Suroviny
- zeleninový vývar 1 a 1/2 l
- cibule 200 g
- mrkev 150 g
- řapíkatý celer 150 g
- losos 150 g
- česnek 4 stroužky
- hladká mouka 1 lžíce
- smetana ke šlehání 100 ml
- máslo 1 lžíce
- muškátový oříšek
- pepř
- sůl
Ozdoba
- ryby (rybí kroketa nebo krutony, plátky opečeného lososa)
Rybí kroketa
Postup přípravy
- Rybí krokety: Vezměte jednu ricottu, rozmíchejte ji se sekanými bylinkami, 50 g nasekaného lososa a solí. Z hmoty vyválejte kuličky a ty nechte v lednici ztuhnout.
- Poté kuličky obalte ve strouhance, ve vajíčku a opět ve strouhance. Celé osmažte dozlatova. Podávejte nakrojené v polévce.
- Polévka: Nejprve si pokrájejte nadrobno cibuli, mrkev, řapíkatý celer, dále na kousky lososa a oloupejte česnek.
- Rozpalte si hrnec a vložte do něj máslo, cibuli, mrkev a řapíkatý celer a restujte. Restujte tak dlouho, až bude cibulka a zelenina krásně zlatavá.
- Poté do zeleniny nasypte polévkovou lžíci hladké mouky a lehce orestujte. Vytvoří se zeleninová jíška.
- Jakmile je jíška zlato hnědá, tak do ní nalijte zeleninový vývar nebo vodu.
- Dále přidejte česnek a pak ihned lososa. Vařte tak dlouho, dokud nebude zelenina měkká. Tj. cca 15 minut.
- Vezměte tyčový mixér a polévku rozmixujte do hladkého krému. Zalijte smetanou.
- Přidejte muškátový oříšek, osolte a opepřete. Povařte cca 5 minut a je hotovo.
- Servírujte s rybí kroketou nebo krutony a plátkem opečeného lososa.
Lososový krém 2 Zdroj: Smoothcooking.cz