Pečený květák s ořechovou strouhankou

Moje hodnocení
1x

Jednoduchý a rychlý recept, který v kombinaci s křupavou ořechovou strouhankou a pestem strčí do kapsy leckterý smažený květák nebo mozeček. :)

4 porce
60 minut

Suroviny

  • malý květák 2 ks
  • olivový olej 80 ml
  • mletá červená paprika 1 lžička
  • sušený mletý česnek 1/2 lžičky
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • sůl, pepř

Petrželové pesto

  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • olivový olej 100 ml
  • strouhaný parmazán 30 g
  • mandle 1 hrst

Ořechová strouhanka

  • olivový olej 2 lžíce
  • kukuřičná strouhanka 5 lžic
  • mandle 1 hrst
  • vlašské ořechy 1 hrst
  • sůl, pepř

Postup přípravy

  1. Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Květák zbavte listů a překrojte ho napůl. Od středu pak krájejte plátky silné asi 2 cm, čím více ke kraji se budete blížit, tím více se bude květák drolit. To vůbec nevadí a i menší kousky přidejte na plech.
  3. V menší misce smíchejte olivový olej, mletou papriku a česnek. Přidejte nasekané listy petržele, ochuťte solí a pepřem.
  4. Pomocí lžičky rozetřete marinádu z obou stran nakrájených plátků květáku.
  5. Plech vložte do trouby a pečte 17–20 minut, do zezlátnutí okrajů.
  6. Do stolního mixéru vložte všechny ingredience potřebné na pesto a mixujte, dokud se všechny nespojí.
  7. Na pánev vlijte lžíci olivového oleje, nechte lehce rozpálit. Vsypte strouhanku a nahrubo nasekané mandle a vlašské ořechy. Ochuťte solí a pepřem a restujte do zezlátnutí.
  8. Pečený květák servírujte na talíř spolu s ořechovou strouhankou. Vše zakápněte petrželovým pestem a navrch můžete doladit čerstvou řeřichou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kitchen Story

Kitchen Story

… aneb manželé v kuchyni!

Mariku a Jiřího Kučovy spojil nejen svazek manželský, ale i společný koníček, láska k jídlu a vaření. Ten postupně přerostl v jeden z mnoha oblíbených blogů s názvem Kitchen Story. A ten postupně přerostl v tak mimořádně úspěšný projekt, že se mu Marika rozhodla věnovat na plný úvazek. A to celé teď přerostlo v první společnou krásně napsanou a s citem nafocenou kuchařku s názvem Manželé kuchyni…

Vzhledem k Jiřího diagnóze Crohnovy nemoci jsou v ní recepty bezlepkové a bez laktózy, ale i ty klasické. „Rozhodně nejsou nijak dietní, ale určitě jsou zdravější, lehčí, ale poctivé a vymýšlené s respektem k tomu, co zrovna roste a dozrává,“ říká o ní manželská dvojice, pro kterou se vaření a předávání kulinárních zkušeností stalo součástí života.


Přečtěte si také

Recepty