Salát
- Vejce 4–5 ks
- brambory, ideálně malé 1 kg
- fazolové lusky 3–4 hrsti
- kvalitní uzená slanina 200 g
- velká cibule 1 ks
- bílý vinný ocet 2–3 lžíce
- Máslo 2 lžíce
- rostlinný olej 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
K servírování
- bílá čekanka 2 puky
- polníček 2–3 hrsti
- slanina (není nutné) 100 g
- tekutý med 1 lžíce
- Olej 3 lžíce
- dijónská hořčice 1 lžička
- vinný ocet nebo citronová šťáva asi 1 lžíce
Postup přípravy
- Vejce uvařte natvrdo – dole v tipu přesně zjistíte, jak na to, aby žloutek už nikdy nebyl suchý, drobivý a zelený. Celé brambory uvařte v osolené vodě. Jakmile budou téměř hotové, podle velikosti to zabere 10 až 15 minut, vodu slijte a nechte je pod pokličkou dojít. Oloupejte je hned, jak to půjde a nebudete si při tom pálit ruce.
- Lusky vhoďte do vroucí vody, 90 sekund je povařte a rychle zase zchlaďte ve studené vodě. Zůstanou krásně zelené.
- Na pánvi rozehřejte máslo a olej, přihoďte na kostičky nakrájenou slaninu a při střední teplotě ji opečte do nazlátlé barvy – zabere to asi 2 minuty v pohodovém tempu.
- Přidejte jemně nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět další 3 minuty. Přilijte ocet a počkejte, až se zčásti odpaří. Díky octu se uvolní i ty nejchutnější přípečky ze dna pánve! Přihoďte fazolky, vše dobře osolte, opepřete a prohřejte. Nakonec do pánve přidejte uvařené brambory (větší překrájejte, menší klidně nechte v celku) a opatrně vše promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem nebo octem. Chuť musí být hezky vyladěná.
- Z čekanky odkrojte spodní část (asi 2 cm) a vyhoďte ji. Zbylou čekanku pak rozdělte na jednotlivé listy a dejte ji do mísy. Přihoďte k ní polníček.
- Z medu, oleje, hořčice a octa vymíchejte hladký dresink a nalijte ho taky do mísy. Osolte, opepřete a vše promíchejte. Ochucené listy čekanky a polníček vyskládejte kolem obvodu talíře. Ve středu talíře ale nechte volné místo, do kterého rozprostřete teplou směs z pánve.
- Salát dozdobte překrájenými vejci, a pokud chcete, tak ještě dokřupava opečenými kousky slaniny.