Suroviny
- mouka 150 g
- strouhanka
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme sádlo a máslo a zpěníme na něm kořenovou zeleninu. Pak přidáme cibuli a špek, poté cukr, který zkaramelizuje. Následně švestková povidla a šípkový džem. Dochutíme octem. Poté přijde na řadu kančí maso. Orestujeme je, ochutíme solí a pepřem a podlijeme vínem a vodou. Na mírném ohni vaříme do změknutí. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Když je maso měkké, vyjmeme je. Omáčku zahustíme jíškou, necháme provařit a zjemníme smetanou. Vše rozmixujeme, ještě zjemníme máslem, procedíme a přidáme k masu.
Mandlové krokety
Ingredience: 150 g polohrubé mouky150 ml vody75 g máslasůl250 g brambor1 vejce50 g mandlístrouhankasádlomandlový likér
postup:
Vodu a máslo přivedeme k varu. Přidáme mouku, sůl a připravíme odpalované těsto. Do studeného těsta přidáme uvařenou nastrouhanou bramboru, vejce, sůl, madle a mandlový likér. Promícháme a vytvarujeme válečky, které obalíme v trojobalu a osmažíme na sádle.
Zdroj: DVD Zapomenuté poklady české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila… (Pražský kulinářský institut, 1. díl)
Kanec se šípkovou omáčkou
Ingredience:
- 1 kg kančí krkovice
- kořenová zelenina
- 1 cibule
- 1 lžíce švestkových povidel
- 100 ml šípkového džemu
- 75 g cukru
- divoké koření
- 150 g másla
- 2 lžíce sádla
- sůl
- 50 ml červeného vína
- 50 g hladké mouky
- špek
- 100ml smetany