3 zářijové tipy na gastroakce: dny plné vína, večeře v oblacích nebo chilli hody

Počasí nám sice poslední dny moc nepřeje, ale netřeba se strachovat. Věříme, že nám v září sluníčko aspoň trochu vyleze. A proto pro vás dnes máme pár tipů na gastroakce, které byste neměli opomenout.

Jubilejní ročník festivalu růžových vín

Celkem 25 stánků, z toho 20 vinařů především z Moravy, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude desátý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne stejně jako loni až začátkem podzimu 25. září.

Na festivalu se bude stáčet to nejlepší růžové víno z Moravy, ale i Čech. „Moravské a české ‚růžovky patří do světové extratřídy. Díky příznivým klimatickým podmínkám a pečlivé práci na vinici i ve sklepě se Česko může pochlubit špičkovou kvalitou svěžích a aromatických růžových vín. Nejoblíbenější růžová vína jsou vína mladá, z posledního a předposledního ročníku. A právě ta nejlepší vína budou moci návštěvníci festivalu ochutnat,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.

Sezona osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín startuje už na jaře. Ta nejlepší se pravidelně degustovala v polovině května na festivalu Růžový máj. Už druhým rokem museli ale organizátoři kvůli epidemiologické situaci festival přesunout na září.

Vinice sv. Kláry v Troji ožije oslavami sklizně

V letošním roce nepřijdou milovníci vína a fanoušci trojského vinohradu sv. Kláry zkrátka. Botanická zahrada hl. m. Prahy připravuje na víkend 18. a 19. září Oslavy sklizně na vinici sv. Kláry. Jedná se o vrchol letošní vinařské sezony a během oslav se kompletně představí místní produkce vína, a to včetně možnosti nahlédnout do vinného sklepa. Po oba dva dny bude oslavy sklizně doprovázet bohatý program pro malé i velké. Návštěvníci budou moci ochutnat vína ročníku 2020, čerstvý burčák a také novinku – bylinný vermut, který vznikl ve spolupráci s lihovarem LANDKRAFT.

Novinky v oblacích. Romantická atrakce bude přímo u Vltavy!

Velké změny přináší letošní ročník Dinner in the Sky, série zážitků v podobě obědů či večeří podávaných až padesát metrů nad zemí, v nichž se snoubí romantika s adrenalinem a špičkovou gastronomií. Kouzelná plošina se totiž po letech na Vinohradech stěhuje přímo do srdce historické Prahy, a sice na pražskou náplavku. Letos budou účastníci výpravy do oblak startovat z Dvořákova nábřeží a historické centrum jim bude doslova ležet u nohou.

Jako předkrm nachystal Marek Raditsch lahodné tygří krevety ochucené medovým dresinkem z pomerančových květů a pepřem timut. Na místě teplého předkrmu se bude servírovat dýňová polévka v úchvatné variaci s červeným kari a kokosovým mlékem. Také hlavní chod překvapí rafinovaným snoubením evropských a asijských chutí, neboť jemná a křehká hovězí líčka získají pikantní podobu inspirovanou stylem gurmánské čínské provincie S‘-čchuan, naopak bramborové pyré coby přílohu dochutí japonský „křen“ wasabi. A sladká tečka na závěr? Tou bude vanilkové crème brûlée s malinovým sorbetem a pistáciemi.

Poslední novinkou je pak luxusní verze večeře při západu slunce s názvem Premium, kdy bude skvostné menu doprovázet šampaňské a další špičková vína. Začíná se jako vždy na začátku září (konkrétně 2. září) prodlouženým víkendem a pokračovat se bude i další víkendy babího léta.

Chillibraní

Ani letos nepřijdou chilli milovníci o svůj svátek! Koncept akce zůstane stejný jako loni – malý, milý a pohodový. Akce se bude konat první zářijovou sobotu v Björnsonovu sadu u Piknik boxu. Tohle fajnové místo blízko centra Brna bude plné pálivých papriček, stánků s jídlem, pitím a i letos budou CHILLIŽROUTI bojovat o titul Mistra ČR a SR v pojídání pálivého.

Akce Chillibraní bude probíhat v pohodovém duchu. Areál Björnsonova sadu je volně přístupný, takže od 11:00 budou moci návštěvníci ochutnávat dobroty ze stánků, nakoupit si chilli omáčky, papričky i věci potřebné k pěstování. V každém stánku bude dostupné minimálně jedno pálivé i nepálivé jídlo. Chybět nebudou různá piva z malých řemeslných pivovarů.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty