Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Losos, kroupy s červenou řepou a fenyklovo-jablečný salát

2 porce
do 2 hodin
Losos, kroupy s řepou a salátek s fenyklem
Losos, kroupy s řepou a salátek s fenyklem Autor: Kitchenette.cz
Neobvyklá kombinace chutí, vůní a barev rozehraje na talíři úžasnou symfonii. Losos má sám o sobě výraznou chuť, doplňte ho neobvyklou přílohou z nasládlé pečené řepy s kroupami a lehkým salátkem z výborného čerstvého fenyklu.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Z předpečené řepy si pomocí robotu udělejte pyré. (Pokud ještě neznáte postup pečení řepy v troubě, doporučuji vyzkoušet. Pečte celou řepu včetně slupky zabalenou v alobalu doměkka při 200 °C. Trvá to přibližně 50 minut podle velikosti. Zachová si tak maximum své přirozené chuti. Po vychladnutí už jen odstraňte slupku. Takto ji můžete mít v lednici i několik dní předem připravenou třeba na saláty. Praktické je šoupnout ji do trouby, když pečete něco jiného, pak vás to nestojí žádnou energii navíc).
  2. Postup s ječnými kroupami. Doba vaření může být relativně dlouhá (cca 1 hodinu). Dejte vařit předem propláchnuté kroupy do většího množství, přibližně 5ti násobku, osolené vody či vývaru. Když jsou hotové nebo téměř hotové, tekutinu sceďte. Kroupy vraťte do hrnce, přidejte řepné pyré a ještě krátce povařte, aby konzistence odpovídala vašim požadavkům. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Postup se špaldovými kroupami Alnatura (prodává DM drogerie). Výrobce doporučuje vařit v dvojnásobku tekutin, kdy postup připomíná přípravu rizota. Propláchnutou špaldu tedy dejte do hrnce s 300 ml osoleného vývaru nebo vody. Přiklopte poklicí a pomalu vařte doměkka. Když je tekutina téměř všechna vstřebaná, přidejte řepné pyré a krátce ještě vařte. Kroupy by měly být měkké, ale stále trochu al dente, a pyré by nemělo okolo tvořit kaši, ale hezky se spojit a ještě trochu vstřebat do špaldy (ječmene). Na závět dochuťte solí a pepřem.
  4. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
  5. Filety z lososa potřete troškou oleje, posypejte čerstvým tymiánem, posolte a opepřete podle chuti. Dejte je na pekáč a pečte v rozehřáté troubě přibližně 8 minut (podle velikosti).
  6. Jablko bez jadřinců a očištěný fenykl nakrájejte na tenoučké plátky. Pokud máte struhadlo, bude teď velkým pomocníkem. V horším případě pomůže i škrabka.
  7. Zelené výhonky fenyklu připomínající kopr, si uchovejte na ozdobu. Jakmile budou jablka i fenykl nakrájené, pokapejte je šťávou z půlky citronu nebo limetky a dobře opatrně promíchejte. Zamezíte tak mimo jiné hnědnutí jablek způsobenému oxidací. Salátek pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete podle chuti.
  8. A můžete servírovat! Dohromady tato kombinace tvoří opravdu harmonicky působící trojici.
Reklama

Losos, kroupy s řepou a salátek s fenyklem  Foto: Kitchenette.cz

Losos, kroupy s řepou a salátek s fenyklem. Foto: Kitchenette.cz

 

Markéta Pavleje

Objevte nový food blog!

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama