Suroviny
- květák (košťálky nadrobno nakrájejte) 1 ks
- přepuštěné máslo
- cibule 1/2 ks
- rýže (Arborio nebo Carnarolli) 1 a 1/2 hrnku
- česnek 1 stroužek
- bílé víno 1/2 hrnku
- kuřecí vývar 3 hrnky
- tvrdý sýr (Fontina) 1 a 1/2 hrnku
- hladkolistá petržel 1 hrst
- mandle (opražené lupínky na ozdobu)
Hledáte další recepty z květáku? Tady jsou:
Odkaz
Květák na mnoho způsobů najdete v našem speciálu
Postup přípravy
- Růžičky květáku (košťálky ne) krátce povařte v osolené vodě. Pak je na rozpáleném másle osmažte dozlatova.
- Troubu předehřejte na 200 stupňů a do spodní třetiny trouby dejte mřížku. Na oleji v silnostěnném kastrolu osmažte nakrájenou cibuli a košťálky květáku, až cibule zprůsvitní, trvá to asi 3 minuty. Vsypte rýži a česnek a smažte zhruba 2 minuty. Zalijte vínem a nechte ho odvařit. Přidejte vývar, 2 hrnky vody, osolte, přikryjte, uveďte do varu a vložte do trouby.
- Nechte vařit v troubě, až bude rýže měkká, asi 15 minut. Je důležité, aby rýže byla hezky krémovitá. Nakonec do ní vmíchejte petrželku, sýr a ihned podávejte s růžičkami květáku, případně posypané mandlovými lupínky.