Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Hranolky jsou chloubou Belgičanů

Hranolky

Hranolky Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Hranolky

Hranolky Zdroj: Thinkstock

French fries, pommes frites, pomfrity či hranolky – smažené brambory dobyly svět již před několika sty lety. Jedinečná pochutina, kterou si užíváme jak samotnou, tak i jako přílohu k jídlu, se začlenila do jídelníčků po celém světě.

Seznam.cz banner

Přestože si každý region přizpůsobil tvar hranolků i druhy omáček, kterými je ochucuje, země jejich původu zůstává pořád stejná – Belgie. A to i přesto, že se jim říká francouzské...

Specialita, na kterou jsou Belgičané pyšní

Podle belgického novináře Jo Géarda se hranolky smažily již před rokem 1680. Recept prý vynalezli rybáři z okolí Namuru, Andenne a Dinantu, kteří smažili malé rybky z řeky Mázy (Meuse). Jednalo se především o chudší část obyvatelstva, která byla na potravě z řeky závislá. Když však jednoho zimního dne jejich zdroj zamrzl, nahradili ryby bramborami nakrájenými tak, aby malé rybky připomínaly alespoň tvarem...

Hranolky. Foto: Thinkstock

I když se tento příběh hezky poslouchá, není bohužel nijak historicky podložený. Jeho pravdivost zpochybňuje i to, že podle jiných zdrojů byly brambory do tohoto regionu dovezeny až po roce 1735, a pochybnosti jsou také okolo potřebného množství oleje ke smažení, který si tehdejší chudina nemohla dovolit. Jisté ale je, že french fries zažily svůj boom po druhé světové válce.

Jak si ale hranolky získaly přívlastek francouzské? Podle jiné legendy za tím údajně stojí američtí vojáci, kteří dorazili do Belgie během druhé světové války, kde jim belgičtí francouzsky mluvící vojáci poprvé naservírovali hranolky. Francouzština byla tehdy oficiálním jazykem belgické armády a Američané nedělali velké rozdíly mezi jednotlivými národnostmi. Označení francouzské podle francouzsky mluvících kolegů hranolkům, které se časem rozšířily do celého světa, zůstalo. Z pommes frites se stala národní pochoutka, na kterou jsou Belgičané a Nizozemci náležitě pyšní, i proto si v některých regionech zachovaly označení vlámské – jako na jižní hranici Nizozemska s Belgií, kde se jim dodnes říká Vlaamese frieten.

Nejlepší hranolky na světě? Jedině v Bruselu!
Kam za jídlem

Nejlepší hranolky na světě? Jedině v Bruselu!

Dopřejte si kornout

Dnes se hranolky prodávají v Belgii na každém rohu. Obchody se jmenují friteries ve francouzštině a friekot/frikot/frituur ve vlámštině. Servírují se v typických papírových kornoutech a přelévají se nejrůznějšími druhy omáček. Nejčastěji to bývá majonéza a kečup, výborná je ale také andaluská omáčka – majonéza s pepřem a rajčatovou pastou, majonéza s kari, tatarská omáčka a mnoho dalších.

Hranolky. Foto: Thinkstock

Vzhledem k tomu, že jde o národní pokrm, potrpí si Belgičané na jeho správnou přípravu. Ta spočívá především v čerstvě oloupaných a nakrájených bramborách. Důležité je krájet pravidelné tvary ostrým nožem, aby jednotlivé hranolky absorbovaly při smažení méně oleje. Následující postup spočívá v jejich dvojím smažení, nejprve 5 minut při 130 °C, poté se nechají odpočinout a podruhé se smaží těsně před podáváním 2 minuty v oleji rozpáleném na 170 °C. Jen tak zůstanou křupavé a zlatavé a budou obsahovat „pouze“ 11,5 % tuku.

Muzeum hranolků v Bruggách – světová rarita

Jediné muzeum na světě, které se zaměřuje na tuto národní specialitu, bylo otevřeno v Bruggách. Mapuje historii hranolků od doby, kdy byly brambory poprvé přivezeny do Evropy, i to, jak se propracovávala jejich příprava. V muzeu je také bufet, ve kterém si můžete rovnou jeden z kornoutů dopřát. Jeho cena však není zahrnuta do ceny vstupného.

Autor (sponk)

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky muzeum kečup omáčka Belgie pokrm hranolky kari majonéza brambor tatarská omáčka

Návrhy pro vás

Malinový dortík s čokoládovým piškotem – sladká tečka na oslavu prázdnin Sladké

Malinový dortík s čokoládovým piškotem – sladká tečka na oslavu prázdnin

Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech Polévky

Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech

Dušené kuře s bramborami v orientální salse od Lubojatzky Couple Maso

Dušené kuře s bramborami v orientální salse od Lubojatzky Couple

Ostré smažené kuře s arašídy – rychlá večeře v asijském stylu Recepty

Ostré smažené kuře s arašídy – rychlá večeře v asijském stylu

Aspik z vepřového kolene po francouzsku – jemná delikatesa jako stvořená ke sklence vína Maso

Aspik z vepřového kolene po francouzsku – jemná delikatesa jako stvořená ke sklence vína

Český piškoťák ze zakysané smetany s ovocem – oblíbený dezert bez pečení ozdobí každou oslavu Recepty

Český piškoťák ze zakysané smetany s ovocem – oblíbený dezert bez pečení ozdobí každou oslavu

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik Recepty

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik

Šumavská topinka podle Pepy Nemravy – jihočeská hospodská chuťovka, když nemáte chuť na maso… Předkrmy a chuťovky

Šumavská topinka podle Pepy Nemravy – jihočeská hospodská chuťovka, když nemáte chuť na maso…


Přečtěte si také

Novinky
Léto na talíři: Osvěžující rychlovky, které zvládnete bez zapnutí trouby

Léto na talíři: Osvěžující rychlovky, které zvládnete bez zapnutí trouby

Sladké
Malinový dortík s čokoládovým piškotem – sladká tečka na oslavu prázdnin

Malinový dortík s čokoládovým piškotem – sladká tečka na oslavu prázdnin

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Domácí chipsy: Připravte bramborovou chuťovku, která mizí pod rukama

Domácí chipsy: Připravte bramborovou chuťovku, která mizí pod rukama

Polévky
Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech

Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech

Maso
Dušené kuře s bramborami v orientální salse od Lubojatzky Couple

Dušené kuře s bramborami v orientální salse od Lubojatzky Couple

Recepty
Ostré smažené kuře s arašídy – rychlá večeře v asijském stylu

Ostré smažené kuře s arašídy – rychlá večeře v asijském stylu

Maso
Aspik z vepřového kolene po francouzsku – jemná delikatesa jako stvořená ke sklence vína

Aspik z vepřového kolene po francouzsku – jemná delikatesa jako stvořená ke sklence vína

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Crumble: vyzkoušejte nejrychlejší letní dezert s křupavou pokličkou

Crumble: vyzkoušejte nejrychlejší letní dezert s křupavou pokličkou

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra

Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný Saláty

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem Těstoviny

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sladké
Malinový dortík s čokoládovým piškotem – sladká tečka na oslavu prázdnin

Malinový dortík s čokoládovým piškotem – sladká tečka na oslavu prázdnin

Český piškoťák ze zakysané smetany s ovocem – oblíbený dezert bez pečení ozdobí každou oslavu Recepty

Český piškoťák ze zakysané smetany s ovocem – oblíbený dezert bez pečení ozdobí každou oslavu

Vaječná omeleta na sladko s banánem: Netradiční snídaně, která pohladí i zasytí Sladké

Vaječná omeleta na sladko s banánem: Netradiční snídaně, která pohladí i zasytí

Maso
Dušené kuře s bramborami v orientální salse od Lubojatzky Couple

Dušené kuře s bramborami v orientální salse od Lubojatzky Couple

Ostré smažené kuře s arašídy – rychlá večeře v asijském stylu Recepty

Ostré smažené kuře s arašídy – rychlá večeře v asijském stylu

Aspik z vepřového kolene po francouzsku – jemná delikatesa jako stvořená ke sklence vína Maso

Aspik z vepřového kolene po francouzsku – jemná delikatesa jako stvořená ke sklence vína

Polévky
Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech

Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech

Bílé špičaté papriky plněné mletým masem a pečené v zeleninové omáčce Maso

Bílé špičaté papriky plněné mletým masem a pečené v zeleninové omáčce

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu Recepty

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Nápoje
Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem Nápoje

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Recepty
Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik

Grilované divoké krevety v pikantní marinádě s avokádovým dipem podle Garden and Kitchen Ryby a mořské plody
7

Grilované divoké krevety v pikantní marinádě s avokádovým dipem podle Garden and Kitchen

Bramborový krém s chobotnicí, zeleninou a čerstvou majoránkou z restaurace Ginger & Fred Polévky

Bramborový krém s chobotnicí, zeleninou a čerstvou majoránkou z restaurace Ginger & Fred

Polévky
Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech

Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech

Beze zbytku: Kulajda s kedlubnou, fazolkami a nakládanými houbami Polévky

Beze zbytku: Kulajda s kedlubnou, fazolkami a nakládanými houbami

Bramborový krém s chobotnicí, zeleninou a čerstvou majoránkou z restaurace Ginger & Fred Polévky

Bramborový krém s chobotnicí, zeleninou a čerstvou majoránkou z restaurace Ginger & Fred

Maso
Aspik z vepřového kolene po francouzsku – jemná delikatesa jako stvořená ke sklence vína

Aspik z vepřového kolene po francouzsku – jemná delikatesa jako stvořená ke sklence vína

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik Recepty

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik

Šumavská topinka podle Pepy Nemravy – jihočeská hospodská chuťovka, když nemáte chuť na maso… Předkrmy a chuťovky

Šumavská topinka podle Pepy Nemravy – jihočeská hospodská chuťovka, když nemáte chuť na maso…

Recepty
Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Smažené zeleninové taštičky z rýžového papíru podle Mirky van Gils Slavíkové Předkrmy a chuťovky

Smažené zeleninové taštičky z rýžového papíru podle Mirky van Gils Slavíkové

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové Recepty

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Recepty
Český piškoťák ze zakysané smetany s ovocem – oblíbený dezert bez pečení ozdobí každou oslavu

Český piškoťák ze zakysané smetany s ovocem – oblíbený dezert bez pečení ozdobí každou oslavu

Letní drobenkový koláč s lískovými ořechy a ovocem – moučník, který nikdy nezklame Sladké

Letní drobenkový koláč s lískovými ořechy a ovocem – moučník, který nikdy nezklame

Malinové italské semifreddo s pistáciemi – mražený dezert plný elegance a svěžesti Sladké

Malinové italské semifreddo s pistáciemi – mražený dezert plný elegance a svěžesti

Recepty
Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové Recepty

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Svěží salát s celerem, jablkem a makrelou – nevšední kombinace, která překvapí Saláty

Svěží salát s celerem, jablkem a makrelou – nevšední kombinace, která překvapí

Maso
Pečená kuřecí stehna s citronem podávaná s rýží a olivami – křehké maso, které chutná jako léto

Pečená kuřecí stehna s citronem podávaná s rýží a olivami – křehké maso, které chutná jako léto

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

prima-cnn-news

Aspoň litr na den, slibuje Maláčová. Destrukce a vyšší nezaměstnanost, varují ekonomové Začala platit Trumpova cla. Vztahují se i na Česko, prezident USA si slibuje bilionové příjmy Léto je zpátky. Teploty se vyšplhají až na 33 °C, víkend ale mohou narušit bouřky

prima-zeny

Na Primu míří podzimní novinky. Těšte se na seriály Polabí, Mladá krev i druhou řadu Zrádců Adam Vacula se představí jako kněz z Polabí Marka Lamboru a Dariju Pavlovičovou spojila láska ke koním i mimo natáčení

prima-zoom

Darovali byste mazlíčka jako krmení? Nejočekávanější válečný akčňák roku se natáčel v Česku. V traileru připomíná Železná srdce s Bradem Pittem Nemilosrdná vražda, pokus o zabití kamaráda a dítě z vazby. Případ Janákových znechutil celé Česko

prima-fresh

Léto na talíři: Osvěžující rychlovky, které zvládnete bez zapnutí trouby Malinový dortík s čokoládovým piškotem – sladká tečka na oslavu prázdnin Domácí chipsy: Připravte bramborovou chuťovku, která mizí pod rukama

prima-cool

Jak dopadl nový Vetřelec? Disney chystal pekelné využití AI, dokonce se souhlasem Dwaynea Johnsona. Pak ale přišel střet s tvrdou realitou Opustila nás herečka ze seriálu Živí mrtví. Bylo jí 33 let

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Kvůli mojí tvorbě musel táta na kobereček, říká Řezník a představuje Martyho frky Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vila jako z jiného světa. Robbie Williams koupil na Floridě sídlo za 45 milionů dolarů Jak bydlí Vítězslav Jandák: Žije obklopen přírodou ve srubu u Třeboně Tipy, jak urychlit červenání rajčat. Jsou zelená rajčata jedovatá?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.