Antioxidanty, barviva, emulgátory, enzymy, stabilizátory, konzervanty, barviva atd. – látky, lidově zvané „éčka“, které se přidávají do potravin, aby vylepšily vlastnosti potravin. Pomáhají, aby potraviny lépe chutnaly, déle vydržely, byly barevnější apod.
Jezte bez "éček"!
Škodí všechna "éčka"?
Výrobci potravin, kteří samozřejmě nepřipustí, že by jejich výrobky obsahovaly něco škodlivého, se tvrdě brání zákonem, který rozlišuje pouze "éčka" povolená a nepovolená. Pravdou je, že existují také přírodní a bezpečná "éčka".
Bezpečná přírodní "éčka":
• kyslík
• dusík
• kyselina jablečná
• včelí vosk
• kuchyňská sůl
Nevhodná, ale tolerovaná "éčka":
Chemicky připravené látky, které mohou vyvolat problémy u alergiků, astmatiků nebo dětí – většinou alergické reakce.
Zakázaná "éčka":
Látky, u kterých by se mohly vyskytnout karcinogenní účinky. Některé byly dokonce dříve povoleny k použití v potravinách a později byl u nich prokázán nežádoucí účinek a nyní jsou zakázány.
Jak poznat potravinu plnou "éček"?
• podezřele dlouhá doba trvanlivosti
• na obalu je dlouhý seznam „surovin“ (čím méně složek, tím lépe)
• mají nepřirozenou chuť a barvu
• bývají (ne vždy) velmi levné
Máme možnost volby: Stačí nad potravinovým výrobkem přemýšlet, číst pozorně etikety, vyhnout se polotovarům, instantním jídlům a nealkoholickým ochuceným nápojům s dlouhou dobou trvanlivosti. Nejjednodušší cestou je vařit si doma z čerstvých surovin a vyvarovat se průmyslově zpracovaných potravin.
Pokrmy z červené řepy
Červená řepa je výtečná stoprocentně „bezéčková“ zelenina, skvělá pro prevenci civilizačních chorob.
Polévka z červené řepy
Suroviny:
• 2 středně velké kusy červené řepy
• 2 ks brambory
• 1 ks mrkve a petržele
• ¼ bulvy celeru
• 1 dl smetany
• libeček, bobkový list
• sůl
• špetka strouhaného muškátového oříšku
Postup: V litru vody uvaříme nakrájenou řepu, mrkev, brambory, petržel a celer. Ochutíme kořením. Uvaříme do změknutí zeleniny. Poté měkké kousky rozmixujeme, přilijeme smetanu a ještě chvilku povaříme. Vzniklou polévku – krém – můžeme na talíři dozdobit lžičkou zakysané smetany.
Pokrmy z ovesných vloček
Většina z nás zná tuto surovinu pouze ve spojení s müsli. Přitom z ovesných vloček můžeme připravit celé menu. Zajistíme si tak další potravinu bez „éček“ a zároveň vydatný zdroj vlákniny.
Placičky z ovesných vloček
Suroviny:
• 400 g ovesných vloček
• 4 ks vejce
• 1 ks cibule
• 4 stroužky česneku
• 4 lžíce mléka
• majoránka, sůl
Postup: Vločky na několik hodin namočíme a poté scedíme. Smícháme s rozšlehanými vejci, nasekanou cibulkou, česnekem, majoránkou a solí. Tvarujeme placičky a opékáme na oleji. Jako výborná příloha se hodí zeleninový salát.
Snažte se při nákupech vyhnout potravinám s vysokým podílem „éček“. Při výběru potravin jsou ty „bezéčkové“ rozhodně pro lidský organismus prospěšnější.
Autor: Alžběta Krchová