Suroviny
- květák (malý ) 2 ks
- olivový olej 80 ml
- mletá sladká paprika (červená ) 1 lžička
- sušený česnek (mletý ) 1/2 lžičky
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- pepř
Petrželové pesto
- hladkolistá petržel 1 hrst
- olivový olej 100 ml
- strouhaný parmazán 30 g
- mandle 1 hrst
Ořechová strouhanka
- olivový olej 2 lžíce
- kukuřičná strouhanka 5 lžic
- mandle 1 hrst
- vlašské ořechy 1 hrst
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Květák zbavte listů a překrojte ho napůl. Od středu pak krájejte plátky silné asi 2 cm, čím více ke kraji se budete blížit, tím více se bude květák drolit. To vůbec nevadí a i menší kousky přidejte na plech.
- V menší misce smíchejte olivový olej, mletou papriku a česnek. Přidejte nasekané listy petržele, ochuťte solí a pepřem.
- Pomocí lžičky rozetřete marinádu z obou stran nakrájených plátků květáku.
- Plech vložte do trouby a pečte 17–20 minut, do zezlátnutí okrajů.
- Do stolního mixéru vložte všechny ingredience potřebné na pesto a mixujte, dokud se všechny nespojí.
- Na pánev vlijte lžíci olivového oleje, nechte lehce rozpálit. Vsypte strouhanku a nahrubo nasekané mandle a vlašské ořechy. Ochuťte solí a pepřem a restujte do zezlátnutí.
- Pečený květák servírujte na talíř spolu s ořechovou strouhankou. Vše zakápněte petrželovým pestem a navrch můžete doladit čerstvou řeřichou.
Pečený květák s ořechovou strouhankou 2 Zdroj: Kitchen Story