Lutyšský bramborový salát s fazolkami, čekankou a opečenou slaninou
Lutyšský bramborový salát s fazolkami, čekankou a opečenou slaninou
Zdroj: Škoda nevařit 2
Lutyšský bramborový salát s fazolkami, čekankou a opečenou slaninou
Zdroj:
Škoda nevařit 2
Moje hodnocení
7x
Tento salát chutná nejlépe, když ho podáváte ještě za tepla. Studená křupavá poduška z čekanky a polníčku dodá salátu potřebnou svěžest, teplé brambory se slaninou a cibulí i správně uvařená vejce krásně zasytí. Bez uzardění servírujte jako hlavní jídlo.
5 porcí
30 minut
Salát
Vejce
4–5 ks
brambory, ideálně malé
1 kg
fazolové lusky
3–4 hrsti
kvalitní uzená slanina
200 g
velká cibule
1 ks
bílý vinný ocet
2–3 lžíce
Máslo
2 lžíce
rostlinný olej
1 lžíce
sůl a čerstvě namletý černý pepř
K servírování
bílá čekanka
2 puky
polníček
2–3 hrsti
slanina (není nutné)
100 g
tekutý med
1 lžíce
Olej
3 lžíce
dijónská hořčice
1 lžička
vinný ocet nebo citronová šťáva
asi 1 lžíce
Postup přípravy
Vejce uvařte natvrdo – dole v tipu přesně zjistíte, jak na to, aby žloutek už nikdy nebyl suchý, drobivý a zelený. Celé brambory uvařte v osolené vodě. Jakmile budou téměř hotové, podle velikosti to zabere 10 až 15 minut, vodu slijte a nechte je pod pokličkou dojít. Oloupejte je hned, jak to půjde a nebudete si při tom pálit ruce.
Lusky vhoďte do vroucí vody, 90 sekund je povařte a rychle zase zchlaďte ve studené vodě. Zůstanou krásně zelené.
Na pánvi rozehřejte máslo a olej, přihoďte na kostičky nakrájenou slaninu a při střední teplotě ji opečte do nazlátlé barvy – zabere to asi 2 minuty v pohodovém tempu.
Přidejte jemně nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět další 3 minuty. Přilijte ocet a počkejte, až se zčásti odpaří. Díky octu se uvolní i ty nejchutnější přípečky ze dna pánve! Přihoďte fazolky, vše dobře osolte, opepřete a prohřejte. Nakonec do pánve přidejte uvařené brambory (větší překrájejte, menší klidně nechte v celku) a opatrně vše promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem nebo octem. Chuť musí být hezky vyladěná.
Z čekanky odkrojte spodní část (asi 2 cm) a vyhoďte ji. Zbylou čekanku pak rozdělte na jednotlivé listy a dejte ji do mísy. Přihoďte k ní polníček.
Z medu, oleje, hořčice a octa vymíchejte hladký dresink a nalijte ho taky do mísy. Osolte, opepřete a vše promíchejte. Ochucené listy čekanky a polníček vyskládejte kolem obvodu talíře. Ve středu talíře ale nechte volné místo, do kterého rozprostřete teplou směs z pánve.
Salát dozdobte překrájenými vejci, a pokud chcete, tak ještě dokřupava opečenými kousky slaniny.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.