Pokud máte za to, že Fík je maxipes, případně scvrklý hnědý plod, který o Vánocích stejně nikdo dobrovolně nejí, pojďte si nyní změnit na fíky názor. Rozhodně stojí za to!
Fíkobraní: pozvěte čerstvé fíky do své podzimní kuchyně
Fíky byly v našich končinách po dlouhou dobu brány jako podivné exotické individuum mezi plody, které se na stolech objevilo maximálně o vánočních svátcích, abyste ho po nich vyhodili do koše. Kdo by chtěl žvýkat hnědou přeslazenou kuličku plnou malých semínek! To, doufejme, odvál čas. Seznamte se s čerstvými šťavnatými, lahodnými plody, které si zamilujete. Přitom nemusíme pro fíky zase tak moc daleko...
Ačkoli uznáváme, že fíky nepatří mezi typicky české ovoce, které potkáte za každým vesnickým plotem, vůbec nejsou v českých zemích neznámé. Pěstovaly se v historii na Hradčanech i na Dobříšském zámku, kde se jim, pravda, muselo na zimu přitápět.
Mají samozřejmě rády teplo a tuzemská zima jim moc nesvědčí, ale už na jižní Moravě se chlubí vlastními výnosy z fíkovníků. Na jižním Slovensku nebo v Maďarsku nejsou fíky zase tak unikátní, rostou tu celkem běžně a v takovém Chorvatsku nebo Itálii jsou skoro plevel.
Jejich koexistence s lidským jídelníčkem je neskutečně stará, fíky se jedly v pradávném Jerichu, starověkých civilizacích a chutnají dodnes. My, v moderním Česku, jsme začali jejich čerstvou podobu objevovat teprve nedávno, ale o to více stojí za to, pozvat je do podzimního menu.
Koupíte je už celkem běžně v sítích supermarketů, problémem ještě bývá jejich cena, ale i ta se už vydává vstříc mainstreamovým zákazníkům.
O čerstvé fíky byste se mohli zajímat také pro jejich zdravotní benefity! Fíky, až už čerstvé nebo sušené, působí podobně jako švestky, tedy mírně močopudně a projímavě. Pokud tedy nějaké fíky sezobnete jen tak, vaše trávení si bude libovat. Mají vitamíny B1,B2 a B6, také E a značnou dávku manganu, mědi a zinku. Jsou perfektně stravitelné, plné vlákniny a dobrých sacharidů. Prostě ideální podzimní svačinka.
Pokud fíky povaříte v mléce s medem, získáte opravdu účinný sirup proti kašli a na vykašlávání!
Co všechno se dá s čerstvými fíky podniknout v kuchyni?
• Fíky se skvěle hodí jako doprovodné ovoce k sýrům. Navíc na sýrovém prkénku skvostně vypadají. Kamarádit se budou s téměř jakýmkoliv sýrem od tučných camembertů přes rokfór, kozí sýry až po mascarpone nebo fetu.
• Dejte jim šanci v podzimních salátech. Jejich sladká chuť se bude skvěle vyjímat vedle hořkých tónů čekanky, kozího sýru, opražených ořechů nebo slaninových čipsů.
• Čerstvé fíky povařte s brandy, skořicí a vanilkovým luskem a dejte na pár dní do ledničky, budou přímo delikátní!
• Pokud se vydáte na cestu fíkového koláče, nezapomeňte k němu servírovat nějaký sýr, nejlépe pěkně uzrálý. Kombinace je to opravdu osvědčená a z dezertu se stane legenda.
• Z fíků, máte-li jich přebytek, se dá udělat zavařenina. Nemusíte ji nijak výrazně doslazovat a naopak zvýrazněte chuť fíků kardamomem, badyánem a skořicí. Podobně můžete fíky přidat do čatní.
• Půlky fíků zapečte se šunkou a kouskem rokfóru do taštiček z listového těsta a máte během chvilky epesní pohoštění pro nečekanou návštěvu nebo na večírek.
• Fíky se budou také vyjímat jako přísada do marockého tažinu. Dejte je až na konec dušení, aby se úplně nerozpadly a nerozvařily. Nezapomeňte tažin vyvážit kořením a slaností masa.
• Podobně si budou rozumět s drůbeží na pekáči. Dodají zemitost kachně a vynikající budou i s kuřecími čtvrtkami, cibulí a tymiánem. Jako přílohu podávejte rýži nebo kuskus.
• Znáte obrácený hruškový koláč? Místo hrušek dejte fíky a na ozdobu i k chuti přidejte créme fraiche.
• Fíky můžete dát i na domácí pizzu s pršutem a mozzarelou.
• Zamíchejte je do ranní ovesné kaše spolu s ořechy, hrozinkami a lžící kakaa.
Autor: Kamila Ulčová