Rádi byste se naučili nějaké nové kuchařské triky, které vám usnadní práci během vaření či pečení? Máme pro vás tři tipy, které rozhodně oceníte. Zvládnete je uplatnit levou zadní a postačí vám k tomu věci, které máte už doma. Naučte se s námi, jak co nejlépe oloupat zázvor, jak oddělit žloutek, když už jsou vejce rozklepnutá, nebo co se ztvrdlým cukrem.
3 kuchařské vychytávky, které vám usnadní život
Loupání zázvoru bez plýtvání
Jakmile se pustíte do loupání čehokoliv, je dobré zvolit cestu, která zabrání plýtvání a zbytečnému okrajování jedlé dužiny. U zázvoru to platí dvojnásob, protože není zrovna levný, ale zároveň je na loupání trochu náročnější. Nevadí, řešení existuje. Nepoužívejte ale škrabku nebo nůž, nýbrž malou lžičku. Tou slupku krásně oškrábete bez větších ztrát a navíc se rozhodně nepořežete.
Oddělování žloutků opravdu snadno
Možná jste o tomto triku ještě neslyšeli, tak se o něj s vámi musíme podělat. Pokud se vám při pečení či vaření stane, že oddělování žloutků od bílků nedopadne podle plánu, nezoufejte. Neporušený žloutek můžete z misky ještě velmi snadno získat, stačí mít po ruce plastovou lahev. Tu otočte hrdlem dolů po stranách zmáčkněte, opatrně se přibližte ke žloutku a jakmile se ho hrdlo lahve dotýká, lahev uvolněte. Změna tlaku v lahvi zajistí, že se žloutek „vcucne“ do lahve a oddělí se od bílku.
Už žádný ztvrdlý cukr
Určitě se vám už někdy stalo, že jste otevřeli sáček s třtinovým cukrem a byl naprosto tvrdý! Jak s tím naložit, abyste ho nemuseli složitě dolovat nebo snad vyhodit? Úplně jednoduše. Do nádoby nebo pytlíčku s cukrem uzavřete kousky jablka, kůru z citronu nebo kousek chleba. Tvrdlá hmota absorbuje vlhkost dané suroviny a opět změkne. Pokud chcete celý proces urychlit, můžete ztvrdlý cukr vyndat z obalu, přendat na plech a v troubě pár minut rozehřívat asi na 100 °C. Ale buďte opatrní, bude opravdu horký!
Zdroj: www.recipes.howstuffworks.com, redakce; zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima