Pracuji jako redaktorka kulinárního webu, takže můžu říct, že jídlo je moje práce. Ale zároveň je to i můj velký koníček, takže se jídlu věnuju i o víkendech. A to ve velkém :)
Moje víkendové gastro hrátky
Mám na to skvělého parťáka. S mojí sestřenicí Kristinou jsme velké kamarádky, máme stejně staré děti, podobný životní styl a velkou lásku k jídlu. Tak dvakrát do měsíce spolu trávíme víkendy, které jsme si vyladily k oboustranné spokojenosti.
Startujeme v sobotu dopoledne, kdy se scházíme na farmářském trhu na Kulaťáku. U dobrého kafíčka probereme víkendový jídelníček, pak oběhneme stánky, nakoupíme ryby, kuře, čerstvou zeleninu a hromadu bylinek. Nikdy nezapomeneme na pugéty řezaných květin.
Pak už se uvelebíme u stolku, dětem koupíme palačinky a vyšleme naše muže ke stánku s chorvatskými rybami, kde jeho majitel Marko připravuje na rozpáleném grilu fantastické kalamáry, krevety, mušle nebo sardinky. Tím odstartujeme víkendové obžerství :) Většinou se na „návsi“ sejde i pár dalších přátel, takže máme příjemné společenské dopoledne s výborným brunchem.
Poté se přesouváme ke Kristině domů, příjemný dům se zahradou je skvělé útočiště, pokud chcete zabavit děti tak, abyste měli čas na gastro hrátky. Sobotní odpoledne se většinou nese v duchu relaxu s dobrým vínem a hromadou kuchařských knih, které prolistováváme a vybíráme si recepty, které chceme vyzkoušet.
Když dojde na vaření, jsme už tak sladěné, že si v kuchyni nepřekážíme, jde nám to fakt pěkně od ruky a navzájem se nepřetržitě chválíme :))) Při přípravě ryb nebo mořských plodů zapojíme do procesu i muže. A pak už jen servírujeme. Je to ten způsob jídla, kdy na stole přistanou mísy s různými saláty, přílohami, ryby, maso, omáčky… A každý si nabere, na co má chuť.
Nedělní ráno začíná vždy příjemně líně, o děti se postará ten, kdo vstane první, což je pravidelně Adam – Kristiny muž, který je mezi námi jediný „skřivan“. A je to sekáč, nelení a děti rozmazluje vlastnoručně připravenými palačinkami s nutellou.
Pak přichází na řadu jeho veličenstvo nedělní kuře. Pečeme ho vcelku, na otáčecím roštu, aby bylo co nejvíc opečené kůrčičky. Pod ním velký pekáč s hromadou zeleniny – mrkev, fenykl, čekanka, celer, cibule, na které odkapává ta úžasná šťáva z kuřete, vše je ovoněné šalvějí, tymiánem a citronem. K tomu rýže a může se začít hodovat.
Vtipné je, že jak jsme otevřené kulinárním experimentům v sobotu a v neděli večer, nedělní oběd je konstanta, na kterou se těšíme pokaždé. Maximálně přihodíme nějaký nový salátek nebo přílohu.
Nedělní podvečer pak patří zpracování zbytků nebo naopak mužům a jejich specialitám. Tento víkend se například můj muž chystá na jahodové knedlíky z tvarohového těsta. Takže zveme i kamarády a děláme velký večírek. I s dětmi umotáme asi 150 knedlíků.
Po návratu domů si s Kristinou píšeme SMS, jak jsme si to zase udělaly hezké a rovnou domlouváme další víkend. Jsou to taková naše rodinná pouta :)
Autor: Klára Michalová