili a rozhodli se usídlit v pražské Stromovce, v blízkosti kulturního baru Tiskárna na vzduchu.
Množství stánků bylo neskutečné! Nijak zvlášť jsem si seznam prodávajících neprocházela, chtěla jsem se nechat překvapit. Do sluncem zalitých Holešovic jsem se vypravila hned na desátou hodinu dopoledne, chtěla jsem prodejce zastihnout v začátku.
Prohlédněte si rozsáhlou fotogalerii a nasajte trochu atmosféry:
Už v tu dobu byl areál naplněn určitým množstvím lidí, první vlaštovky před obrovskými davy! Stánky jsem ale prošla bez tlačení, času na obdivování kulinářské práce bylo dost.
Nejprve jsem chtěla vyzkoušet nějakou malou chuťovkou. Zvítězil profiterol ze stánku časopisu Gurmet, který jsem si nechala naplnit hráškovým krémem s mátou a ricottou. Krém byl dobře ochucený, pro mě rozhodně chutný a zajímavě zvolený "street finger food".
Z masitých jídel jsem si brousila zuby především na speciální burger od WeAre / burgers. Jejich thai pumpkin burger mi opravdu zachutnal, jen mě překvapila kombinace se zázvorem, který nemám příliš ráda. V tak malém množství mi ale nevadil.
S naplněným břichem jsem mohla poklidně sledovat nabídku ostatních stánků; zahlédla jsem různé plněné bagety, sladké koláče, rybí speciality, dokonce i pár broučků. Velký úspěch měly bochánky plněné kachním masem od Sweet Little Something nebo burgery od Black Dog Cantina.
Sladké tečky festivalu jsem měla celkem dvě. Vyzkoušela jsem černou rýži s kokosovým mlékem a mangem od stánku Reisladen Leipzig a čokoládový cheesecake od mé spolužačky Hanky alias Biting Hanah. Oba pokrmy byly, alespoň podle mě, trefou do černého. Nezvyklá chuť černé rýže byla super a sladké mango s ní dobře fungovalo. A čokoládový cheesecake? Ten opravdu ctil své jméno!
Celkově hodnotím akci velmi kladně, ale příště bych zařídila víc stánků s nápoji a možná vytvořila víc volného prostoru mezi jednotlivými prodávajícími. Nicméně chválím výběr jídel, tak rozmanitý se jen tak nevidí!
Autor: Tereza Pánková, www.tastytalkings.com