Kachna
- kachní stehna 6
- česnek palička
- med 5 PL
- červené víno 100 ml
- máslo 100 g
- pepř
- sůl
- voda
Zelí
- cibule 2
- olej 6 PL
- červené kysané zelí 2 balíčky
- brambory 2
Knedlíky
- brambory 1 kg
- vejce 2
- sůl 2 ML
- dětská krupička 100 g
- hrubá mouka 100 g
- škrob 1 PL
Postup přípravy
- Kachní stehna nasolíme den dopředu a necháme odležet do druhého dne, vytvoříme si marinádu: paličku česneku prolisujeme do mísy s medem a červeným vínem, promícháme a potřeme kachní stehna, podlijeme vodou, na vrch nakrájíme máslo, opepříme a dáme péct na 2–3hodiny do trouby.
- Cibuli nakrájíme najemno, vložíme do hrnce a orestujeme na oleji, přidáme nastrouhané zelí, brambory najemno a necháme vařit doměkka, před podáváním dochutíme podle chuti – sůl, cukr, ocet.
- Uvařené brambory den předem necháme vychladnout, pak smícháme na vále s moukou, krupičkou, solí, vejci a škrobem, zpracujeme těsto, dle potřeby přidáváme mouku a krupičku ve stejném poměru, dokud se těsto nelepí.
- Potom na vále vytvoříme válečky o průměru 5 cm. Vaříme ve vroucí osolené vodě 20minut, v průběhu vaření nadzdvihneme vařečkou, aby se nelepily ke dnu. Po uvaření hned knedlíky krájíme, aby se neslepily, a teplé podáváme.
Autor receptu: Alena Kratochvílová