Suroviny
- kachní prsa 5 ks
- pomerančový likér 1 dcl
- sůl
- pepř
- pomeranč 2 ks
- drůbeží vývar 500 ml
- máslo 100 g
- skořice 1 ks
- badyán 1 ks
- třtinový cukr 2 lžíce
- brambory 1 kg
- tymián
- olivový olej
Postup přípravy
Brambory pečlivě omyjeme, očistíme a uvaříme ve slupce doměkka. Necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme na tenká kolečka a klademe na plech na pečicí papír. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a posypeme čerstvým tymiánem. Pečeme v troubě na 180 stupňů, dokud nezezlátnou.
Kachní prsíčka o pokojové teplotě omyjeme a osušíme. Kůži nařežeme na mřížku, ochutíme solí a pepřem a vše jemně vmasírujeme dovnitř. Na silně rozehřáté pánvi prsa zprudka opečeme kůží napřed. Po 4 minutách otočíme. Vyjmeme z pánve a vložíme na pekáček. Zakryjeme alobalem a dále udržujeme v teple.
Oloupeme 1 pomeranč a nakrájíme ho na tenká kolečka. Z druhého vymačkáme šťávu – zbavíme pecek. Do pánve s výpekem dáme kolečka pomeranče posypané třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme skořici, badyán, šťávu z pomeranče a pomerančový likér. Krátce prohřejeme a podlijeme vývarem. Necháme zredukovat a na závěr zjemníme strukturu omáčky oříškem másla. Po přidání másla již omáčku nevaříme a mícháme velmi jemně a pomalu, dokud se máslo zcela nerozpustí a nespojí s omáčkou.15 minut před podáváním chodu vložíme prsíčka do vyhřáté trouby na 180 stupňů i s alobalem. Na posledních 5 minut alobal sundáme, aby nám kůžička pěkně zezlátla.