Suroviny
- mleté vepřové maso 300 g
- rybí omáčka 1 lžíce
- rajčata 2 ks
- cibule 1 ks
- ocet 1 lžíce
- voda 1 litr
- koriandr 1 svazeček
- sůl
- houby (Jidášovo ucho) 2 ks
- olej 3 lžíce
Canh chua se dá volně přeložit jako kyselá polévka a můžete ji uvařit z čehokoli kyselého – z rajčat, karamboly, kysaného zelí dưa chua, nezralého ananasu nebo rebarbory. Varianta s rajčaty a masovými kuličkami je připravená ze surovin dostupných v každém obchodě.
Postup přípravy
- Houby namočte v horké vodě, aby změkly.
- Houby, jarní cibulku, mexický koriandr a půlku cibule nakrájejte nadrobno, druhou půlku cibule nakrájejte na půlkolečka. Rajčata nakrájejte na klínky.
- Do větší mísy vložte maso, přidejte houby a nadrobno nakrájenou cibuli. Ochuťte rybí omáčkou, solí a pepřem. Vše důkladně zamíchejte a nechte cca 10 minut marinovat. Pak vytvarujte malé kuličky – knedlíčky.
- V hrnci rozpalte olej, na kterém nechte zesklovatět půlkolečka cibule. Přidejte rajčata, lehce orestujte, poté přiklopte pokličkou a duste, až rajčata pustí šťávu. Zalijte vodou a vařte doměkka. Poté přidejte masové kuličky a vařte, až vyplavou na povrch. Přidejte jarní cibulku, mexický koriandr, dochuťte solí a pepřem.