Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečený květák s ořechovou strouhankou
Suroviny (4 porce)
- malý květák 2 ks
- olivový olej 80 ml
- mletá červená paprika 1 lžička
- sušený mletý česnek 1/2 lžičky
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl, pepř
Petrželové pesto:
- hladkolistá petržel 1 hrst
- olivový olej 100 ml
- strouhaný parmazán 30 g
- mandle 1 hrst
Ořechová strouhanka:
- olivový olej 2 lžíce
- kukuřičná strouhanka 5 lžic
- mandle 1 hrst
- vlašské ořechy 1 hrst
- sůl, pepř
Postup
- Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Květák zbavte listů a překrojte ho napůl. Od středu pak krájejte plátky silné asi 2 cm, čím více ke kraji se budete blížit, tím více se bude květák drolit. To vůbec nevadí a i menší kousky přidejte na plech.
- V menší misce smíchejte olivový olej, mletou papriku a česnek. Přidejte nasekané listy petržele, ochuťte solí a pepřem.
- Pomocí lžičky rozetřete marinádu z obou stran nakrájených plátků květáku.
- Plech vložte do trouby a pečte 17–20 minut, do zezlátnutí okrajů.
- Do stolního mixéru vložte všechny ingredience potřebné na pesto a mixujte, dokud se všechny nespojí.
- Na pánev vlijte lžíci olivového oleje, nechte lehce rozpálit. Vsypte strouhanku a nahrubo nasekané mandle a vlašské ořechy. Ochuťte solí a pepřem a restujte do zezlátnutí.
- Pečený květák servírujte na talíř spolu s ořechovou strouhankou. Vše zakápněte petrželovým pestem a navrch můžete doladit čerstvou řeřichou.
Kitchen story
… aneb manželé v kuchyni!
Mariku a Jiřího Kučovy spojil nejen svazek manželský, ale i společný koníček, láska k jídlu a vaření. Ten postupně přerostl v jeden z mnoha oblíbených blogů s názvem Kitchen Story. A ten postupně přerostl v tak mimořádně úspěšný projekt, že se mu Marika rozhodla věnovat na plný úvazek. A to celé teď přerostlo v první společnou krásně napsanou a s citem nafocenou kuchařku s názvem Manželé kuchyni…
Vzhledem k Jiřího diagnóze Crohnovy nemoci jsou v ní recepty bezlepkové a bez laktózy, ale i ty klasické. „Rozhodně nejsou nijak dietní, ale určitě jsou zdravější, lehčí, ale poctivé a vymýšlené s respektem k tomu, co zrovna roste a dozrává,“ říká o ní manželská dvojice, pro kterou se vaření a předávání kulinárních zkušeností stalo součástí života.