Banánový chlebíček je velmi oblíbený a variabilní zákusek, který snad nikdo nikdy neodmítl. Je tak akorát sladký a velmi příjemně vláčný. Nicméně finální podoba koláče se velmi lehko nepovede, pokud se dopustíte některé z těchto chyb.

Banánový chlebíček je velmi oblíbený a variabilní zákusek, který snad nikdo nikdy neodmítl. Je tak akorát sladký a velmi příjemně vláčný. Nicméně finální podoba koláče se velmi lehko nepovede, pokud se dopustíte některé z těchto chyb.
Tento sladký chléb si zakládá na své jednoduchosti. Smíchají se všechny ingredience dohromady, vloží se do trouby, peče se a je hotovo! Přesto stále existuje několik úskalí, kterým je třeba se při přípravě banánového chlebíčku vyhnout.
Pokud jste někdy zkoušeli rozmačkat nezralé banány, víte, že to není žádná legrace. Proto byste k výrobě banánového chlebíčku měli používat pouze velmi zralé banány. Ty se totiž nejen snadněji rozmačkají, ale také dodají pečivu více vlhkosti, sladkosti a chuti. Použít lze jak skvrnité, tak zcela hnědé banány.
Pro měkký a křehký banánový chléb je třeba jemně vmíchat mokré ingredience do suchých a těsto nepřemíchat. Čím více totiž budete míchat, tím více lepku vznikne. Výsledkem by byl tuhý, gumový banánový kvádr. Jednoduše míchejte, dokud nebude vše dobře spojené, a pak už nic nedělejte.
Bojujete s nutkáním použít více banánů, než požaduje recept? Nedělejte to. Pokud jich do těsta přidáte víc, výsledný chléb bude těžký, uprostřed vlhký a nedopečený. Pokud vám banány zbydou, zmrazte je na příští použití.
Správná vlhkost je u banánového chleba klíčová a poměr mouky k banánu je rozhodující. Přesné dodržování množství mouky v receptu zajistí, že chléb bude správně vláčný a ne suchý jako cesta.
Před tím, než chléb vyndáte z trouby, zapíchněte do něj opatrně špejli, abyste se přesvědčili, že je uprostřed hotový. Pokud špejli vytáhnete a stále na ní bude ulpívat vlhké těsto, přikryjte chléb alobalem, aby se nahoře nespálil a ještě ho pár minut pečte.
Banánový chléb se může lehce zkazit tím, že do těsta nepřidáte ke kypřicímu prášku i sodu, která těstu dodá správnou strukturu. Poté se vám při chladnutí může srazit a výsledek nebude stát za nic.
Chléb byste měli vyjmout z formy poměrně brzy po vytažení z trouby. Čím déle bude ve formičce, tím se dno stane vlhčím. Nechte chléb zcela vychladnout na chladicí mřížce. Teplý moučník nikdy neuzavírejte do vzduchotěsné nádoby, neboť by tam rychle zplesnivěl.
Zdroj: allrecipes
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living