Pokud milujete italskou kuchyni, budou se vám fotografie pokrmů z Toskánska rozhodně líbit. Nechybí těstoviny, pizza, ale ani dobroty z trhu.
Jídlo a trhy slunného Toskánska
V září jsem strávila týden v italském kraji, který zná jistě řada z vás: ano, mluvím o Toskánsku. Navštívila jsem Florencii, Sienu, Volterru, Pisu, San Gimignano, pláž u města Viareggio a bydlela v krásném penzionu Salvadonica v kraji Chianti. Procházky po městech se samozřejmě neobešly bez dobrého jídla a pití! Připravila jsem pro vás menší ukázku :)
Florencie
Ano, slyšela jsem o známém steaku "Bistecca alla fiorentina", ale já jsem v tomto městě poprvé ochutnala úplně něco jiného: lahodný pokrm Porchetta [porˈketta]. Tuto obrovskou porci vepřového masa jsem objevila na jednom z florentských trhů a všem milovníkům masa rozhodně doporučuji – vybrala jsem si krásně vypečený kus a i když jsem při toulkách po Florencii viděla "porchettu" na každém rohu, ta první byla na pohled nejvypečenější a nejkřupavější (měla jsem zkrátka štěstí). K tomu hroznové víno, focaccia a sklenka bílého vína; na tom všem jsem si pochutnala na lavičce v klidném parku – naprostý sen.
Otestovala jsem i jednu z místních restaurací, GustaPanino. Najdete ji na Piazza Santo Spirito a z předkrmů doporučuji především bruschettu s lososem a svěžím salátem. K tomu těstoviny s tuňákem a olivami a řada dalších dobrot. Pokud se do Florencie chystáte, určitě se zastavte. A stejně tak doporučuji místní trhy s jídlem, po cestě jsem jich viděla hned několik.
Relax s Aperolem ve městě Volterra
San Gimignano
V tomto středověkém městečku jsem obešla několik náměstí, nakoupila oleje, koření, kančí klobásky a spoustu dalších delikates, ale také poobědvala. A kde? V Ristorante Peruca. Nejvíc jsem si pochutnala na skvělém rizotu s mořskými plody, kterému vévodily krevety. Jako druhé jídlo jsem si dala salát, který by možná potřeboval lepší zálivku; nicméně kombinace hrušek, sýra, šunky a pinií byla chutná.
Viareggio
Během výletničení jsem se chtěla podívat i k moři a povedlo se. Válení na pláži jsem prokládala čtením knihy a samozřejmě jídlem. V jedné z místních plážových restaurací jsem si dala výborné těstoviny s pestem a oblíbené Fritto Misto. Ano, je to samé smažené, ale toto jídlo mám s válením u pláže spojené už od dětství a bylo hezké na to zavzpomínat.
A mnoho dalšího...
Nechybělo ani perfektní gelato (na tu kombinaci karamelu s pistáciemi myslím doteď), dále také ovoce z trhů, špagety Carbonara na náměstí v Sieně, Aperol Spritz v parku a také příjemné zpestření pobytu kurzem vaření. Pokud se vám zalíbí penzion Salvadonica, rozhodně si objednejte místní "italian cooking lesson" – já jsem si díky tomu konečně vyzkoušela přípravu domácích těstovin (konkrétně "garganelli"), pomohla při přípravě pokrmu Pollo "alla cacciatora" a ochutnala perfektní lehký dezert z ricotty, lískooříškového crumblu a čerstvého ovoce.
Už jste byli v Toskánsku? Jak jste si pochutnali? :)
Vítejte u Tasty Talkings!
Jmenuji se Tereza Pánková a k psaní o jídle jsem začala tíhnout v prvním roce studia na vysoké škole. Tehdy jsem si uvědomila, že psané slovo a focení jsou pro mě to pravé! Nejlepší variantou k realizaci tohoto koníčku se nakonec stalo založení blogu! Ten můj se jmenuje TastyTalkings.com a najdete na něm recepty, články zaměřené na svět gurmánů a fotoreporty z cest. Psaní je zkrátka něco, čím bych se chtěla v budoucnu živit!
redaktorka FTV Prima