Suroviny
Head
- smetana 250 ml
- zeleninový vývar (silný - volitelné ) 50 ml
- slanina 8 plátků
- sůl 2 špetky
- olivový olej 1 dávka
- šalvěj 1 špetka
Postup přípravy
1
Do kuřecích prsou uděláme otvor, aby vznikla kapsa
Naplníme ji ochuceným měkkým kozím sýrem
Maso pevně obalíme ve dvou plátcích slaniny, pod ni vložíme šalvěj
Kapsu osolíme a opepříme a vložíme do zapékací misky
Pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě při 180 °C asi 30 minut
2
Brambory očistíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka
Zapékací misku vymastíme máslem a vytřeme česnekem
Na dno dáme první vrstvu brambor, osolíme, opepříme a posypeme šalvějí
Všechno opakujeme
Nakonec brambory zalijeme smetanou a vývarem a pečeme při 180 °C hodinu a čtvrt zakryté pečicím papírem a zatížené hrncem s vodou
Pak ještě čtvrt hodiny dopečeme odkryté
Hlavní chod Masíčková bašta s ratatouille a bagetkou Aby nebyla zelenina rozměklá, smaží se někdy zvlášť a vmíchá se až ke konci
Maso bylo dost suché
Ingredience: 1 velká francouzská bageta (příp
5 malých) máslo sůl bylinky 1 lilek 2 cukety (menší) 10 cherry rajčátek 1 paprika 2 kuřecí prsa 1 vepřová panenka olivový olej 3 stroužky česneku 1 cibule pepř grilovací koření sójová omáčka (sladká i slaná) tymián postup: Vepřové i kuřecí maso nakrájíme a naložíme do marinád z oleje, česneku, cibule nakrájené na proužky, pepře, sójových omáček, grilovacího koření a soli
Zeleninu nakrájíme a dáme upražit na rozpálenou pánev s olejem
Osolíme, opepříme a přidáme tymián
Maso opečeme
Máslo na bagetky smícháme se solí a bylinkami, necháme je vychladit a před podáváním mažeme na opražené bagetky (nebo i s ním zapečeme)
Hlavní chod
Kuřecí kapsa s ovčím sýrem a gratinovanými brambory
Ingredience: 4 kuřecí prsa, 55o g měkkého kozího sýra, 8 plátků slaniny, 8 lístků čerstvé šalvěje nebo tymiánu, sůl, pepř, olivový olej
Na gratinované brambory:1,5 kg brambor, 1 ořech másla, 3 stroužky česneku, sušená šalvěj, sůl, čerstvě namletý pepř, 250 ml 12% smetany, 50 ml silného hovězího nebo zeleninového vývaru.