Suroviny
- filet z lososa 2 ks
- červená řepa (pečená nebo vařená) 300 g
- vývar (nebo voda) 300 ml
- kroupy (ječné nebo špaldové) 150 g
- fenykl (čerstvý) 1 bulva
- jablka 1 ks
- citron (nebo limetka) 1 ks
- tymián pár snítek
- extra virgin olivový olej
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Z předpečené řepy si pomocí robotu udělejte pyré. (Pokud ještě neznáte postup pečení řepy v troubě, doporučuji vyzkoušet. Pečte celou řepu včetně slupky zabalenou v alobalu doměkka při 200 °C. Trvá to přibližně 50 minut podle velikosti. Zachová si tak maximum své přirozené chuti. Po vychladnutí už jen odstraňte slupku. Takto ji můžete mít v lednici i několik dní předem připravenou třeba na saláty. Praktické je šoupnout ji do trouby, když pečete něco jiného, pak vás to nestojí žádnou energii navíc).
- Postup s ječnými kroupami. Doba vaření může být relativně dlouhá (cca 1 hodinu). Dejte vařit předem propláchnuté kroupy do většího množství, přibližně 5ti násobku, osolené vody či vývaru. Když jsou hotové nebo téměř hotové, tekutinu sceďte. Kroupy vraťte do hrnce, přidejte řepné pyré a ještě krátce povařte, aby konzistence odpovídala vašim požadavkům. Dochuťte solí a pepřem.
- Postup se špaldovými kroupami Alnatura (prodává DM drogerie). Výrobce doporučuje vařit v dvojnásobku tekutin, kdy postup připomíná přípravu rizota. Propláchnutou špaldu tedy dejte do hrnce s 300 ml osoleného vývaru nebo vody. Přiklopte poklicí a pomalu vařte doměkka. Když je tekutina téměř všechna vstřebaná, přidejte řepné pyré a krátce ještě vařte. Kroupy by měly být měkké, ale stále trochu al dente, a pyré by nemělo okolo tvořit kaši, ale hezky se spojit a ještě trochu vstřebat do špaldy (ječmene). Na závět dochuťte solí a pepřem.
- Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
- Filety z lososa potřete troškou oleje, posypejte čerstvým tymiánem, posolte a opepřete podle chuti. Dejte je na pekáč a pečte v rozehřáté troubě přibližně 8 minut (podle velikosti).
- Jablko bez jadřinců a očištěný fenykl nakrájejte na tenoučké plátky. Pokud máte struhadlo, bude teď velkým pomocníkem. V horším případě pomůže i škrabka.
- Zelené výhonky fenyklu připomínající kopr, si uchovejte na ozdobu. Jakmile budou jablka i fenykl nakrájené, pokapejte je šťávou z půlky citronu nebo limetky a dobře opatrně promíchejte. Zamezíte tak mimo jiné hnědnutí jablek způsobenému oxidací. Salátek pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete podle chuti.
- A můžete servírovat! Dohromady tato kombinace tvoří opravdu harmonicky působící trojici.