Suroviny
- lilek (macatý ) 1 ks
- olej
- citron 1/2
- cibule (střední ) 1 ks
- citronová šťáva 2 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- koriandr snítka
- chilli papričky kousek
- česnek (malý stroužek )
- granátové jablko (zrníčka ze čtvrtky granátového jablka)
- sůl větší špetka
Postup přípravy
- Lilek nakrájejte na kolečka vysoká asi 1 centimetr. V pánvi rozpalte větší množství oleje a lilek v něm postupně opečte z obou stran dozlatova.
- Než se opeče všechen lilek, připravte si marinádu. Společně prošlehejte citronovou šťávu s olivovým olejem, nasekaným koriandrem, chilli, utřeným česnekem a špetkou soli.
- Opečený lilek nechte odsát na papírové utěrce od přebytečného oleje a rozložte v jedné vrstvě na talíř.
- V pánvi po lilku ještě opečte na tenoučké plátky nakrájený citron a potom i na půlkolečka nakrájenou cibuli dozlatova.
- Na lilek pomocí lžíce rovnoměrně rozlijte marinádu, poklaďte plátky opečeného citronu a cibulky.
- Nakonec vše posypte semínky z granátového jablka a nechte chutě, aby se natáhly do lilku a prolnuly se, což trvá minimálně 1/2 hodiny.
- Marinovaný lilek podávejte v pokojové teplotě s bagetou nebo pita chlebem.