Suroviny
- lilek 3 ks
- česnek 4 stroužky
- tymián (čerstvý) 4 snítky
- chilli papričky (sušená) 1 ks
- loupaná rajčata 2 konzervy
- balzamikový ocet 2 lžíce
- čedar 150 g
- parmazán 100 g
- bazalka (čerstvá) hrst lístků
- lasagne (čerstvé) 1 balení
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej
Lilky jsou velmi chutné, zvlášť, když je někdo umí dobře upravit. Častěji ale než dobře udělaný lilek dostávám v restauracích na talíř lilek polosyrový… Staří Řekové lilku říkali jablko bláznů, věřili totiž, že jeho přílišná konzumace může člověka připravit o rozum. Nebyli tak daleko od pravdy. Syrový lilek totiž k jídlu není, protože obsahuje jedovatý solanin. Stačí ale důkladná tepelná úprava a zmizí nejen solanin, ale i nepříjemná nahořklá chuť.
Lilek se dá dusit, vařit, smažit, grilovat či marinovat. Baklažán, jak se mu u nás také říká, může podobně jako cuketa narůst do gigantických rozměrů a stejně jako u cukety u něj platí, čím menší, tím lepší, tedy pokud si lilek pěstujete sami, nezapomínejte jej včas sklízet.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 ˚C. Na plotnu dejte velký hrnec s vodou asi do 1/3 a přiveďte ji k varu. Lilky omyjte a podélně rozřízněte. Naskládejte je do kovového cedníku, který položte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se lilky nedotýkaly vody. Hrnec zaklopte poklicí a takto duste lilky asi 30 minut doměkka. Podušené lilky přendejte na prkénko a nahrubo je nasekejte. Stroužky česneku oloupejte a naplátkujte je. Na plotně rozpalte velkou pánev s pořádným cákancem olivového oleje, přidejte lilek, česnek, tymiánové lístky, polovinu bazalkových lístků a podrcenou sušenou chilli papričku. Směs restujte asi 10 minut.
- Přidejte obě plechovky celých konzervovaných rajčat, která v likové směsi rozmělněte vařečkou. Náplň do lasagní dochuťte solí a pepřem a povařte ji dalších 10 minut. Dno zapékací nádoby pak pokryjte vrstvou zeleninové náplně, na kterou nastrouhejte cheddar a trochu parmezánu, a pak ji zakryjte pláty čerstvých lasagní. Vrstvení opakujte 1–2x, dokud budete mít náplň. Ponechte jen 3 lžíce, kterými potřete poslední vrstvu lasagní. Na závěr lasagne hojně postrouhejte parmezánem, posypte je zbylými bazalkovými lístky a pokropte je trochou olivového oleje. Lasagne zapékejte 25 minut, až budou zlátnout a bublat blahem. Při konzumaci lasagní si, prosím, nespalte ústa…