Doba, kdy jsme domácí přípravu burgerů na grilu znali jen z amerických filmů a seriálů, je už dávno pryč. Burgery dnes u zkušenějších domácích vládců grilu patří k oblíbenému zpestření menu pro rodinu i pro návštěvy.
3 tipy, jak na šťavnatý burger jako z restaurace
Burgerové polotovary si různě velké a ochucené můžete běžně pořídit v obchodech. Pokud ale chcete zazářit a navíc připravit burgery pro své hosty tak, jak je mají rádi, je lepší použít prvotřídní české hovězí mleté maso (například od Poličky), které má dostatek tuku, sůl, pepř a případně trochu koření (nebojte se experimentovat s chilli, sušenými bylinkami apod.). Pak už můžete vytvářet varianty pro děti i dospělé.
Jak na...
Burgery tvarujte do větších placiček, teplem se na grilu totiž stáhnou. Z příliš vysokého burgeru byste měli ve výsledku spíš hroudu. Maso pokládejte na předem rozpálený gril, aby se prudkým opečením stáhlo a udrželo šťavnatost. Poté hlídejte jeho zahnědnutí z obou stran. Délku grilování volte, stejně jako u stejků, podle toho, jak to mají jednotliví strávníci rádi. Rozhodně maso nepropichujte, aby neutekla šťáva.
Nezapomeňte před servírováním opéct i rozkrojenou bulku dokřupava, aby se použité omáčky, kečup nebo tatarka nevsákly dovnitř. Před dokončením opečení masa na něj můžete položit plátek sýra, aby se hezky roztál, případně bokem opéct i plátky slaniny, cibule či jiné zeleniny a vytvářet své vlastní originální recepty.
3 burgerové tipy na závěr
- Než se pustíte do tvarování masa, mějte ho uschované v lednici. Je třeba ho ponechat v chladu do poslední chvíle, mleté maso má totiž krátkou dobu trvanlivosti.
- Maso nesolte předem, jinak se z něj uvolní šťáva. Ideální je dochutit jednotlivé placičky až na grilu.
- Veškeré suroviny (zeleninu, bulky apod.) si připravte předem a mějte po ruce, abyste mohli burger zkompletovat hned ve chvíli, kdy je maso hotové.
redaktorka FTV Prima