Zaujala vás během olympiády korejská kultura? Je jasné, že právě jídlo představuje skvělý způsob, jak objevovat odlišné tradice. Vyzkoušejte některou z korejských restaurací a pochutnejte si nejen na bibimbapu. ;)
4 podniky, kde můžete objevovat korejské speciality
Kimchi
Paní Kim otevřela restauraci Kimchi už v roce 2004. Restauraci provozuje od začátku se stejným cílem: sdílet s hosty zdravé korejské jídlo, které si její rodina připravuje doma. Paní Kim věří, že jídlo je nejlepší branou pro kulturní porozumění a spojení. V jejím podniku na Břevnově si můžete pochutnat na obědovém a večerním menu, které vás rozhodně dostane – krom pokrmu bibimbap nebo bulgogi tu mají i obědové boxy doshirak, japchae (smažené nudle) nebo třeba kakdugi (kimchi z ředkve).
Bělohorská 160, Praha
Yuniku BBQ
V Yuniku Charcoal BBQ má každý stůl gril na dřevěné uhlí. Grilování je společenská záležitost, a proto si ho nejlépe vychutnáte s přáteli nebo jako zážitkovou pracovní či romantickou večeři. Základ tvoří vámi vybrané 4 porce masa, které jsou ideální pro 2 osoby. V ceně jsou zahrnuty i 3 omáčky dle vašeho výběru a 7 příloh. A než začnete grilovat, můžete si prohlédnout místní zrárnu a zjistit víc o původu a době zrání masa. K mání jsou ale také jídla a la cart – jako například bulgogi nebo yukhoe.
Slezská 3, Praha
MORI
Restaurace MORI nabízí svým hostům kombinaci japonské a korejské kuchyně. Vyzkoušet tak můžete nejen tradiční japonské sushi nebo nudle, ale také polévku s kimchi, korejskou omeletu nebo bůček na korejský způsob. Hlavní jídelní část restaurace je řešena čistě v minimalistickém stylu, hlavní důraz je kladen na servírované speciality. Ve chvíli, kdy šéfkuchař připravuje jídlo na otevřeném baru, stává se z něj hlavní aktér na pódiu a návštěvníci restaurace představují jeho publikum.
Česká 29, Brno
Doširak
V Brně najdete také malé a neformální bistro jménem Doširak, kam si můžete zaskočit na misku či talíř tradiční korejské kuchyně. Krom stálé nabídky v podobě rýžových rolek kimbap, bibibampu a bulgogi tu mají nárazově i další korejské speciality, naposledy to byl například pokrm topoki – rýžové a rybí koláčky s vejcem v chilli omáčce.
Kabátníkova 7, Brno
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima