Belgie je zemí hranolků, o tom není pochyb. Na dvakrát smažený pokrm, podávaný v typických papírových kornoutech s různými variacemi omáček, je zde považován za národní chloubu. Kde ale najít ty nejlepší ?
Nejlepší hranolky na světě? Jedině v Bruselu!
Rozhodně na náměstí Jourdan (place Jourdan) ve čtvrti Eteerbeek. V jeho středu stojí malé kulaté bistro, které nese název Maison Antoine...
Úspěšný rodinný podnik
Antoine otevřel svůj podnik společně se svou ženou již v roce 1948. Společně objížděli se svým stánkem jednu pouť za druhou, až jednou dorazili na náměstí Jourdan, kde padlo rozhodnutí – otevřít malý stálý podnik, založený na poctivém smažení kvalitních fritů. Každé ráno vstával Antoine se svou ženou, aby oloupali a nakrájeli dostatečné množství čerstvých brambor a otevřeli na denní směnu od 12–14h a od 18–22 hodin.
Netrvalo dlouho a malé bistro se stalo nejvyhlášenějším v celém Bruselu. Tomu se musela přizpůsobit i technika a otevírací doba. Antoine vyměnil malý stánek za větší, pořídil fritézu, která byla schopna usmažit celý 25kilový pytel brambor najednou, zaměstnal své děti a prodloužil otevírací dobu. Dnes si sem můžete zaskočit prakticky kdykoliv, otevřeno je od neděle do čtvrtka od 11.30 do 1 hodiny ráno a v pátek a v sobotu od 11.30 do 2 hodin ráno. Od té doby není Maison Antoine vyhlášený jen v Bruselu, ale v celé Belgii.
Reputace po celém světě
Dnes vede tento vyhlášený podnik již třetí generace, která v roce 1990 zažádala město o povolení k výstavbě většího kiosku. Domeček kulatého tvaru se tak stal prvním kioskem v Belgii, zaměřeným výhradně na hranolky. New York Times dokonce zdejší pommes frites vyhlásil za nejlepší na světě.
Vždy, v jakoukoliv hodinu, si budete muset na kornout od Antoina za 2,20 eur počkat. Jak je toto bistro velmi respektované, potvrzuje i to, že budete-li chtít mastný pokrm zapíjet pivem v jedné z přilehlých hospůdek, nechají vás sedět na terase i s obřím kornoutem.
Antoine je také mistrem omáček. Ke svým hranolkům jich nabízí nepřeberné množství a po 60 centech za kelímek se jich vyplatí objednat rovnou několik...
Autor: (sponk)