Suroviny
- mouka 200 g
- kuřecí prsa 2
- máslo 110 g
- vejce 4
- kuřecí maso 300 g
- špek 100 g
- cibule 2
- pistácie 50 g
- olivy 50 g
- smetana 100 g
- muškátový oříšek
- nové koření
- špenát (listy - volitelné ) několik
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Kuřecí maso nakrájíme na kousky a rozmixujeme se zakysanou smetanou nebo smetanou na vaření. Pak přidáme kousky anglické slaniny a znovu mixujeme. Přidáme 1 vejce, muškátový oříšek, pepř a zamícháme. Dále do hmoty dáme celé pistácie, pokrájené černé olivy, osolíme. Znovu promícháme a uložíme do lednice, aby se všechny chutě rozležely.
Připravíme si kuřecí prsíčka. Dva plátky osolíme, opepříme okořeníme grilovacím kořením a také necháme chvíli odležet.
Těsto: Z mouky, másla a 2 vajec vyrobíme těsto, vyválíme je a pečícím papírem a následně těstem vyložíme formu (srnčí hřbet). Trochu těsta si necháme na ozdobu. Asi 3 cm by měly přesahovat. Formu do poloviny naplníme masovou směsí, na kterou položíme prsíčka a opět zakryjeme směsí. Přečnívající těsto přehneme a spojíme. Ze svinutého alobalu si uděláme dva vysoké kornouty a paštiku jimi propíchneme na dvou místech až ke dnu, aby měla kudy unikat pára. Potřeme rozšlehaným vejcem a ze zbylého těsta si tvořítkem uděláme např. kytičky a vajíčkem je přilepíme na hřbet paštiky. Dáme péci při teplotě 225 °C asi na 15 minut. Dopékáme 45 minut při 180 °C.
Předkrm
Kuřecí paštika
Ingredience pro 4 osoby:
- 200 g mouky
- 2 filety z kuřecích prsou
- 110 g studeného másla
- 4 vejce
- 300 g kuřecího masa
- 100 g tučného špeku
- 2 cibule
- 50 g vyloupaných pistácií
- 50 g černých oliv (bez pecek)
- 100 g zakysané smetany
- muškátový oříšek
- umleté nové koření
- několik listů mangoldu nebo špenátu
- sůl
- pepř